Intervju

Vinneren av vår StarCraft II-turnering

– Norske StarCraft II-spillere holder et høyt nivå

Preben «Prebs» Johnsen forteller om hvordan han vant finalekampen.

Blizzard

Han ble småvarm i trøya, Preben «Prebs» Johnsen, da han etter to av fem finalekamper i helgens StarCraft II-turnering ikke hadde sikret seg en eneste seier. Etter å ha kjempet seg nesten helt til topps var Zerg-spilleren svært nær å la førsteplassen glippe. Motstander Frederic «Balder» Johnsen med sin faste Terran-rase kjørte på med Blue Flame Hellions, noe som tok Prebs litt på senga og gjorde at han ble ukonsentrert.

– Jeg var litt stressa etter første kamp, og tapte nok den andre kampen på grunn av det. Så jeg bestemte meg bare for å slappe helt og spille som jeg alltid gjør, og ha i bakhodet at «Balder» er veldig glad i å bygge Blue Flame Hellions, forteller han til Gamer.no.

Denne infobiten ble til sist det som gjorde at han fikk snudd hele finaleomgangen på hodet etter den lunkne starten.

– Tidlig i tredje kamp tror jeg at jeg bygde en Roach Warren, fordi jeg så for meg muligheten til at det skulle komme Blue Flame Hellions igjen – noe det faktisk gjorde. Når jeg så greide å få det til i tredje kamp, følte jeg at jeg hadde muligheten til å snu det hele, og var ganske positiv.

Til slutt vant Prebs de tre siste kampene, og rodde i land et finaleresultat på 3-2. Dermed vant han turneringen, som i regi av StarCraft 2 Norge og Gamer.no talte over 100 kamper totalt.

Ble tatt opp av ROOT Gaming

Den 19-år gamle spilleren ble tidligere i år tatt opp i amerikanske ROOT Gamings Seed Academy-initiativ, der laget tar til seg unge og lovende spillere og gir dem muligheten til å trene seg opp. Under oppstarten i september tok Seed Academy til seg svært unge spillere – blant annet den 13 år gamle nordmannen Tobias «SolO» Glenne – men Prebs kom inn varmen selv i oktober.

– Jeg sendte inn en søknad, og ble egentlig godtatt med en gang. Nå er vi rundt ti stykker, og det er et veldig høyt nivå. Fem av våre spillere er vel blant de 16 beste på den amerikanske serveren. Selv spiller jeg på den europeiske serveren, så det blir vanskelig å sammenligne skills, men når vi øver er vi jevngode alle sammen, forklarer vinneren.

Med tid tror han at spillerne lett kan greie å signere kontrakter med større europeiske klubber om de vil. Selv tror han det er lurt å satse på litt mindre esportsteam som trenger flere spillere, siden de trenger å hevde seg mer og fokuserer på å gjøre spillerne bedre. At en plass på ett av de bedre Europa-lagene ville vært topp er han ikke i tvil om, men før det skal være et satningsområde har han lyst til å bli litt bedre.

– Jeg har fått muligheten til å komme meg til San Francisco og bo i ROOT Gaming-huset, men først må jeg bli ferdig med å ta opp noen fag. Det blir jeg ikke ferdig med før til sommeren, så jeg må i hvert fall vente til da.

– Norge har et høyt nivå

Ikke at han mener at Norge er noe å kimse av. Prebs skryter av hva spillerne her til lands får til, og peker på at vi er et lite land.

Les også
Anmeldelse:
Preben «Prebs» Johnsen i aksjon på SpillExpo (Foto: Privat).

– Egentlig føler jeg at StarCraft-Norge har hatt et høyt nivå. Det har alltid vært nært en ni eller ti stormestre per sesong – altså, blant de 200 beste spillerne på serveren. I forhold til mengden StarCraft II-spillere i Norge har nivået alltid vært veldig høyt, og det synes jeg er ekstremt moro. Vinner du en norsk turnering er det ikke sånn at du bare har spilt mot Diamond-spillere og ender opp på førsteplass, men mot veldig gode spillere. Så er det bra at de beste nå kommer frem, sånn som «Snute» og «TargA» som brenner fakkelen for alle andre.

Både Jens «Snute» Aasgaard og Kristoffer «TargA» Marthinsen har hevdet seg internasjonalt i StarCraft II de siste årene. På League of Legends-fronten har Erlend «NukeDuck» Holm også kommet seg veldig langt. At norske esportspillere har blitt mer profilerte internasjonalt nå er likevel noe Prebs først og fremst tror stammer av gleden ved å spille.

– Snute og NukeDuck har nok bare elsket å spille og spilt mange nok kamper til å komme seg opp til et høyt nivå. Det som er fint der er at vi har organisasjoner som for eksempel Esports Norway som faktisk har lyst til å satse på spillerne, og som prøver å forbedre scenen. Egentlig er det ganske fantastisk, forteller Prebs.

Nå skal StarCraft II-vinneren fokusere på å gjøre ferdig fagene han tar opp. Eksamen er like rundt hjørnet, og Prebs er godt i gang med pugginga.

– Faktisk leste jeg litt mellom kampene under turneringen, forteller han og ler.

Her kan du se de fem finalekampene. De begynner ca. 4 timer inn i videoen:

Siste fra forsiden