Sniktitt

Richard Burns Rally

Nå ser det ut som gode, gamle Colin McRae endelig får ekte konkurranse på rallyspillarenaen. Etter en grundig gjennomkjøring av Richard Burns Rally på PS2 sitter vi nemlig igjen med et svært godt inntrykk.

Side 1
Side 2
Side 3

Richard Burns har nok aldri hatt noen enorm tilhengerskare her i Norge, men den britiske føreren har hatt en svært suksessrik karriere, og det er ikke hvem som helst forunt å vinne verdensmesterskapet i rally. Dessverre ble denne karrieren brått kuttet da Richard, like før fjorårets siste rally, besvimte bak rattet. Etter medisinske undersøkelser viste det seg at briten hadde hjernesvulst, og for øyeblikket er det få som vet nøyaktig hvordan tilstanden hans er. Vi håper naturligvis at han er på bedringens vei, og at han etter hvert vil være i stand til å komme tilbake til rallysporten en gang i fremtiden. I mellomtiden kan vi underholde oss med Richard Burns sitt offisielle rallyspill, som har fått det fantasifulle navnet Richard Burns Rally.

Realisme i høysetet
Richard Burns Rally er laget med en enkelt og begrenset kundegruppe for øyet: De ekte rallytilhengerne. De som skuffes gang på gang av arkadeelementer i andre rallyspill, og som for lengst har sluttet å ta Colin McRae-spillene seriøst. Hvis du er en av disse, så vil du gjøre deg selv en bjørnetjeneste av skremmende dimensjoner ved å overse dette spillet. Richard Burns Rally kan faktisk bli like viktig som de ekte rallytilhengerne som Grand Prix Legends er for dem som virkelig elsker Formel 1. Dette betyr imidlertid ikke at du bør glemme spillet hvis du i utgangspunktet ikke føler deg som noen ekte simulatorentusiast. Selv når du krasjer i hver sving og kjører i grøfta på annenhver slette er dette spillet morsomt. Grunnen er rett og slett at det føles så utrolig naturlig, og det er bare deilig å spille.

Vi har kost oss med en tidlig versjon av PS2-utgaven av spillet, som kanskje mangler litt av det ferdige produktets finpuss, men som ellers ser ut til å inneholde det meste butikkversjonen har å by på. Og nøkkelordet her er virkelig "kost oss", for som du nok vil merke i løpet av denne sniktitten, ser det ut som Richard Burns Rally vil bli noe helt spesielt. Naturligvis er det teoretisk sett mulig at Warthog og SCi klarer å ødelegge spillet før det lanseres, men da skal de rett og slett være fantastisk gode. Det eneste vi har å utsette på sniktitt-versjonen er at fysikken virker litt merkelig når bilen først kolliderer, at kartleseren gir litt dårlig informasjon enkelte ganger og at det står noen enorme kjempemennesker på siste del av en av de finske fartsetappene. Det skulle forøvrig ikke forundre oss om disse er lagt inn med vilje, for å skremme vettet av intetanende spilljournalister.

Autentisk opplevelse
Hva er så grunnen til all denne entusiasmen rundt dette spillet? Vel, som nevnt tidligere føles Richard Burns Rally utrolig naturlig. Det kjennes ekte. Du føler virkelig svingene, og du kjenner suget i utforbakkene. Dette er i stor grad et resultat av den nøyaktige modelleringen av bilene, men like viktig er selve veiene, som er svært grundig modellert. En av de viktigste detaljene er doseringen av veien i svingene (altså at veien heller litt mot den ene eller andre siden - oftest innsiden), og denne må du utnytte deg av for å komme rundt svingene raskest mulig. Dessuten kommer veiene med grøfter, humper og andre ujevnheter, og selve veibanen har alltid en eller annen utfordring å by på.

Det å kjøre rallybil er ikke lett, og den viktigste tingen du må lære er å holde igjen. Du vil helt sikkert føle trangen til å gi gass og kjøre det bilen klarer, men hvis du gir etter for denne trangen ender du i grøfta etter få sekunder på banen. Her må du hele tiden sørge for at farten er tilpasset veien, og veien er stort sett svært svingete og fryktelig, fryktelig smal. Selv når du kjører sakte er det svært utfordrende å kjøre bil i dette spillet, og uten hjelp vil du bruke svært lang tid på å lære det. Hjelp får du, heldigvis, i form av en rallyskole hvor du må gjennom en rekke øvelser som hver fokuserer på en spesiell del av det å kjøre en rallybil. Skolen er delt i to, og mens den første vil gi deg et visst innblikk i grunnleggende bilkjøring, lærer den andre deg en rekke avanserte teknikker.

Side 1
Side 2
Side 3

Siste fra forsiden