Anmeldelse

Sid Meier's Pirates!

Det er allerede mange Xbox-pirater der ute. Likevel gleder det meg å introdusere deg til Sid Meiers romdrikkende sjørøvere.

Side 1
Side 2

Vi som er gamle og grå husker godt dette spillet i sin originale form. For en klassiker! Til glede for gamle fans og nye håpefulle kom Pirates! i ny drakt på PC sist vinter. Noen må føle seg oversett, for nå gis det sannelig ut på Xbox også. Utviklerne har helt sikkert tenkt på alle sofapirater der ute, som liker å ligge i vater når de plyndrer alt innen rekkevidde. Spranget fra Commodore 64 til Xbox er utvilsomt enormt, og spørsmålet er om spillet teknisk og emosjonelt egner seg på Microsoft sitt vidunder.

Argh!
Som ung gutt opplever du at hele familien din blir tatt til fange av en ond spansk herremann. Det å finne og utfordre denne mannen blir ditt hovedmål i spillet, uten at det nødvendigvis legger noe føring på hva du foretar deg underveis. Pirates! er genialt på den måten at du står relativt fritt til å gjøre nøyaktig slik du vil med skuta di. - Lev livet, står det på spillets omslag. I Pirates! kan du gjøre nettopp det, som i det virkelige liv er de ulike valgene opp til deg å ta. Allerede i spillets begynnelse må du gjøre fire av dem. Du må finne på et passende navn til din helt, hvilke land han skal representere (England, Spania, Nederland eller Frankrike), vanskelighetsgrad og startperiode. Med unntak av navnet påvirker disse valgene i all hovedsak hvor utfordrende spillet blir, så vær varsom.

Ah, bøljan blå. Intet sted i verden er bedre enn det Karibiske Hav for en vaskekte sjørøver, hvis vi ser bort i fra pysa Kaptein Sabeltann. De ulike havnebyene du besøker tilbyr mangt som kan hjelpe deg til suksess. Her kan du besøke en livlig taverna, med ferskt mannskap, mystiske gjester og pratevillige ansatte. Hos guvernøren kan du prate om diplomatiske forhold, bli forfremmet og møte hans alltid nydelige datter til dans. Handelsmannen og verftet er også nyttige steder å slentre innom, her kan du tjene penger på byttet ditt eller fikse og oppgradere skutene dine. Du kan nemlig ha en skokk av skip for dine pirathorder, og da er vedlikehold alfa omega. Dessuten er det skatter å finne begravd på de mer øde plassene, bare pass på å skaff deg alle delene av skattekartet først.

Gull er gull
Pirates! handler først og fremst om én ting, skinnende gulldubloner. Hvor mye gull du har påvirker i sterk grad ditt rykte som fryktet sjørøver. Siden berømmelse er makt må du plyndre og røve så ofte muligheten byr seg. Igjen står du relativt fritt, men det kan lønne seg å holde vennlige og fiendtlige skip hver for seg, gull vil du tjene uansett. Men gullhøstingen kan ikke foregå i evig tid, for du har et utålmodig mannskap å ta hensyn til. Disse blir lei av sjølivet ganske fort, særlig hvis du er fløtepus og bare seiler rundt som om du deltok i en eller annen regatta. Derfor må du med jevne mellomrom dele opp byttet. Her vil du også få vite hvor godt du egentlig har gjort det. Har du utført din piratgjerning tilfredsstillende vil du får muligheten til å stige i nivå (økt vanskelighetsgrad). Det at utfordringene videre blir hardere gjør egentlig ikke så mye, kurven er svært slak og du vil sjelden møte de helt store problemene.

For å tjene noe grunker må du som sagt bli litt voldelig, som her vil si å fyre av noen kanoner mot intetanende skip på åpent hav. Hvis du er heldig gir de rett og slett opp uten kamp, men noen krever en real sverdkamp før loddet er kastet. På de øverste vanskelighetsgradene kan fektingen bli relativt utfordrende, men heldigvis vil du lære deg diverse angrepsmønstre som nesten garanterer suksess. Avansert er det ikke, men du kjenner adrenalinet koke når du kjemper med sverd om stor gevinst.

Et litt roligere minispill er dansingen med diverse guvernørdøtre rundt om i regionen. Gevinsten ved god beinføring kommer i form av nyttig utstyr og diverse tips, noe som kommer godt med. Dessverre er selve dansen i overkant lett, langdryg og direkte kjedelig. Jeg sukket i hvert fall misfornøyd hver gang jeg entret ballsalen. Et pluss er at de lettfattelige kontrollene stort sett fungerer fint, og setter de fleste i stand til å få umiddelbart utbytte av Pirates. Alt flyter godt, samtidig som du vil få en nøtt eller to og knekke. Men som sagt, dansingen er ikke blant disse nøttene.

Side 1
Side 2

Siste fra forsiden