Guide

Hearthstone

Norges beste Hearthstone-spillere gir deg sine turneringstips

Slik kan du forbedre deg og spille mer strategisk i Conquest-formatet.

DETTE ER CONQUEST-FORMATET:

Vis mer
 • Kampene spilles i en best av 5-serie, med tre påmeldte deck
 • Spillere må vinne én kamp med hver av deckene sine for å vinne serien
 • Når en spiller vinner en kamp kan ikke vinnerdecket brukes i resten av serien
 • Spilleren som taper kampen kan spille videre med samme deck, eller bytte til et nytt
 • Spillere vil vite hvilke tre klasser motstanderen skal bruke på forhånd, men ikke rekkefølgen

Her til lands hadde vi to turneringer i april, Hearthstone.nos Cup #8 og Fireside Gathering på House of Nerds, som begge var det første møtet med det nye Conquest-turneringsformatet for mange av de norske deltakerne.

Conquest ble innført av Blizzard tidligere i år som det nye standardformatet, og har ført til store endringer i den strategiske planleggingen. Svake ledd i decklisten straffes hardere, og motangrepsstrategier har blitt mer risikable.

Vi har snakket med noen av Norges beste spillere om hvilke tips de har for å planlegge strategier, hvordan man kan lære av sine suksesser og tap, og om den nye utvidelsespakken Blackrock Mountain.

Stian «Matpakke» Paulsen

Stian «Matpakke» Paulsen spilte seg frem til en andreplass i Hearthstone.no sin åttende turnering nylig, og leder spillerstatistikken på nettstedet med god margin etter flere førsteplasser tidligere. Han har tidligere vært Legend Rank 2 i Europa, men fokuserer nå mest på turneringer og ligaspill i førstedivisjon i Telenorligaen.

Han forteller at det er viktig å planlegge nøye hvilke kortstokker man tar meg seg i en Conquest-turnering.

– Du kan enten spille et meta-oppsett, kontre et meta-oppsett eller spille med en line-up som skal knuse en spesifikk klasse eller deck som du regner med å se mye av. Det er også viktig at line-upen din ikke har et stort hull mot ett eller flere av de populære kortstokkene, ellers kan du fort sitte fast med det dekket til du ryker ut av serien, forteller Paulsen.

– Husk også at du kan justere deckene i oppsettet din til å forbedre visse matchups mens du svekker andre matchups for å få en bedre overall line-up. Du trenger ikke å spille nøyaktige kopier av dekk som er ment for rangert spill.

– Folk vil ofte bruke Big Game Hunter på Dr. Boom eller spille den som en 4/2 om de tror at man ikke har flere dyr med 7 eller med angrep igjen, sier Matpakke.

– Folk vil ofte bruke Big Game Hunter på Dr. Boom eller spille den som en 4/2 om de tror at man ikke har flere dyr med 7 eller med angrep igjen, sier Paulsen.

– Har du noen konkrete eksempler på decks som fungerer dårligere eller bedre i rangert spill nn i en turnering? Eventuelt spesielle Tech-kort som du liker å bruke for å tilpasse deckene?

– Freeze Mage er et godt eksempel på et turneringsdeck. Du ser det sjeldent på ladder men det er veldig ofte med i turneringer ettersom det har ufattelig mange bra matchups, men også et par veldig dårlige. Control Warrior er omtrent uslåelig som Freeze Mage.

Han trekker frem Ragnaros som et relativt populært Tech-kort.

Les også
Anmeldelse: Hearthstone: Heroes of Warcraft

– Det dukker oftere opp i turneringer enn normale ladder decks, ettersom det styrker det sene spillet til decket ditt. Folk vil ofte bruke Big Game Hunter på Dr. Boom eller spille den som en 4/2 om de tror at man ikke har flere dyr med 7 eller med angrep igjen. Andre gode Tech-kort er Zombie Chow, Mind Control Tech, Kezan Mystic eller en ekstra Big Game Hunter. Warriors kan også spille Unstable Ghouls.

– Hvilke feil tror du er vanligst å gjøre i Conquest-turneringer?

NOEN BEGREPSFORKLARINGER:

Vis mer
 • Meta: De vanligste kortstokkene som spilles

 • Freeze Mage Deck: En kortstokk som baserer seg på å fryse motstanderenes dyr så de ikke kan angripe mens man brenner ned motstanderen med magi

 • Control Warrior Deck: Denne kortstokken baserer seg på å fjerne alle motstanderenes dyr så fort som mulig, for så å spille sine egne gigantiske dyr mot slutten av spillet

 • Facehunter: En ekstremt aggressiv variant av Hunter-klassen, som direkte angriper motstanderens helt (“face”) ved hver mulighet

 • Grim Patron-Warrior: Bygget rundt kortet Grim Patron har denne nye varianten av Warrior vist seg å være blant de sterkeste kortstokkene, da det gjør det bra mot nesten alle de andre populære strategiene

 • Mech Mage Deck: En Mage-kortstokk som bygger på synergieffekter mellom mekaniske dyr

 • Mech Shaman Deck: Det samme konseptet som Mech Mage, men blir ofte bygget enda mer aggressivt

 • Tech-kort: Kort med spesielle egenskaper som gjør dem veldig effektive mot noen bestemte stategier

 • Aggro Deck: Kortstokker som prøver å spille aggressivt, ofte uten noen som helst plan for det sene spillet

 • Board Clear: Kort som fjerner alle motstanderens dyr fra spillebrettet

 • Card Draw: Kort som gjør at du trekker flere enn ett kort hver runde

 • Dragon Paladin Deck: En kortstokk som bygger på synergieffekter mellom ulike drage-kort som kom ut i den nyeste utgivelsen, Blackrock Mountain

– Folk fokuserer for mye på hva som er meta og ikke meta. De fleste spiller kun meta-decks laget for rangert spill med lite eller ingen justering og skaper massive hull i line-upen sin til decks som er utenfor metaet, men fungerer veldig bra i turneringsomgivelser, forteller Paulsen.

– Hvilke kort fra Blackrock Mountain tror du kommer til å dominere konkurransescenen i månedene fremover? Noen nye decks du tror kommer til å dukke opp?

– Vi har allerede sett hvor stor påvirkning Emperor Thaurissan har hatt på metaet. Jeg tror ikke det er noen andre kort som kommer til å dominere helt. Om noe så blir det vel Hungry Dragon. Ellers tror jeg Chromaggus kan bli veldig populær om metaet blir tregere.

– Jeg tror Shaman kommer til å bli mer populært med de nye kortene sine, samtidig så ville jeg vært veldig overrasket om Dragon Paladin ikke blir standard.

Shaman har fått en buff med Fireguard Destroyer, men Matpakke tror ikke det får en plass i Mech Shaman-decklisten, som ser ut til å være et av de få konkurransedyktige Shaman-deckene.

– Selv om kortet individuelt er kjempesterkt så mangler det den viktige synergien som mech deck trenger. Jeg tror heller en mer standard Shaman kommer til å dukke opp igjen. Lava Shock er et ufattelig bra kort som gjør at shaman kan skape sterke temporunder og ikke bli straffet av overloading. Samtidig fikset ikke BRM Shamans svakhet, som er at de mangler «card draw», og det kan være det som holder klassen tilbake, mener Paulsen.

– Neste utgivelse vil sannsynligvis bli et nytt sett á la Goblins vs Gnomes. Hvis du skulle velge tema for kortene, hva hadde vært ditt førstevalg?

– Førstevalget mitt ville vært et Northrend-tema. Favorittekspansjonen min til World of Warcraft var Wrath of the Lich King, og det er så mange undertemaer man kan bruke, som for eksempel Ulduar og Chamber of Aspects.

Nicolai «Noti» Jacobsen

Nicolai «Noti» Jacobsen er kjent for mange gjennom sin Twitch-kanal, der han spilte et særegent Priest-deck med Shadowform i Legend Rank. Denne våren viste han at nytenkning og hard arbeid lønner seg ved å bli seriemester i førstedivisjon av Telenorligaen, der han brukte nettopp dette Priest-decket i flere av kampene. Han vil fortsette å forbedre seg som Hearthstone-proff, og vil om to måneder ta overgangen til å fokusere på spillet på fulltid.

– Du har nylig dominert i førstedivisjon i Telenorligaen, med Knockout-format. Føler du at dette formatet krevde mye strategisk planlegging? Hvordan ville det eventuellt vært anderledes hvis det var Conquest som ble brukt?

Noti trekker fram Kezan Mystic som et kort som kan låse ned populære aggressive Hunter og Mage-decks.

– Ligakampene var litt spesielle ettersom det kreves mest analyse av hva du tror motstanderen spiller. I ligaen har jeg tapt én kamp, det var mot EpicSaxGuy der jeg ikke hadde spilt på en stund og tok tre-fire tilfeldige decks fra hearthpwn. For min del var seierne mot de forskjellige spillerne litt på grunn av deckene jeg valgte og hva jeg forventa at de skulle spille mot meg. Det virker som om de andre spillerene i ligaen ikke bruker noe særlig «mind games» og analyse av motstanderens spillestil. Der tror jeg at jeg har spesielt mye erfaring og bruker det så godt som mulig, sier Jacobsen.

– Hvis Conquest-formatet hadde vært brukt ville ikke bans hatt like mye å si, siden du ikke har mulighet til å all-kille med ett deck.

– Hvilke tips vil du gi til spillere som skal forberede seg til en Conquest-turnering?

– Enten må man sette opp en line-up som prøver å stoppe én bestemt type deck, eller så legger man opp et sett kortstokker som er jevnt over OK mot alt. Jeg har spekulert litt på en måte man kan spille på der man låser motstanderen til for eksempel å bare ha Mechmage igjen, så spiller man tre decks med Kezan Mystics og masse kontringer til Mechmage. Jeg har ikke sett noen spillere låse motstanderen på denne måten enda og det kan hende at det er en helt latterlig måte å gjøre det på. Jeg har rett og slett ikke nok øvelse med formatet enda til at jeg kan si hvilken strategi som er lurest.

Jacobsen mener mange bommer ved å ikke ha stor nok rekkevidde i deckene sine.

– Jeg har sett flere toppspillere med alt for mange aggrodecks, som har helt klare counters. Det er viktig med en viss balanse. Rekkefølgen man spiller deckene sine er utrolig viktig i det gamle formatet, men i Conquest er den mindre viktig med mindre man har satt en konkret plan på hvilke deck man har lyst til å møte med de deckene man har valgt. Denne konkrete planleggingen er det mange som sliter med.

En mulig strategi som har blitt testet av en del profesjonelle spillere med gode resultater er å ta med tre decks som låser ned hunter og andre aggro decks, slik at motstandere med slike decks rett og slett ikke har mulighet til å vinne med alle klassene sine. Han tror denne typen strategi vil føre til at flere control-decks dukker opp i turneringer fremover.

– Det er noen på laget som kom sykt langt i noen nettbaserte turneringer med dobbel Kezan Mystic, super kontroll-decks for å kontre Hunter og Mechmage-aggro. På den andre siden finnes det alternative aggro decks som kan straffe en slik strategi. Shaman og Paladin aggro er faktisk brukbart, og grunnen til det er at folk prøver for hardt å countre de populære aggro deckene, forklarer Jacobsen.

Denne typen Shaman deck har blitt populære i nyere tid, og ble klart bedre etter tilføyelsen av Fireguard Destroyer.

– Neste utgivelse vil sannsynligvis bli et nytt sett á la Goblins vs Gnomes. Hvis du skulle velge tema for kortene, hva hadde vært ditt førstevalg?

– Jeg er ikke helt roleplayer, så det betyr ekstremt lite for meg. Selv om jeg har vært interessert i Warcraft-serien må jeg nesten tenke som pro-spillerene og bry meg mer om stats og bruksområdet enn hvordan kortet ser ut, avslutter han.

David «kanelsnurr» Jensen

David «kanelsnurr» Jensen rykket nylig opp i førstedivisjon i Telenorligaen, etter å være ubeseiret hele sesongen. Han begynte å fokusere på Hearthstone etter å kapre en førsteplass i den norske VM-kvalifiseringen i Hearthstone i 2014, og har tidligere vunnet fire norgesmesterskap i Pokémon TCG.

– Hvilke tips vil du gi til spillere som skal forberede seg til en Conquest-turnering?

– I Conquest må man jo vinne med alle deckene sine, og da er det viktig å ha deck som ikke har for mange dårlige matchups. Deck som er sterke på egenhånd med andre ord. Conquest simulerer jo rangert spill i større grad enn «last hero standing», i og med at man ikke ved hva motstanderen spiller i neste kamp. Derfor er deck man spiller i rangert spill sterke i Conquest også, mener Jensen.

Druid og Hunter er to klasser som har vært dominerende i rangert spill i lengre tid, men kanelsnurr er skeptisk til å prøve å direkte motarbeide disse to kortstokkene.

– Å kontre i Conquest er vanskelig, med mindre du har forhåndsinformasjon om hva motstanderen spiller. I og med at decket som vinner er ferdigspilt, er det katastrofe om motstanderen vinner en kamp med decket du var ute etter å countre. Om du velger å countre, er det all-in eller ingenting.

– La oss si at du setter opp Control Warrior mot motstanderens Facehunter, og du vinner komfortabelt. Men motstanderen har fortsatt igjen facehunter, og du har ingen counterdecks! For å ha suksess må du countre ett spesifikt deck med alle deckene dine, eller spille generelt sterke deck. Det siste er ofte det tryggeste.

– Hvilke feil tror du er vanligst å gjøre i denne typen turneringer? Hva bør man se på i etterkant for å forbedre seg?

– Jeg tror mentaliteten fra last hero standing, å kontre motstanderens deck hele tiden, er en felle mange kan gå i. I last hero standing vet man jo med unntak av game 1 hva motstanderen spiller, og å countre var en essensiell del av strategien der. Matchups var alt. I Conquest er det blindpicks hele tiden, og da kan denne strategien gå fryktelig galt. Motstanderen kan bytte deck selv om han taper, og «mind game» deg ut av kampen, forklarer Jensen.

Grim Patron har vist seg å være et av de sterkeste kortene fra Blackrock Mountain, og har skapt en helt ny type deck som har veldig få svakheter.

– I etterkant burde man øve masse på ladder! Som sagt, deck som gjør det bra på ladder gjør det strålende i Conquest.

– Apropos ladder decks, Blackrock Mountain er nå ute, og mange nye decks er i ferd med å ta form. Hvilke kort tror du vil ha størst påvirkning på Hearthstone-scenen i tiden fremover? Er det noen nye decks du tror vil dukke opp i de neste ukene?

– Jeg er en stor fan av Grim Patron-warrior, og mener at det kommer til å være et dominerende deck fremover. Board clear, tempo og masse draw er en fantastisk kombinasjon. Det har allerede rukket å bli ganske populært, noe jeg ikke er overrasket over.

Jensen nevner også Paladin som en klasse man bør holde øye med, mye grunnet kortene Volcanic Drake, Blacwing Corruptor og Solemn Vigil fra den siste delen av Blackrock Mountain.

– Jeg håper virkelig at de siste kortene i Blackrock Mountain kan løfte dragepaladin til å bli et kompetitivt deck. Så langt har det vært skuffende.

– Neste utgivelse vil sannsynligvis bli et nytt sett á la Goblins vs Gnomes. Hvis du skulle velge tema for kortene, hva hadde vært ditt førstevalg?

– Pirates vs Murlocks hadde vært helt fantastisk!

Telenorligaen vil gå over til det nye Conquest-formatet når høstsesongen starter i slutten av august.

Siste fra forsiden