Anmeldelse

Razer Viper 1000

Nå kommer Razer med sin første optiske modell. Razer Viper 1000 er snart tilgjengelig i Europa og det reklameres med avansert optikk, store knapper og et suverent grep om musen. Holder den mål mot storselgere fra Microsoft og Logitech? Utseendet er det i alle fall ingenting å utsette på.

Side 1
Side 2

Razer Viper 1000 kommer i en egen bæreveske, kalt "Razer Lan-Pak". Dette er en liten veske i neopren-plast, som kan inneholde mus, et par CD-er og annet småtteri man har med seg. Selve musen er produsert i et stort gjennomsiktig helskall, og har to store knapper som dekker over halve musen. Dette helskallet er sort mens PC-en er avslått og lyser svakt rødt når PC-en skrus på. Hjulet som har blitt standard på alle mus de siste årene, er plassert langt fram på musen. Det ligger en gummilist på hver side som gir et godt grep om musen. I motsetning til tidligere Boomslang-modeller hvor selve musen er stor, er denne musen overraskende liten.

Selve knappene er cirka like lange som på tidligere Boomslang-modeller, men er bare litt over halvparten så brede. Likevel har man et godt tak om knappene, og utslaget er omtrent det samme uavhengig av hvor, og hvor hardt, knappen trykkes ned. Ledningen som kobler musen til PC-en er 2.13 meter lang. Lengre enn de fleste og lang nok for de mest kresne. Selve kabelen er en del tynnere i omkrets enn tidligere modeller, og tynnere enn til mus som Microsoft IntelliMouse Explorer 3.0. Kabelen kommer ut av musen cirka 3-4 mm under musknappene og vil ikke være til sjenanse. Hvis du bruker føtter for å holde ledningen på plass, bør du sjekke at den klarer av en tynnere ledning. Til slutt, kontakten som går i PC-en er en gullbelagt USB-tilkobling. Stilig.

Drivere
Razer er kjent for å ha godt grep om sine drivere, og det er ikke noe forskjell her. De har videreutviklet sin Razer-driver fra tidligere Boomslang-versjoner, og med Viper 1000 fulgte det med versjon 3.1.00. I driveren kan du stille følsomheten, dobbeltklikk-hastighet, hvor mange linjer skrollhjulet skal foreta per klikk, og du kan programmere om knappene. I tillegg har Razer sin egen "On-The-Fly Sensitivity" hvor du kan justere følsomheten ved å trykke ned midtre musknapp og snurre hjulet opp eller ned mens du holder nede knappen. En indikator kan vises på skjermen om ønskelig hvor du ser følsomheten fra 0 til 10 i halve steg.

Men Razer stopper ikke der. Under avanserte valg kan du stille inn om du vil ha uavhengig følsomhet for x- og y-aksen. Greit for noen, uviktig for andre, men det bør nevnes at Windows XP har under visse oppløsninger forskjellige forhold på x- og y-aksen, slik at du kan bruke driverne for å kompensere for dette. Her finnes og en egen akselerasjonskontroll, uavhengig av den man finner i kontrollpanelet til Windows. Til slutt har de linker til hjemmesiden sin og en egen knapp for oppdatering av drivere. Det anbefales som tidligere Boomslang-modeller å avinstallere alt av drivere og koble til musen mens maskinen er av før man installerer musen og driverne.

Teknisk
Du kan hoppe over denne delen av artikkelen hvis du ikke er interessert i det tekniske om musen og optiske deler generelt, du er herved advart. Razer bruker en Agilent A2051 optisk sensor i musen sin (se bilde her). Denne sensoren tar bilder på 16x16 piksler og har oppgitt 800 cpi, counts per inch. Ved hjelp av avansert linseteknologi har Razer økt dette til 1000 cpi. Sensoren fanger 2300 bilder i sekundet. Hvilken innvirkning dette har på musens egenskaper vil avhenge om du er en spiller som bruker høy sensitivitet eller lav sensitivitet. Sensorens maksimale hastighet er 14 tommer per sekund, eller 35.36 centimeter per sekund. Dette vil si at hvis du beveger musen fortere enn ~35 centimeter i sekundet vil ikke musen oppfatte bevegelsen, og pekeren vil bare stort sett stå i ro, noe som kalles ”jerking”.

Razer har med sin implementasjon av optikken økt følsomheten over et mindre område av musmatten og med dette også minket hastigheten musen kan beveges med. Mange av dere som spiller med lav sensitivitet og mye bevegelse på musmatten vil fnyse på nesen og kjøpe MX500 eller vente på MX510, noe som vil være et godt valg for dere. Til sammenligning har MX500-sensoren 400/800cpi (kan stilles i programvare) 5250 bilder i sekundet, og 30x30 pikslers sensor. Sensoren i MX500 kan flyttes cirka 2.56 meter per sekund før man opplever "jerking". I MX510 er det beregnet oppimot 3 meter per sekund på grunn av økt icr.

En annen ting som gamere med lav sensitivitet opplever er fenomenet ”negativ akselerasjon”. Dette fenomenet kommer av begrensningen i USB-interfacet til musen. Dagens teknologi med 8 biters kommunikasjon begrenser USB-mus til 0,5 meter per sekund ved 800 cpi og 1 meter per sekund med 400 cpi. En fart over dette vil begrenses og man opplever at man ikke får flyttet markøren eller siktet så langt man burde. Mus som benytter 12-biters overføring er på vei, noe som vil eliminere negativ akselerasjon på 800 cpi, blant annet Logitech MX510.

Side 1
Side 2

Siste fra forsiden