So You Think You Can Cast

– Overrasket over hvor stort norsk e-sport er

Møt League of Legends-finalistene i vår castingkonkurranse.

Finalene sendes lørdag og søndag:

StarCraft II
Lørdag 6. september, klokken 16:00
Mats Engelien og Julian Nash
Følg sendingen her »

Søndag 7. september, klokken 16:00
Kristoffer Robin og Fabian Sluz
Følg sendingen her »

Counter-Strike: GO
Lørdag 6. september, klokken 18:00
Håvard Haugan og Terje Nomeland
Følg sendingen her »

Søndag 7. september, klokken 18:00
Tony Stark og Andreas Grøterud
Følg sendingen her »

League of Legends
Lørdag 6. september, klokken 20:00
Martin Kolloen og Isac Gyltnes Aagesen
Følg sendingen her »

Søndag 7. september, klokken 20:00
Eskil Uggen og Sindre Wirkola
Følg sendingen her »

Avstemningen åpner mandag morgen. Du kan gi din stemme på Gamer.no/casting frem til onsdag.

Da vi annonserte kommentatorkonkurransen So You Think You Can Cast i juni fikk vi over 200 søknader. 24 av disse gikk videre til publikumsavstemningen, og etter to helger med mye bra casting står vi igjen med tolv deltakere fordelt på spillene Counter-Strike: GO, StarCraft II og League of Legends.

Til helgen skal det avgjøres hvem som kåres til Norges beste castere.

Vinnerne får alt de trenger for å gjøre karriere som spillkommentator. Vi sponser dem med utstyr og tilrettelegger for faglig utvikling, og de får opplæring og tips av noen av verdens beste castere fra ESL. De vil også få mulighet til å bli en fast del av Gamers kommentatorteam.

Vi har spurt de fire finalistene i League of Legends hva som er deres beste og verste castingøyeblikk, og hvordan de ser på utviklingen av e-sport i Norge.

Her er svarene:

FØRSTE KAMP:

Eskil Uggen og Isac Gyltnes Aagesen kommenterte oppgjøret mellom BX3 og Black Alpha.

– La talentene få sjansen til å skinne

Mitt verste minne fra kommentering er fra sluttspillet i StarCraft II på bLan. Avgjørende kamp mellom Snute og SolO, også glemmer jeg å bytte scenen for streamen til selve kampen. 15 minutter senere, etter en forykende oppvisning, legger jeg merke til tabben. Flaut!

Mitt beste øyeblikk er fra SpillExpo og StarCraft II-finalen hvor Eiki slår TargA overraskende. Brølingen, publikums jubel og en seierherre i fullstendig ekstase. Jeg har glist lenge over det minnet.

Utviklingen av den norske scenen for konkurransespilling er vel ikke til å juble av, men vi har ting å være stolte av! LANs som foregår over hele Norge har i mange år holdt konkurransånden i live. Vi har også fått skilt ut noen spillsuperstjerner som Snute blant annet motivert gjennom LAN-suksess. Jeg har sterk tro på at vi har talentet til å få gjennom et Trondheim Berserkers til LCS. Vi er jo nordmenn!

Hva som skal til for norsk e-sport? Jeg tror bare vi må prøve. Prøve å starte så profesjonelle konkurranser som mulig, og la talentene få sjansen til å skinne! Min jobb som kommentator gjøres hvert fall veldig enkel av at kamper spilles på et så høyt nivå som norske spillere gjør. Jeg tror bare vi må prøve, ståltroen min på e-sport gir meg selvtilliten for at vi kommer til å lykkes. Målet er å utslå Sverige naturligvis!

– Overrasket over hvor stort norsk e-sport faktisk er

Mitt beste øyeblikk i casting er nok når jeg føler at jeg virkelig får dette til. Dette er ikke som oftest i starten, men når man kommer inn i det og har kommentert en liten stund. Når alt blir flytende får man en godfølelse. Men alt har ikke vært perfekt når det kommer til kommenteringen min. Husker jeg var litt på bærtur en gang når jeg skulle forklare passiven til Yasuo, men det var heldigvis noen i chatten som pekte det ut slik at jeg kunne rette på det.

Jeg har ikke vært super mye inni konkurransespilling her i Norge, men det er definitivt noe jeg ønsker mer av her til lands. Jeg var nesten litt overrasket over hvor stort det faktisk er når det finnes norske team/brands som er spredt ut over flere spill.

Om vi skal øke norsk e-sport så burde det være flere turneringer med større premier, noe som gjør at spillere virkelig ønsker å investere tid og bli best! En god del mer innhold ville heller ikke skade, og da snakker jeg nok mest om casting. Da kan folk se at dette faktisk er noe, ikke bare en haug med spillere som sitter i hvert sitt hjem og spiller dataspill. Men at flere folk ser på og heier på sine favorittlag. Dette var det jeg opplevde i Twitch-chatten under So You Think You Can Cast, men det var dessverre i en veldig liten skala.

ANDRE KAMP:

Opptak av kampen mellom Celestial Gaming og A for Aria.

– E-sport kan ikke bli større med mindre publikum blir engasjert

Mitt beste castingøyeblikk må være fra en turnering for omtrent en måned siden da Black Alphas midlaner «Boffen» erstattet toplane for Celestial Gaming. I den avgjørende finalekampen ødela han egenhendig motstandernes Nexus som Irelia, i en stil som var verdig xPekes legendariske bakdørsangrep mot SK tilbake i IEM Katowice i tredje sesong.

Mitt verste castingøyeblikk vil jeg si må være da castingen for andre runde i denne turneringen skulle begynne. Hovedkommentatoren min Aliatross mistet dessverre nettilgang så jeg måtte finne en erstatter på et par minutter som jeg aldri hadde snakket med før. Det hele endte likevel godt!

Den norske utviklingen av konkurransespilling i Norge har vært veldig treg i forhold til den internasjonale arenaen. Få norske proffe lag og en mangel på e-sportarrangementer og større konkurranser har ført til at færre norske spillere har engasjert seg i å konkurrere på toppnivå i Norge. De aller beste spillerne migrerer heller ut i Europa der e-sport er mye mer utbredt. Men dette har tatt seg veldig mye opp i de siste par månedene, mye på grunn av Gamer.nos fantastiske initiativ med å satse på castere, men også større hype rundt e-sportarrangementer!

Norsk e-sport er allerede på god vei til å bli større! Den beste måten å bedre norsk e-sport på er å satse på større konkurranser og live-arrangement. E-sport kan ikke bli større med mindre publikum blir engasjert, og vil se mer av de profesjonelle spillerne vi har i Norge. Jeg anser det som viktig at norske e-sport blir hypet, slik at potensielle sponsorer ser verdien av å satse på e-sport. Dermed kan profesjonelle spillere få den støtten de trenger på å fokusere mer helhjertet på e-sport og heve nivået og engasjementet!

Sindres partner Peter Våland Suhr røk dessverre ut i denne runden.

TREDJE KAMP:

Opptak av kampen mellom Team Ebay og Fedora Tip Forening.

– Gøy å se sterke norske lag spille i disse konkurransene

Jeg har ikke drevet med casting før denne konkurransen, så jeg må si at det verste øyeblikket, som for øvrig ikke var så ille, var den første runden. Som nevnt tidligere var det helt nytt for meg, og dermed var jeg litt nervøs og usikker på hvordan jeg skulle takle det. Alt i alt så gikk det helt greit. Siden det beste øyeblikket er runde to, da jeg selv er fornøyd med egen innsats og føler at jeg forbedret meg i flere elementer. I runde to følte jeg meg mye mer selvsikker, og hadde det utrolig gøy! Det skapte absolutt mersmak og ser virkelig frem til finalen.

Martin Kolloen var hovedkommentator. (Foto: Privat).

Det er utrolig gøy å få se, og ikke minst gjennom casting være med på, utviklingen av e-sport i Norge. Som jeg har nevnt i de tidligere rundene så synes jeg det er fantastisk innsats av Gamer.no som er med på og har satt sammen spillkonkurranser og So You Think You Can Cast. Det er veldig gøy å se sterke norske lag spille i disse konkurransene, og jeg håper at denne utviklingen bare kommer til å fortsette til enda større arrangementer i fremtiden!

Det at vi nå har større, bedre og flere muligheter til å delta og konkurrere i mange av de store spillene er helt fantastisk. Hvem som helst kan sette sammen et lag og prøve seg, og de beste spiller om store premiepotter. Det at vi nå også får flere måter å følge med på e-sporten gjennom norske castere gjør det enda bedre. Alt dette tror jeg kommer til å skape mer oppmerksomhet rundt e-sport og øke interessen hos lag som konkurrerer nå i dag, men også skape interesse hos nye spillere. Det er bare å holde dette gående, så blir det veldig spennende å se utviklingen videre!

Martins partner Espen Jansen røk dessverre ut i denne runden.

Finalene i So You Think You Can Cast starter lørdag:
Følg sendingene og avgi din stemme på Gamer.no/casting »

Siste fra forsiden