Nintendo overtar alle patentene til «patenttroll» etter rettstvist

Ydmykende slutt på visa for teknologiselskapet IA Labs.

Nintendo

Rett som det er dukker det opp selskap som ønsker å ta de store spillselskapene til retten over brutte patenter. Ofte er også anklagene tydelig formet av såkalte «patenttroll» – en betegnelse for personer eller firma som ønsker å bruke patentsystemet til å skaffe seg penger via rettstvister istedet for å beskytte sine egne verk.

Nintendo er langt fra fremmed med slike rettsoppgjør, og har måttet forsvare seg gjennom flere anklager. I 2010 saksøkte selskapet IA Labs spillgiganten for patentbrudd relatert til Wii og en rekke utstyr til konsollen, deribant Wii-kontrolleren, Wii Balance Board og Wii Fit. Nintendo greide å holde stand etter at saken ble avvist av en distriktsdommer, også etter at IA Labs ba om en ny vurdering.

Eier nå patentene

Wii Fit var en av diskusjonsområdene.

Å betale for kostnadene rundt saken knuste IA Labs, og på tirsdag ble selskapets eiendeler solgt i et tvangssalg, ifølge Venture Beat. Siden IA Labs ikke har råd til å betale for seg, snappet Nintendo likegodt opp hele patentkatalogen som betaling. Dermed kommer de neppe til å bli anklaget for brudd på netttopp disse patentene i fremtiden.

– Nintendos historikk demonstrerer at vi beskytter oss med nebb og klør i rettsoppgjør om patenter, slik slom med IA Labs-saken, når vi selv mener at vi ikke har brutt en annen parts patent, forteller nestlederen i Nintendos amerikadivisjon, Richard Medway i en pressemelding.

I Amerika er det ikke uvanlig for teknologiselskap å saksøke andre på bakgrunn av patentbrudd. Grunnen er at det koster millioner av dollar å forsvare seg mot slike angrep, selv om man vinner. Dermed er tanket at mange vil søke å komme til en enighet uten å ta saken til retten for å slippe unna disse kostnadene.

Noen ganger blir selskap funnet skyldig i patentbrudd også.
En amerikansk jury mente at Nintendo 3DS brøt med en patent »

Siste fra forsiden