Nintendo dømt i 3D-rettsak

Amerikansk jury mener Nintendo 3DS ulovlig bruker patentert teknologi.

I 2011 ble Nintendo saksøkt av ingeniøren Seijiro Tomita, som anklaget dem for å urettmessig ha brukt hans teknologiske løsning for å vise stereoskopisk 3D uten briller i sin håndholdte Nintendo 3DS. Nå melder nyhetsbyrået Reuters at en federal jury i New York funnet Nintendo skyldige. Den japanske konsollkjempen er dømt til å betale 30,2 millioner amerikanske dollar, eller cirka 172 millioner norske kroner, i erstatning.

Slik fungerer altså brilleløs 3D.

Nintendo hevder fortsatt at de ikke har brukt Tomitos patent. Den japanske oppfinneren, som har en lang karriere hos Sony bak seg, skal ha presentert teknologien sin for selskapet i et møte i 2003, men Nintendo sier han var en av mange tilbydere av 3D-teknologi selskapet møtte på den tiden.

Nintendo slipper «billig» unna

Den aktuelle patenten har nummer 7417664 i USA. Tomita, som holder patenten både i USA og Japan, skal ha lisensiert teknologien til flere selskaper. Nintendo er ikke blant disse.

Dommen innebærer imidlertid ett lyspunkt for Mario-selskapet. Ifølge Eurogamer krevde Tomita opprinnelig 9,80 amerikanske dollar, altså nesten 60 kroner, for hver solgte 3DS-konsoll. Det hadde resultert i en erstatningssum på hele 292 millioner dollar, eller 1,6 milliarder norske kroner.

– Vi er takknemlige for juryens flid og harde arbeid i denne saken. Det har vært en ære å representere Mr. Tomita og beskytte oppfinnelsen hans, sier advokat Joe Diamante i en kort kommentar til Reuters.

Verken Nintendo eller deres advokat, Scott Lindvall, har uttalt seg om saken i etterkant av dommen.

Les også: Milliardtap for Nintendo
Les også: Slik er Nintendo 3DS

Siste fra forsiden