Olympisk mesterskap i e-sport kan bli virkelighet

En internasjonal komité vil etablere e-sportens svar på de olympiske leker.

Helena Kristiansson/ESL

Til tross for store turneringer, en økonomi i millionklassen og høyere seertall enn mange tradisjonelle idrettsgrener, blir profesjonelle innenfor e-sport fremdeles ikke sett på som toppidrettsutøvere. Dette vil The International eGames Committee (IEGC) være med på å endre, når de nå etablerer et mesterskap som skal utkjempes i olympisk stil med landslag som konkurrerer mot hverandre. De kaller det for eGames.

Den britiske kulturministeren, Ed Vaizey, annonserte IEGC under et toppmøte i e-sport, under London Games Festival. Her er han avbildet under teknologikonferansen TechCrunch.
Anthony Harvey/TechCrunch

Anbefalt av den olympiske komité

I et toppmøte innenfor e-sport, under den årlige festivalen London Games Festival, kunne den britiske kulturministeren Ed Vaizey avduke IEGC som en ideell organisasjon, anbefalt av den olympiske komiteen IOC. Det var Daily Dot som først omtalte saken på onsdag.

Til tross for at IEGC er en komité uavhengig av IOC, vil den olympiske komiteen være med på å danne et rådgivende styre for å forme etiske retningslinjer, spesielt med tanke på saker som anti-doping. I tillegg vil IEGC motta støtte fra den britiske regjeringen.

Den olympiske ild tennes i Rio de Janeiro til sommeren, og IEGC vil arrangere historiens første eGames i tilknytning til dette. Planen er å benytte de samme arenaene etter at sommer-OL er avsluttet. Det er også planlagt at fremtidige mesterskap i de vertsbyene som arrangerer de tradisjonelle olympiske lekene. I årene mellom de olympiske lekene vil det holdes nasjonale kvalifiseringsturneringer for å avgjøre hvem som skal representere de ulike nasjonene.

Fire nasjoner kjemper om gull og ære

Verdensmesterskapet i League of Legends ble i 2014 arrangert på Seoul World Cup Stadium i Sør-Korea.
Riot Games

Så langt er det kjent at årets mesterskap vil utkjempes mellom fire såkalte «eTeams» fra Brasil, Storbritannia, Canada og USA. I fremtiden vil det også være mulig for oss nordmenn å heie frem våre landsmenn, da eGames-komiteen har satt seg et mål om en global representasjon av deltakere. De kommer også til å etablere nasjonale rådgivende styrer i deltakerlandene for å overvåke og støtte sine utøvere.

I motsetning til andre turneringer innenfor e-sport, vil eGames i første omgang ikke innebære pengepremier for deltakerne. Nasjonene kjemper om en pallplassering og tilhørende medaljer. En talsmann i IEGC sier til Daily Dot at komiteen vil bruke de kommende månedene på å undersøke hvordan de kan motivere deltakelse i mesterskapene.

Uvisst hvilke spill som blir aktuelle

Det er ikke blitt annonsert hvilke titler det skal konkurreres i under eGames, men komiteen skal møte utgivere gjennom hele april for å komme til enighet. Komiteen vil også forsøke å holde mesterskapet utenom de store offisielle turneringene som allerede eksisterer i e-sport.

Du kan lese mer om eGames og følge utviklingen på mesterskapets offisielle hjemmesider.

Siste fra forsiden