Sega og Gearbox krangler om katastrofespill

Sega mener Gearbox var ansvarlige for misvisende marketsføring av Aliens: Colonial Marines.

Sega/Gearbox

I mai i fjor ble utgiver Sega og utvikler Gearbox saksøkt for å ha lurt kundene da de markedsførte actionspillet Aliens: Colonial Marines. I det som var et fellessøksmål ble de to selskapene anklaget for å presentere demonstrasjoner av spillet som ikke lignet det ferdige produktet.

Se forskjellene på E3-demoen og det ferdige produktet.

Blant annet ble spillet demonstrert på E3 i 2011, hvor det som ble vist var betraktelig bedre enn det spillerne fikk oppleve.

– Spillinteresserte reagerte sterkt på utgivelsen av Aliens: Colonial Marines. Vi mener at spillindustrien ikke skiller seg fra andre industrier som forholder seg til forbrukere. Om selskap som Sega og Gearbox lover én ting, men leverer noe annet, bør de holdes ansvarlig for det, fortalte advokat Ben Thomassen til nettstedet Polygon.

Sega gikk med på kravet

Offisielt promo-bilde. (bilde: Sega/Gearbox).

I sommer gikk Sega med på å betale ut i overkant av 7 millioner kroner, hvorav cirka 4,5 millioner skulle bli gjort tilgjengelig for kunder som kunne dokumentere at de hadde kjøpt spillet før 13. februar 2013. Gearbox har imidlertid forsøkt å slippe unna søksmålet, ved å hevde at de ikke hadde ansvar for markedsføringen.

Dette vil imidlertid ikke Sega være med på. Polygon har fått tilgang på korrespondanse som viser at de legger mye av ansvaret for markedsføringen på Gearbox, og der de selv mener de ble holdt for narr av utvikleren.

For eksempel viser de til en eldre e-post fra Matt Powers, en produsent hos Sega of America, som hadde snakket med Gearbox om den problematiske E3-demoen:

– I en av samtalene mine med Gearbox i dag fikk jeg bekreftet at E3-demoen virkelig holder et nivå som er representativt for resten av spillet. Det er det som er Gearbox' plan, og hva de tror på. Jeg ville bare dobbeltsjekke med dem, og videreformidle det til dere, skrev han.

Misfornøyd med Gearbox-sjefen

At en utvikler er anerkjent betyr tydeligvis ikke at vi kan stole på dem. (bilde: Sega/Gearbox).

Det går også frem at Sega var misfornøyd med rollen til Gearbox-sjef Randy Pitchford, som de beskylder for lekkasjer under paneldiskusjoner om spillet. Sega mener Pitchford bidro til å øke forventningene ved å gi misvisende svar i disse diskusjonene, og at han gjorde dette uten å ha fått klarsignal. I en e-post fra Matt Eyre til sjefene i Sega skrev han følgende:

– Jeg snakket ansikt til ansikt med Steve Gibson [fra Gearbox] om deres vedvarende lekkasjer. Det er i praksis Randy Pitchford som gjør hva faen han vil. Han gjorde det samme to ganger på [Borderlands 2], også den gangen uten klarsignal og på tross av at de ba ham om å ikke gjøre det. Jeg tror det er en dårlig idé å ha flere paneldiskusjoner.

Les også
Anmeldelse:

Sega sier samtidig at Pitchford var en viktig del av markedsføringen av spillet, blant annet fordi han ble sett på som en slags spillutviklerkjendis.

Utviklingen av Aliens: Colonial Marines skal ha vært fullstendig kaotisk. I ettertid har en av utviklerne, Timegate Studios, gått konkurs. Selve spillet ble ikke særlig godt.

Siste fra forsiden