Sniktitt

Rock Band 3

En revolusjon for musikkspillene?

Ekte keyboard og gitar gir oss ny tro på musikkspillsjangeren.

Det er ikke til å legge skjul på at musikkspillsjangeren har stagnert litt siden det først eksploderte med Guitar Hero og siden ble videreutviklet av Rock Band. De påfølgende utvidelsene av de to dominerende seriene har kanskje vært kjærkomne for mange, men spesielt mye nytt har det ikke vært å spore den seneste tiden. Egne utgaver for en lang rekke velkjente artister har fått mange til å skrike om melking av seriene.

Til unnsetning kommer Harmonix' neste utgivelse, Rock Band 3. Vi besøkte Harmonix og MTV Games på E3 for å se om dette var noe å skrive hjem om, og det første som møtte oss var Harmonix' eget husband bestående av ekstraordinært musikalske utviklere. Totalt syv stykker fremførte en låt for oss på imponerende vis. Spillet støtter nemlig nå syv av gangen, med gitar, bass, trommer, tre vokalister med hver sin mikrofon og en keyboardist.

Kjersti fikk klå på tangentene. Foto: Tormod Dag Fikse

Selvsagt var det hold i ryktene om at serien ville utvides med keyboard. Det var et helt naturlig neste steg, og også et som trolig kommer til å bli veldig godt mottatt. Keyboardet er ikke noen fattig liten sak med fem tangenter. Tvert imot har det hele 25 tangenter, delt i fem fargekodede partier.

På enkle vanskelighetsgrader holder det å treffe riktig fargeseksjon når fargen ruller over skjermen, og det betyr altså at det ikke er noen umulig oppgave å starte en keyboard-karriere, mange tangenter til tross. Når man slår på proff-modusen, derimot, blir det helt annerledes.

Leker ikke musikk

De fleste har nok vært borti noen som mener det er meningsløst å leke musikk med plastinstrumenter. Det har Harmonix-gjengen tydeligvis sett seg lei på. Det har vært mye fokus på keyboard-utvidelsen, men den virkelig store endringen som kommer nå er en egen proffmodus som omfatter både gitar, trommer og keyboard.

For keyboardets del betyr det at hvert eneste symbol på skjermen står for en egen tangent. Med andre ord blir det på høyeste vanskelighetsgrad i teorien akkurat som å spille på et ekte keyboard med to oktaver. Faktisk kan man også bruke et vanlig MIDI-keyboard som spillkontroll, ved hjelp av en liten adapter.

Det høres kanskje ut som en fantastisk nyvinning i seg selv, men det stopper ikke med det. Gitaren skal også være med. Man kan fortsatt bruke den gamle, men den nye gitaren som utstyrsprodusenten Mad Catz lager til spillet er en helt ekte, elektrisk gitar og spillkontroll i ett. Du leste riktig – den har strenger, og man kan bruke den i spillet slik man bruker en gitar til vanlig.

Bare se, men ikke røre. Foto: Kjersti Stuestøl.

I proffmodusen til gitaren får man konkret beskjed om hva som skal spilles på gitaren. Hvordan man leser av hva man skal spille skal ikke jeg forsøke å uttale meg om så lenge gitarferdighetene er ikke-eksisterende og vi ikke har fått prøve det selv, men gitarspillere vil utvilsomt forstå raskt hva det går i, og hovedpoenget er at om man klarer å spille en låt på høy vanskelighetsgrad i proff-modusen, så skal man i teorien kunne spille det samme på en hvilken som helst vanlig gitar. Man kan til og med koble Fender Stratocaster Squier-gitaren til en forsterker og imponere damene eller herrene med låter man har lært fra Rock Bands låtutvalg med samme gitar.

Hvor var gitaren?

Noen forbehold må vi ta, siden Harmonix ikke hadde en eneste gitar med strenger tilgjengelig for testing, på tross av at de hadde et stort antall komplette instrumentsett strødd rundt på messen. Man kan begynne å lure på om de har noe å skjule, men forhåpentligvis betyr det bare at litt av jobben fortsatt gjenstår, eller at de sparer gitartestingen til nærmere utgivelse.

Proff gitar og bass til venstre og høyre i bildet.
Les også
Anmeldelse: Call of Duty: Black Ops

For trommesettets del har ikke proffmodusen like stor betydning. Her er poenget at dersom man har et sett med opptil tre hi-hats man bruke disse der det er meningen, og ikke den vanlige trommen med samme farge.

Rock Band 3 får full bakoverkompatibilitet med tidligere instrumenter, og ikke minst låter fra tidligere spill. Musikkbiblioteket har bikket 1500 låter, og vil utvilsomt vokse videre. Spill-disken kommer med 83 nye låter fra blant andre The Doors, Jimi Hendrix, Queen, Ozzy Osbourne, Stone Temple Pilots og The White Stripes, samt norske Ida Maria.

Konklusjon

De fleste som har vært borti et musikkspill de senere årene har tenkt tanken på hvordan det ville være med helt ekte instrumenter i spillene. Samtidig har det vært et stort gap mellom det å spille på plastinstrumenter, og det å spille på ekte vare. Alt tyder på at gapet vil mer eller mindre viskes ut før året er omme.

I løpet av tiden etter lansering av Rock Band 3 vil Harmonix trolig egenhendig ha utdannet et stort antall nye gitarister og keyboard-spillere verden over. Alle med en drøm om å kunne spille et instrument, uten viljestyrken til å ta den tunge veien om kurs og tørrtrening, kan forhåpentligvis bruke Rock Band 3 til å komme betydelig nærmere målet. Selv de som bare vil ha rask moro vil også få en mer autentisk opplevelse.

Vår stund med spillet førte til en sjelden begeistring, og vi vurderer sterkt å lenke oss til instrumentene før de tas bort fra messegulvet, eller i det minste sove i telt utenfor butikken ved lansering i vinter.

Rock Band 3 slippes til Playstation 3, Xbox 360 og Wii en gang før jul i år.

Siste fra forsiden