Sniktitt

Portal 2

– Vi vil overraske på nytt

Valve viste frem nye leketøy og mye humor på E3.

(Los Angeles, Spillverket.no): Det ble store spekulasjoner foran E3 da Valve varslet at en planlagt Portal 2-pressekonferanse skulle bli erstattet av en overraskelse. Overraskelsen hadde ikke noe med Half-Life å gjøre – isteden rakte Valve ut hånden til Playstation 3-eiere når de fortalte at den beste konsollutgaven av spillet skulle være til Playstation 3, og at den ville komme samtidig som andre utgaver.

Foto: Tormod Dag Fikse

Etter at undertegnede hadde kommet over noe av skuffelsen over manglende Half-Life-nyheter var det tid for å overvære en liten presentasjon av Portal 2 fra Valves egen Erik Johnson. Etter hendelsene i det første Portal-spillet returnerer heltinnen Chell til Aperture Laboratories, uvisst av hvilken grunn. Den kunstige intelligensen Glados virker en anelse snurt, men hevder hun er villig til å legge forhistorien bak seg – "for science, you monster".

Johnson påpeker ganske riktig at mange spillere fikk en veldig emosjonell tilknytning til Portal. Da Valve slapp spillet som en del av The Orange Box var det ment som en liten bonus, men de fikk suverent flest eposter og kommentarer angående Portal sammenlignet med resten av pakken. De opplevde også at musikken ble tatt imot på en svært spesiell måte, der blant annet Still Alive turnerte internett som en farsott og ble en storslagen suksess. Mye av spillets suksess knytter Valve videre til at spillerne ble overrasket av den opplevelsen de fikk.

– For oss er det en interessant utfordring å klare å overraske spillerne igjen, sier Johnson om oppfølgeren.

Kaos

Glados vekkes til live igjen til et gjengrodd laboratorie. Foto: Tormod Dag Fikse

Aperture-laboratoriene er ødelagt og ville vekster har tatt over stedet. Glados forsøker å rydde opp i kaoset, samtidig som en annen kunstig intelligens dukker opp som en viktig brikke i spillet. I oppfølgeren får Chell nemlig uventet hjelp av en liten kar som heter Wheatley. Wheatley er en liten personlighetskjerne, en kunstig intelligens som holder hus i en enøyd liten kule. Wheatley har herlige humoristiske fakter og en finfin britisk aksent, takket være en av Valves animatører som har gjort den midlertidige stemmejobben. Nå vurderer Valve å beholde animatørens stemme i det endelige produktet.

Takket være Wheatley får Chell tilgang på et nytt leketøy som gir muligheten til å lage såkalte "tractor beams". Disse opphever alt som heter tyngdekraft og suger ting til seg, og effekten kan også flyttes ved hjelp av portaler. På flere steder i laboratoriene kommer Chell også over lasere, eller "Thermal Discouragement Beams" som det heter på Valvsk. Disse blir del av klassiske gåter der man omdigirerer strålene ved hjelp av speil, og de kan blant annet brukes til å ødelegge de automatiserte maskingeværene man kommer over, eller sende dem gjennom portaler.

Spennende omgivelser

Valve er glad i oppfinnsomme titler. Foto: Tormod Dag Fikse.

Portal handler i stor grad om å komme seg fra A til B, og i de nye brettene dukker det opp nye elementer som både hjelper og hindrer spilleren i det. To av dem er de såkalte "aerial faith plates" som fungerer som katapulter som skyter deg i en bestemt retning gjennom luften, og "pneumatic diversity vents" som er gigantiske støvsugere som suger opp alle løse objekter og spytter dem uten annetsteds. Mye av gåteløsingen vil naturligvis sentreres rundt disse, og blant annet kan man måtte sette opp én portal ved støvsugeren og en annen ved det man vil ha flyttet. Støvsugeren kan til og med sluke til seg panel fra veggene, og åpne opp nye veier å gå.

"Gels" er et annet, sentralt, nytt element i Portal 2. Disse væskene spruter ut av rør i omgivelsene, og kan ved hjelp av portaler sendes til å dekke overflater og spesielt gulv. Repulsion gel er en væske som ifølge Valves infoskjermer opprinnelig var laget som et middel mot fedme, som skulle sprette uønsket mat bort fra veggene i magesekken og ut munnen. Når dette middelet dekker gulv blir funksjonen tilnærmet lik de tidligere nevnte katapultene – ved å tråkke på det blir man kastet opp i luften (beklager ordspillet), og dermed kan man nå nye områder.

En annen gel sørger for at akselerasjonen øker drastisk når man beveger seg over overflater, og farten gjør det blant annet mulig å hoppe langt lengre distanser. Det ferdige spillet vil etter alt å dømme ha en rekke andre gels, og vi håper de morsomme historiene om hva de opprinnelig var tiltenkt som også kommer med.

Les også
Anmeldelse: Red Dead Redemption

Ikke bare en smakebit

Det er all grunn til å tro at de nye elementene introduseres en av gangen, før man til slutt må løse gåter ved hjelp av alle de verktøyene man har tilgjengelig, slik vi fikk se eksempler på på slutten av presentasjonen. Manøvrene man måtte gjøre så ikke bare kompliserte ut, men var ved første øyekast vanskelige å i det hele tatt få med seg. Det kan se ut som om vi skal få oss en reelll utfordring.

Noen synes nok at selv det første spillet ble en smule vanskelig og frustrerende til tider. På spørsmål fra en journalist svarte Johnson at det ikke er meningen at Portal 2 skal være vanskeligere enn forgjengeren, og fortalte videre:

– Vi vil ikke dra det ut, men enspillerdelen til Portal 2 blir dobbelt så lang som den i Portal, og i tillegg kommer samarbeidsdelen.

Når spillet slippes får vi nemlig også en frittstående samarbeidsdel for to spillere, med helt egne oppdrag. Oppdragene omhandler ikke Chell, men isteden to roboter i en slags parallell handling i Aperture-laboratoriene. Med den oppbygningen som dette spillet hviler på er det liten tvil om at det har et stort potensiale for flerspillermoro.

Konklusjon

Vi har garantert ikke fått se alt, men det er godt å se at Valve har oppfinnsomheten intakt og har klart å komme på en rekke nye leketøy til lekegrinden, selv om grunnmekanikken selvfølgelig fortsatt er portaler.

Valves presentasjon har gjort at tanken på å klare seg uten nytt Half-Life en stund til ikke er fullt så ille. Portal 2 ser ut som et gåteløsningsspill med mye sjarm, mye fysikk, mye oppfinnsomhet og ikke minst et svært lovende historiefokus. Forhåpentligvis blir også samarbeidsdelen en skikkelig opptur.

Portal 2 kommer til Windows, Mac, Playstation 3 og Xbox 360 en gang i 2011.

Siste fra forsiden