Anmeldelse

PlanetSide

Et mektig krigsepos. Slik kan en kort beskrive PlanetSide. Akkurat det er kanskje ikke så rart når utviklerne bak tittelen, Verant Interactive, er de samme som står bak den veletablerte tittelen EverQuest. Til tross for at de begge er to svært forskjellige spill, deler de likevel samme utgangspunkt.

Side 1
Side 2
Side 3

Begge er såkalte massive onlinespill, hvor hele herligheten utspiller seg på nettet sammen med tusenvis av andre krigshissige mennesker. Men i stedet for å droppe deg ned i en verden hvor du mer eller mindre skal klare deg selv fra bunnen av, plasserer PlanetSide deg i hendelsenes sentrum fra da èn. Sammen med andre krigskamerater skal du utøve hardbarkede kamper på planeten Auraxis overflate. Her kjempes det med nebb, klør og maskinpistoler om de mange basene spredd utover spillområdet, og det er opp til deg å finne din rolle i det krigsherjede samfunnet. En simpel infanterist, eller en høytflyvende transportpilot? Med PlanetSide har de talentfulle utviklerne hos Verant skapt en tilnærmet lik perfekt spillopplevelse. Til tross for svakheter, og det som kan oppfattes som et noe repetivt gameplay, er PlanetSide alt det mange har drømt om. Og litt til.

En ekte banebryter?
Mens PlanetSide langt i fra er det første skytespillet i verden, og heller ikke det første som tar morsomhetene på nett, går det inn i historien som et av pioneerene i sjangeren. Mange vil nok finne litt av Counter-Strike og Tribes 2 i spillet, men ulikhetene er også svært markante. I stedet for å la deg rote rundt på et begrenset område sammen med et titalls andre spillere, blir du i PlanetSide satt ut i en enorm verden sammen med et tusentalls andre krigsfantaster. Og det primære målet er ikke lenger å drepe så mange som mulig, detonere bomber eller rappe flagget fra motstanderne. Denne gangen handler det utelukkende om landområde. Mer landområde betyr mer makt og en større grunn til å juble hemningsløst. I en verden delt opp i kontinenter, hvor hvert av disse inneholder omtrent et dusin baser og andre installasjoner, gjelder det å eie så mye som mulig - og helst mer enn dine konkurrenter. På Auraxis, PlanetSides spillverden, lider alle av krigens smerter og skrikende ansikter dag og natt. Det slutter aldri, og landområdene skifter hender raskere enn andre skifter undertøy. Å kalle PlanetSide banebrytende er et både-og. Mens PlanetSide utvilsomt er det første i sin sjanger som utfører det på en kvalitetsmessig god måte, går nok prisen til det noe beryktede World War II Online. Spillet er så og si identisk med PlanetSides oppbygning, der du blir en del av en gigantisk krigsmaskin og hvor målet er å eie så mye landområde som mulig. Men PlanetSide gjør det bare så altfor mye bedre.

Blant all historiesludderet har du kanskje forstått at PlanetSide handler om å kjempe om baser. Banalt sier kanskje du, herlig enkelt sier jeg. PlanetSides urokkelige styrke er å gi spillerne et enkelt rammeverk, og la spillerne skape sin egen fest. Det hele begynner med å måtte velge side, samt å måtte gå gjennom en ikke spesielt komplisert prosess for å skape figuren du skal spille. Du har tre sider å velge mellom: Terran Republic, Vanu Sovereignty og New Conglomorate. Alle har sine fordeler og ulemper, men balansen er alltid tilstedeværende. Akkurat det er kanskje viktigst i slike spill, og det som får potensielle spilleres mest kritiske ugleblikk, og derfor er det en glede å kunne si at PlanetSide sporter kanskje det mest velbalanserte gameplayet sett i et onlinespill - allerede så tidlig etter lansering. Ingen av dem har fordeler som kan være direkte skadegjørende for en annen part, og mens Vanu Sovereignty fokuserer på fremmedteknologiske våpen, kan Terran Republic skilte med våpen som skyter raskere, men som ikke gjør like mye skade som våpnene til de andre to. Denne balansen gjennomsyrer hele spillet, og selv om det kanskje kan gå på bekostning av hvor eksotisk hver side kan være, er det en klar fordel for spillerne. Straks du har valgt side, går du i gang med å velge navn og utseende. Det er ikke spesielt mye å velge mellom egentlig, men når det er sagt bør det gjøres klart at utseendet ditt spiller svært liten rolle inne i selve spillet. Stort sett hele tiden går du med en eller annen form for hodebeskyttelse, og som regel dekker denne ansiktet ditt. PlanetSide er kanskje en blanding av rollespill og skytespill, men sistnevnte er nok den klare dominanten.

Side 1
Side 2
Side 3

Siste fra forsiden