Hva skjedde med Aliens: Colonial Marines?

Noe har gått veldig galt under utviklingen.

Aliens: Colonial Marines har vært ute i noen dager, og både kritikerne og spillkjøperne er enige: Det er et svært dårlig spill. Dette på tross av at spillet visstnok har vært under utvikling i seks år, hos den anerkjente utvikleren Gearbox Software. Men har det egentlig det?

Spillets introduksjonssekvens introduserer hele tre andre utviklerstudioer; TimeGate Studios, Demiurge Studios og Nerve Software. Der tidligere uttalelser, blant annet fra Gearbox-sjef Randy Pitchford, har indikert at de kun var med å hjelpe med visse elementer av spillet, vil nye rapporter ha det til at de har stått for store deler av utviklingen. TimeGate Studios trekkes frem som hovedbidragsyteren; de skal ha laget omtrent hele enspillerkampanjen.

Aliens: Colonial Marines ser jo bra ut på bildene.

– Gearbox fokuserte på Borderlands 2

På Reddit har en bruker som hevder å ha innsideinformasjon skrevet en lang post der han beskriver spillets vanskelige utvikling. Ifølge ham har spillet vært under aktiv utvikling hos Gearbox ved flere separate anledninger, og siden lagt på is mens studioet har fokusert på andre spill – slik som Borderlands og Duke Nukem Forever. Hver gang utviklingen så har startet opp igjen, har prosjektet gjennomgått store endringer.

Utgiver Sega skal ikke ha vært begeistret. Det skal ha vært i et forsøk på å endelig få spillet ut av døra at de andre selskapene ble hentet inn:

– I utgangspunktet var planen at TimeGate skulle ta majoriteten av enspillerkampanjen, Gearbox skulle ordne flerspillerdelen, mens Demiurge og Nerve skulle jobbe med nedlastbart innhold og andre spesifikke oppgaver. Beslutningen ble i stor grad tatt for at flesteparten av utviklerne hos Gearbox skulle kunne fortsette å jobbe på Borderlands 2, mens kun et fåtall nivåbyggere, kodere og designere jobbet med Pecan [kodenavnet til Aliens: Colonial Marines].

Da de planlagte utgivelsesdatoene for Borderlands 2 og Aliens: Colonial Marines kom omtrent samtidig, og Gearbox skjønte at de ikke hadde mulighet til å rekke begge deler, skal de ha fått i stand en siste utsettelse på ni måneder.

– Cirka fem av de månedene ble brukt på å gjøre Borderlands 2 klart for lansering. I løpet av den tiden klarte TimeGate å skrape sammen omtrent 85% av kampanjen. Men når Borderlands 2 ble ferdig og Gearbox rettet fokus mot Pecan, ble det klart at det som ble laget var i en horribel forfatning. Kampanjen var uforståelig, «boss»-kampene var ikke implementert, PS3-versjonen brukte langt mer minne enn den kunne, og så videre.

Fullt fokus på Borderlands 2?

Han fortsetter:

– Gearbox var ganske misfornøyd med TimeGates arbeid, og redesignet noen av kampanjeoppdragene fra bunnen av. I tillegg var det noen siste ønsker om nytt innhold, som kvinnelige soldater, og konsensus hos utviklerne var at det aldri i livet var mulig å få spillet i orden før lanseringsdatoen.

– Uaktuelt med ny utsettelse

Problemet var nå at etter alle utsettelsene spillet allerede hadde fått, var den siste datoen så godt som risset inn i stein. Spillet måtte ut døra.

Les også
Anmeldelse:

– Ettersom Sega var nesten klar til å gå til sak mot Gearbox, var det uaktuelt å be om en ny utsettelse. Så spillet krasjlandet gjennom sertifikasjonen [plattformholdernes kvalitetssjekk før noe kan utgis]. Planlagte funksjoner ble forenklet eller presset inn. Problemer som ikke stanset spillet komplett ble generelt ignorert, hvis ikke det var noe helt horribelt. Dette er ikke fordi Gearbox ikke brydde seg, men fordi de ikke kunne risikere å endre noe som ville kunne ødelegge noe annet eller hindre spillet i å passere sertifikasjonssjekken.

Nettstedet Kotaku har snakket med separate kilder, som sier det samme som den anonyme Reddit-posteren. Ikke bare det, men deres kilde forteller at da TimeGate kom inn i bildet måtte de kutte alt innholdet Gearbox hadde laget tidligere, og i praksis begynne på nytt. Dette skal ha skjedd i 2010, og siden da har TimeGate ifølge Kotakus kilde gjort mesteparten av arbeidet på spillet. Kilden indikerer til og med at Gearbox ikke var klar over at mesteparten av deres innhold hadde blitt fjernet av TimeGate.

I rommet kan ingen høre deg skrike i frustrasjon.

Bekreftelser fra TimeGate-folk

forumet til TimeGate Studios bekreftes det at selskapet var svært involvert under utviklingen. Moderator Rossina-Sama skal ha snakket med folk fra studioet, som har sagt at de har vært involvert i omtrent alt – fra våpen til figurer til handlingen. Men som Reddit-kommentaren indikerte, har det skjedd endringer på slutten:

– Spillet gikk gjennom store endringer, så TimeGate-folkene vet ikke helt hvor mye av deres innhold som er igjen. Noen estimerer at omtrent femti prosent av det du ser i kampanjen er deres, andre ønsket å sjekke selv og skulle komme tilbake til meg etter å ha spilt spillet, skriver Rossina-Sama.

Gearbox har ikke ønsket å kommentere saken overfor Kotaku, men Randy Pitchford snakket nylig med IGN om studioets fremtidsplaner, og der kom han inn på arbeidsfordelingen rundt Aliens: Colonial Marines. Han bekreftet at de hadde mye hjelp. Demiurge skal ha vært involvert helt fra starten av, og blant annet jobbet med nettverkskode og flerspiller. Nerve skal ha fokusert på flerspillerkart. Pitchford sa også at TimeGate har gjort svært mye:

– De jobbet med spillet omtrent 20 til 25 prosent av den totale utviklingstiden. Hvis du ignorerer preproduksjonen har de sannsynligvis gjort like mye med spillet som vi har. Det er ikke rettferdig å ignorere preproduksjonen, men det sier litt om hvor mye hestekrefter de folkene la inn i jobben.

Kommentaren om preproduksjon er interessant, siden Kotakus kilder mener at TimeGate omtrent begynte fra bunnen av da de ble involvert i 2010. I fjor sommer sa Pitchford forøvrig at studioet hadde gjort 80% av arbeidet selv. En representant for Sega hevdet nylig at de andre studioene kun «hjalp til».

Hva har skjedd i de siste månedene?

Uansett hva som har skjedd under utviklingen, er det tydelig at ting ikke ble som planlagt. Nettstedet Videogamer har laget en omfattende sammenligningsvideo som viser flere sekvenser fra spillet slik de ble presentert i en «gameplay-demo» på et pressearrangement i fjor, sammenlignet med hvordan de tar seg ut i den ferdige versjonen.

Resultatet er slående. Grafikknivået har blitt nedskalert kraftig, med blant annet forenklet lys og skygge og detaljer som har blitt borte. Spesialeffekter som dynamisk regn har også forsvunnet, mens spesialdesignede figuranimasjoner for spesielle situasjoner har blitt byttet ut med standardanimasjoner. En av de mest lovende skytesekvensene i demoen har faktisk blitt strippet helt for skyting i den endelige versjonen.

Dermed er spørsmålet: Hvorfor er den endelige versjonen så mye tammere enn det Gearbox viste i fjor? Har utviklerne blitt nødt til å nedskalere for å få ytelsen opp – Reddit-posten nevnte spesifikt at PS3-utgaven brukte alt for mye minne – eller har noe helt annet skjedd?

I fjor hørte vi også at spillet kommer til Wii U, og at Wii U-versjonen blir den peneste etter som konsollen har mer moderne teknologi enn Xbox 360 og PS3. Kotakus Jason Schreier, som skrev artikkelen vi refererte til tidligere, hevder imidlertid nå å ha hørt at Wii U-utgaven er lagt på is. Randy Pitchford sa tidligere at den var under utvikling hos Demiurge Studios.

For øyeblikket har verken Gearbox eller Sega kommentert saken. Det gjenstår å se om de vil gjøre det, men i situasjoner som dette skjer det ofte at ting kommer for en dag når det har gått en stund.

Gamer.no jobber for øyeblikket med en anmeldelse av Aliens: Colonial Marines. Vi fikk ikke spillet før på utgivelsesdatoen, og det er kanskje ikke så vanskelig å skjønne hvorfor utgiver Sega ikke hadde hastverk med å sende ut anmelderkopier av dette produktet.

Les også: Aliens: Colonial Marines er ferdigutviklet
Les også: – Underholdning er religion for oss

Siste fra forsiden