Intervju

Arman «Phenom» Hanjani

Norske «Phenom» er en av verdens beste Street Fighter-spillere

– Kompisene spilte Call of Duty eller World of Warcraft på fritiden, mens jeg spilte Street Fighter, forteller han.

Her spiller Arman (midten) på Gfinity Elite Series.
Joe Brady/Gfinity

Arman «Phenom» Hanjani. En av verdens beste Street Fighter-spillere. Og han er norsk! Så sent som i september kom han på tredjeplass i Ultimate Fighting Arena, og i 2017 deltok han og tok en andreplass i gigantturneringen ELEAGUE Street Fighter V Invitational. Nordavnd-spilleren er regnet som en av de beste Street Fighter-spillerne i verden.

Hanjani forteller at kampsportinteressen ikke bare kommer gjennom spill, men også i virkeligheten.

– Jeg er en 22 år gammel mann fra Oslo. På fritiden driver jeg litt med trening og kampsport, men mesteparten av tida jeg er bortreist på forskjellige turneringer rundt om i verden, sier Hanjani om seg selv.

Hovedpersonen sier at det slåssespillinteressen kom tidlig, og at han brukte mye fritid på å reise rundt på forskjellige turneringer.

– Jeg kjøpte mitt første Street Fighter-spill når jeg var 13 år. Jeg har alltid likt slåssespill fra ung alder. Mens de andre kompisene spilte Call of Duty eller World of Warcraft på fritiden, brukte jeg mer av tiden på Street Fighter. Satsingen kan man si startet med at jeg ble kjent med det norske miljøet for slåssespill. Jeg likte å dra på turneringer og delta rundt i Oslo. Men jeg fikk blod på tann da jeg reiste utenlands og så hvor mye penger man kunne vinne, forteller han.

– Utenom Street Fighter hadde jeg valgt Tekken eller Dragon Ball Fighterz

Hanjani sier Vegard «veggey» Bugge (bildet) hadde stor innflytelse på at han ble med i BX3.
Nordavind

Hanjani husker ikke omstendighetene rundt situasjonen når han ble plukket opp av daværende BX3, men trekker frem en lagkamerat som stod i sentrum for at alt gikk i boks.

– Jeg ble med i BX3 først i 2014. Jeg husker ikke helt detaljene rundt hvordan det skjedde, det var lagkameraten min Vegard «veggey» Bugge som tok av seg det. Etter hvert inngikk BX3 et partnerskap med Vålerenga og laget ble endret til Nordavind.

I slåssespill er det mange små turneringer med varierte premiepotter. Hanjani sier at han prøver å fokusere på de største.

– Det varierer skikkelig. Jeg har spilt alt fra turneringer med 250 000 dollar og 150 000 dollar som vinnergevinst, til 200 euro vinnergevinst. Akkurat nå er mine fokus Capcom Cup hvor man kan vinne 250 000 dollar, og Gfinity Elite Series med en vinnerpremie på rundt 30 000 pund.

Hvis Hanjani måtte velge et annet spill han skulle deltatt i, er han litt usikker først, men finner likevel frem en tittel.

– Vanskelig å si. Om det var per dags dato tror jeg hadde satset på enten Tekken eller Dragon Ball Fighterz. Tekken synes jeg er veldig moro, men det ligger mer penger i Dragon Ball, så det er litt vanskelig å velge, sier han før han forteller litt mer om spillet.

– Foreløpig har Dragon Ball Fighterz potensialet til å bli stort. Alle casualsa er kjent med karakterene fra tegneserien, og det skal bli en world pro tour for spillet. Men er veldig vanskelig å si. Man må bare se hvordan ting utvikler seg

Les også
Anmeldelse: Street Fighter V

Om Street Fighter sin fremtid, er Hanjani litt usikker.

– Usikkert. Det ser ut til at slåssespillmiljøet vokser litt og litt hvert år. Det blir spennende å se hvordan Street Fighter blir påvirket av det.

Det norske e-sportmiljøet kunne hatt godt av en liten endring i holdningene, i følge Hanjani.

– Kort sagt å ha riktig mentalitet. Man må legge inn en del timer hver dag for å opprettholde progresjon.

LES OGSÅ: Han er første nordmann som vinner en Premier-turnering i Street Fighter

Lever av Street Fighter

Hanjani lever av å spille Street Fighter. Her under Gfinity Elite Series.
Joe Brady/Gfinity

Hanjani forteller også at man faktisk kan leve av å spille Street Fighter i dag.

– ja, i dag kan man det. Det er mange spillere som får lønn og lever kun av Street Fighter. Jeg lever av å spille det, og får reise pluss opphold dekt av Nordavind.

Under ELEAGUE Street Fighter V Invitational 2017 ble det en solid andreplass på «Phenom». Han beskriver turneringen på følgende måte.

– Det å komme på komme 2. plass på ELEAGUE og vinne 40 000 dollar har vært både min beste og tristeste opplevelse som Street Fighter-proff. Det å komme på andreplass var jo fantastisk, men kjipt å tape når man er nære, sier Hanjani før han legger til litt om hvorfor turneringen var så bra.

– Turneringen gikk på amerikanske TV-kanalen TBS. Så det var kult. Finalen ble sendt på TV. Det var til og med en i passkontrollen der som sa han kjente meg igjen, ler Hanjani.

– Kunne du tenkt deg å heller spille et lagbasert spill? For eksempel et lagbasert slåssespill?

– Nei, det kunne jeg ikke. Jeg foretrekker individuelle spill hvor alt ansvaret er mitt, vinn eller tap, avslutter Hanjani kontant.

Siste fra forsiden