League of Legends - Wild Card

Nordmann kan kvalifisere seg til verdensmesterskapet

Men for Omid «Touch» Rossander er e-sport blitt langt slitsommere enn ventet.

Riot Games

League of Legends-laget til e-sportorgenisasjonen Dark Passage har følgende medlemmer:

Asım «fabFabolous» Cihat (Top)
Atakan «Crystal Meth» Aydın (Jungler)
Koray «Naru» Bıçak (Mid)
Anıl «Holyphoenix» IŞIK (ADC)
Omid «Touch» Rosander (Support)

Omid «Touch» Rosander (19) fra Kristiansand ble nylig tatt inn som support på det tyrkiske League of Legends-laget Dark Passage. Nordmannen ble kjent med Dark Passage sin ADC i rangert spill for et år siden, og da lagets support måtte gi seg tidligere i sommer, fikk nordmannen tilbud om å ta over plassen.

– Jeg møtte ADC-spilleren deres i «Solo Queue» for cirka et år siden. Kort tid etterpå begynte vi å spille sammen. Når supporten til laget hans skulle i militæret nå i høst, så spurte de meg om å ta over rollen hos dem. I begynnelsen av august sa jeg ja og ble med, forklarer Touch overfor Gamer.no.

Nittenåringens e-sporteventyr stanser nok likevel her. Etter bare én dag med laget i Tyskland oppdaget «Touch» at hverdagen som e-sportsutøver ikke var slik han forestilte seg.

E-sport er mye mer slitsomt enn forventet

Touch var vant med å spille rundt fem timer om dagen hjemme i Norge. På det profesjonelle nivået han nå befinner seg, steg antallet timer med trening drastisk. Den første dagen i Tyskland ble Dark Passage hentet klokken 12 og kjørt til Riots studio for trening. Hele dagen, frem til midnatt, gikk med til dette og ble kun avbrutt av fotoseanser og intervjuer. Intensiteten og den mentale presset han kjente etter kun en dag kom som et sjokk.

– Det er altfor slitsomt. Jeg var kjempesliten da jeg kom hjem. Det er jo sikkert kjempefint å tjene penger på en hobby, men jeg savner allerede vennene mine, innrømmer «Touch» og fortsetter:

– Jeg vet allerede nå at jeg kommer til å savne og gjøre andre ting enn å sitte foran skjermen, men hvis du skal være profesjonell kan du ikke gjøre noe annet enn å trene. Det orker jeg ikke.

Å savne venner og hjemlige omgivelser er ganske uunngåelig. Spesielt når du er på et lag med fremmedspråklige mennesker som kjenner hverandre godt og har mye intern humor. I tillegg velger medspillerne selv når de ønsker å benytte seg av sine begrensede engelskkunnskaper for å oversette og forklare hva de snakker om og ler av.

Som et resultat av disse nye erfaringene tviler Touch sterkt på at han kommer til å fortsette med League of Legends på et profesjonelt nivå.

– Jeg kommer nok til å fortsette å spille, fordi jeg liker å være på et lag, men jeg vil ikke spille på dette nivået. Jeg vil bare spille på små lag hjemme i Norge, forteller Touch.

Språkbarrieren og det strenge treningsregimet er ikke alt som tærer på e-sportsutøvere. Presset om å prestere og evnen til å takle de påfølgende nervene er også en viktig del av oppskriften til suksess.

– Jeg er litt redd for å «choke»

Touch har erfaring fra den norske e-sportscenen, men han vet at det er lite fra turneringer her hjemme som kan forberede ham på det han skal gjennom på Gamescom. Scenen de skal sitte på er like imponerende som publikummet er massivt. I tillegg er produksjonen, som Riot Games tar seg av, noe helt annet det vi er vant med i lille Norge.

– De andre på laget har spilt foran titusen mennesker før, mens jeg bare har spilt på scenen på Spillexpo og Sørlanet. Så det er første gang jeg spiller foran så mange folk. Jeg er litt redd for å «choke» på scenen, innrømmer «Touch».

Nordmannens lagkamerater mener at for å takle presset må han kunne forholde seg rolig. Hvis han blir for opprømt og spent, så vil adrenalinet pumpe og han kan begynne å skjelve. Selv med dette i bakhodet, er nittenåringen ved godt mot.

– Jeg må bare prøve å ignorere det som skjer og fokusere på spillet. Jeg håper jeg er vant med det etter ti minutter.

Favoritt til å vinne

Dark Passage skal konkurrere mot Russian Force og Legacy Esports i Wild Card-turneringen på Gamescom. Basert på avstemningene på lolesports.com er Dark Passage soleklar favoritt til å vinne turneringen. Touch tror også at vinnersjansene deres er gode.

– Jeg tror sjansen er stor for at vi kommer til verdensmesterskapet. Vi har møtt det russiske laget to ganger før og slått dem begge gangene. Det australske laget vet jeg ikke så mye om, men jeg tviler på at nivået er så høyt på deres server.

Hvis Dark Passage skulle klare å leve opp til favorittstempelet og kvalifisere seg til verdensmesterskapet, flytter Touch ut av Norge en stund.

– Hvis vi vinner Wild Card-turneringen skal jeg flytte til Dark Passages spillhus i Tyrkia i to uker for å trene med laget frem til verdensmesterskapet starter, sier han.

Touch hadde også en siste hilsen til dem som er kjent med det norske League og Legends-samfunnet. Med latter i stemmen lovet han nemlig en skikkelig gest:

– Hvis vi blir diskvalifisert her, så skal jeg kaste en stol fra scenen.

For å vinne turneringen må Touch og Dark Passage samle mest poeng. De vil møte både Russian Force og Legacy Esports i et seriespill der alle lag møter hverandre to ganger. En runde på rød side og en runde på blå side.

Vi loser deg gjennom de mest grunnleggende elementene i konkurransespillet.

Usikker på hvordan en League of Legends-kamp spilles?
Her er alt du trenger å vite om det populære MOBA-spillet »

Du kan se alle kampene på GamerTV fra klokken 11 onsdag. Finalen spilles torsdag.

Watch live video from Riot Games on www.twitch.tv

Siste fra forsiden