Anmeldelse

Grand Theft Auto V

PC-versjonen av Grand Theft Auto V er utvilsomt den beste utgaven

Med en robust PC blir dette helt nydelig.

Rockstar

Tidligere PC-utgaver av Grand Theft Auto har vært trøblete og svake, samtidig som at de rett og slett har bare blitt lempet fra konsoll og stappet inn på en PC uten særlig optimalisering og med få endringer. At dette skulle skje igjen var min største frykt før lanseringen av Grand Theft Auto V.

Grand Theft Auto V ser fantastisk ut.

Heldigvis har Rockstar skjerpet seg og laget et fullkomment PC-spill i oppusset pakke. Å kjøre i Los Santos' gater i min Declasse Vigero, farget i matt svart for anledningen, er en nytelse. Omgivelsene er vakre, detaljerte og minnet meg om en god film.

PC-utgaven av Grand Theft Auto V har alle de samme nyhetene som PlayStation 4 og Xbox One-utgavene kom med på slutten av fjoråret, innpakket i en enda heftigere grafikkpakke. Har du maskinvaren til det, ja da får du ekte 4K-oppløsning på flere skjermer.

Flere småting kan påpekes uten at de er de mest åpenbare forbedringene, men som er med på å løfte helhetsfølelsen om at dette faktisk er et PC-spill, ikke en dårlig port fra konsoll. I stedet for å trykke for harde livet på en knapp for å løpe fort, holder du enkelt og greit inn shift. Du kan også med ett enkelt klikk aktivere forskjellige gester, som for eksempel å vinke til dine kompiser.

Les hva vi synes om de andre versjonene:

Menyene er også spesialtilpasset PC-brukere og fungerer forsåvidt godt, selv om jeg gjerne skulle sett en litt mer innovativ løsning der man slipper å bruke tastaturet for å bekrefte instillingene. Instillinger mangler det definitivt ikke noe på. Her kan du endre rekkevidden på synsfeltet, hvor langt fra deg ting skal vises og selvfølgelig en hær av grafikkinstillinger. Som toppen på kransekaka kan du selvfølgelig også i denne PC-utgaven legge til din egen musikk som du kan lytte til i radioene på alle kjøretøyene i spillet.

Se San Andreas med dine egne øyne

Førstepersonsmodusen som først ble introdusert på Xbox One og PlayStation 4 fungerer utmerket i PC-utgaven. Det føles egentlig litt ut som at denne modusen er skreddersydd for PC fra starten av. Alt ser voldsomt pent ut, samtidig som at oppdrag og kjøreturer blir fantastiske opplevelser igjennom øynene til karakteren din.

Førstepersonsmodusen fungerer utmerket på PC-utgaven.

Men den største fordelen med førstepersonsmodusen er helt klart skytesekvensene. Med mus og tastatur er du overlegent bedre enn de som stiller med håndkontroll. Presisjonen og farten som kommer med en mus, kan ikke slås av en ussel joystick.

Intensiteten når man spiller i førstepersonsvinkelen er overlegent mye høyere enn den du får med tredjepersonsvinkelen. Man føler at man virkelig er tilstede når karakteren ikke fungerer som en slags vegg mellom deg og spillet, og det hele blir med en gang mer ekte og håndfast.

Historiemodusen forblir den samme som i de tidligere utgavene, så man får ingen revolusjon fra Rockstar her. Men om man ikke har opplevd historien som intens før, så kan man godt spille gjennom den en gang til på en heftig gaming-PC i førstepersonsmodusen.

Online med stor O

Spillets andre store funksjon som ble pusset opp til den nyere generasjonen var Grand Theft Auto Online. Det er her jeg har tilbrakt mest tid da jeg er en person som elsker å konkurrere og samarbeide med andre.

Flerspilleren byr på mange forskjellige utfordringer.

Samme som på konsollversjonene kan du her hente inn dine gamle karakterer rett fra der du stoppet sist. Dette er en funksjon som det vil settes pris på av dere som har spillere med mange biler, leiligheter og et høyt nivå.

Før lanseringen hadde jeg ingen forventninger om at jeg skulle få til å komme meg rett inn i Online uten problemer, men det ble til min store glede en smertefri affære. Jeg ble kastet rett inn i en server med 30 andre, etter å ha fullført den obligatoriske prologen. Det første man må gjøre er å lage sin egen karakter, og her er det så mange forskjellige muligheter at det skal mye til før man treffer på en person som har samme foreldre, utseende og klær som deg.

Tilpasningsmulighetene på karakteren din er varierte, og det virker som om din karakter er unik. Du låser også opp nye ting etter hvert som du spiller videre, noe som gjør at karakteren din skiller seg ytteligere fra de andre. Gjennom Rockstars egen «Social Club» kan du legge til dine egne venner og starte gjenger, som gjør det lettere å finne hverandre når dere skal spille sammen.

Frimodusen kan man kaste bort flere titalls timer i, bare med å kjøre rundt å skue på omgivelsene, eller på shopping. Man kan kjøpe seg leiligheter, biler, forsikring, mat, klær og det du egentlig kan tenke deg. Kjøpet av en leilighet eller et hus er også meget viktig for veien videre økonomisk.

Ellers har du mange småoppdrag som kan fullføres. Du kan for eksempel være med på et ran der du skal stjele narkotika, eller hvis du vil ha enda enklere underholdning så kan du være med på et billøp. Her er det mange muligheter for time etter time med moro.

Gjør et stort kupp

I mars lanserte Rockstar den såkalte «Heist-modusen» til alle utgavene av spillet. For å kunne i det hele tatt starte noe slikt må man være minst på nivå tolv, samtidig som man må eie en av de dyreste leilighetene som du får kjøpt i Los Santos.

Du kan justere bilen før oppdraget.

Det hele tar alt i fra én til flere timer, og belønner spillerne meget godt økonomisk. Samtidig låses det opp flere kjøretøy man kan kjøpe for disse pengene etter fullført oppdrag. Når du møter kriteriene, kan du og fire venner starte på et eventyr som jeg sjelden har sett maken til i andre spill.

Utrolig detaljerikt.

Her er det detaljplanlegging og forberedelser til et stort kupp som gjelder. Det er fem forskjellige «Heist» tilgjengelige, og alle krever flere planleggingsoppdrag for å få tak i det riktige utstyret eller å legge til rette for at det avsluttende storoppdraget skal være mulig. Disse forhåndsoppdragene kan man godt ta pauser i mellom, og man bestemmer selv rekkefølgen på de første.

Sekvensene mellom de forskjellige delene er godt gjennomførte med stemmeskuespill, selv om din egen karakter er stum. Dette er noe jeg skulle ønsket Rockstar hadde jobbet litt bedre med. Det fins flere spill der du kan bestemme hvilken stemme karakteren din skal ha, for så at han snakker med denne stemmen i flere sekvenser.

Hele modusen fungerer utmerket i spillet, siden det gir flerspillerdelen et stort mål man må samarbeide om å klare, noe som den kanskje manglet før dette ble introdusert. Her er det kun ekte samarbeid som fungerer for å nå et felles mål. Hvis en spiller dør i en hvilket som helst sekvens, må denne startes på nytt umiddelbart. Det er varierte typer oppdrag, fra høyeksplosive actionsekvenser til snikesekvenser der man ikke kan alarmere en eneste fiende uten å måtte starte helt på nytt.

Det hele er godt gjennomført, og har gitt spillet en helt ny dimensjon i flerspilleren. Her er det høy risiko for å feile, men samtidig voldsomme belønninger om man lykkes med jobben.

Lag dine egne videoklipp

Rett før lansering av spillet annonserte Rockstar et nytt verktøy som fulgte med PC-utgaven av spillet. Videoredigeringsverktøyet kalles Rockstar Editor og er virkelig den store stjernen i PC-utgaven av spillet.

Rockstar Editor er et utrolig kraftig verktøy som lar deg ta opptak midt i spillet, redigere det og laste det direkte opp til YouTube. Du kan starte et opptak når som helst i spillet. Finessen ligger i det at når du starter et opptak, så vises dette fra en hvilken som helst vinkel du vil, ikke bare direkte fra ditt syn.

Annonseringsvideoen til Rockstar Editor. (Video: Rockstar)

Når du har laget en video, kan du senere gå inn å se på denne. Her kan du redigere hvilken kameravinkel du vil ha, legge til forskjellige filter og legge inn dusinvis av andre effekter. Når du har funnet alle de videoklippene du vil ha, kan du lage en sammenhengende video i Rockstar Editor. Verktøyet er på mange måter en litt lettere versjon av Adobe Premiere som lar deg sy sammen forskjellige klipp, samt legge til musikk og tekst.

Implementert i verktøyet finner du Director Mode. Her kan du forandre på tidspunktet på dagen, været og endre alle karakterene du ser i klippet. Dette gjør at du har full kontroll over videoene du har tatt opp. Her er det bare fantasien som stopper deg. Har du lyst til å gjøre om et klipp som du tok opp til noe helt annet, står du fritt til å endre det til en komedie om du så føler for det.

Verktøyet er meget komplekst, og på den korte tiden jeg har hatt siden lansering har jeg enda til gode å finne ut helt av den. Det er uendelige muligheter for videoene du lager, og det fungerer sømløst inne i spillet uten å måtte bruke et eksternt program.

Konklusjon

Rockstar lager mange produkter som blir til gull, og med PC-utgaven av Grand Theft Auto V har de kanskje gjort produktet sitt til en enorm diamant. Det hele er så gjennomført og finpusset at man nesten ikke tror at det var samme utvikler som stod bak PC-utgaven av Grand Theft Auto IV.

Det er så mye å gjøre.

Etter nesten 40 timer i spillet føler jeg at jeg har vært borti det meste av ting som du kan gjøre i spillet, samtidig som det er et hav igjen å prøve ut eller låse opp. Det er så mange muligheter, oppdrag som kan perfeksjoneres og historier som skal høres før jeg kan si meg ferdig. Jeg frykter at disse 40 timene fort kan bli 400.

Spillet har små feil her og der, noe man spesielt har opplevd de første dagene etter lansering. Men Rockstar har allerede vært inne og sluppet en oppdatering som rettet på en hel del småfeil som irriterte mange. Uansett så blir alle disse småfeilene overskygget av det massive spillet som ligger der. Du har uendelige muligheter til et hav av timer. Et av spillets største styrker er at det er så enkelt å plukke opp å få servert underholdning på et sølvfat, uansett hvilken vei du velger å gå.

Når Grand Theft Auto V endelig har kommet til PC, er det verdt enda et kjøp om du har en spill-PC stående? Absolutt. Dette er uten tvil den ultimate utgaven av spillet, med den beste grafikken og unike finesser som du ikke får på konsollutgavene.

10
/10
Grand Theft Auto V
Dette er uten tvil den ultimate utgaven av spillet.

Siste fra forsiden