Blogg

Sjarmerende eventyr med Bone

Perfekt helgekos for eventyrspillere

Jeg testet nylig de to første spillene i Bone-serien, og hadde en svært hyggelig tid i deres selskap.

I dag er den amerikanske utvikleren Telltale Games mest kjent for sin morsomme serie med eventyr om Sam og Max, men dette er ikke det første episodeprosjektet deres. Da Telltale kunngjorde sitt første spillprosjekt, var det nemlig en serie episodebaserte pek-og-klikk-eventyr basert på den populære tegneserien Bone.

Fone, Smiley og Phoney Bone.

Trekløver på eventyr

Bone-serien følger de tre Bone-fetterne Phoney, Smiley og Fone. Etter at Phoney – som alltid prøver å tjene penger på andres bekostning – klarte å hisse på seg innbyggerne i hjembyen Boneville, har de tre fetterne blitt jaget ut i ødemarken. I det du får kontrollen over det vesle trekløveret har de gått seg bort, og befinner seg i et stort ørkenlandskap. Etter hvert havner de imidlertid i en frodig dal, hvor de møter nye venner og nye utfordringer. Dessuten viser det seg raskt at noe stort er på gang, og at de tre fetterne vil spille en sentral rolle i det som skjer videre.

Tegneserien er på ni bøker, og Telltale hadde opprinnelig tenkt å lage spill basert på hele serien. Av ukjente grunner (selskapets fokus på Sam & Max må nok ta litt av skylden) har de imidlertid kun lansert to Bone-spill så langt, og det er uvisst når vi eventuelt får se flere spill i serien. Telltale har riktignok sagt at de vil gi ut flere Bone-spill i fremtiden, men disse har vi ikke hørt noe om.

For noen uker siden bestemte jeg meg endelig for å prøve disse to Bone-spillene. Samlet kostet de kun 75 kroner fra Telltale Games, og selv om de begge er rimelig korte, angrer jeg ikke på kjøpet. Både Out from Boneville og The Great Cow Race er solide eventyr, med varierte gåter, gode dialoger og en svært hyggelig stemning. Tegneserien viste seg raskt å egne seg godt som eventyrspill, takket være delt fokus på dialoger, historie og eventyrlig action.

Koselig scene fra Out from Boneville.

Telltales spede begynnelse

Out from Boneville var som sagt Telltales første spill, og det synes at den populære utvikleren ikke var like erfaren da de lanserte dette spillet, som de er i dag. Spillet har blitt kritisert for å være både for kort og for lett, og det har i tillegg noen gåter som gjentas flere ganger i løpet av spillet. Opprinnelig kostet Out from Boneville 130 kroner (med datidens kurs), og selv om dette egentlig ikke er noen høy pris, er det lett å forstå at mange var litt skuffet over spillets lengde og mangel på kompleksitet.

Samtidig er det et sjarmerende eventyr, og utfordringene du møter er rimelig varierte. Spillet har også flere herlige bifigurer, og både stemmeskuespill og dialoger holder en høy kvalitet. Jeg tror ikke noen vil bli genuint utfordret av Out from Boneville, men det er et hyggelig og solid eventyr, og med tanke på hvor lite det koster sammen med etterfølgeren, vil jeg definitivt si det er verd pengene.

The Great Cow Race representerer uansett et kraftig skritt fremover, både for Bone-serien og Telltale som utvikler. Her er gåtene mer intrikate, og spillet har en god vanskelighetsgrad som sørger for å sette deg på prøve samtidig som det sannsynligvis ikke er for vanskelig. Noen av gåtene er kanskje litt for obskure for sitt eget beste, men stort sett er utfordringene både logiske og morsomme.

Det er godt kua ikke forstår hva han sier.

Dette spillet er også generelt mer komplekst enn forgjengeren. Her har hver av Bone-fetterne sin egen agenda, og du kan når som helst hoppe mellom de tre hovedpersonene. Spillet foregår på en stor festival, som kulminerer i et stort ku-race. Phoney og Smiley har selvfølgelig funnet ut at de vil tjene penger på å «fikse» løpet, mens Fone trasker rundt på festivalen og prøver å finne ut hvordan han skal imponere Thorn, ei jente han er forelsket i.

Hva nå med Bone?

Les også
Slutt på Alpha Protocol

I utgangspunktet har jeg ingen problemer med å anbefale eventyrspilltilhengere å teste disse to spillene. Det eneste potensielt alvorlige problemet er det jeg nevnte helt innledningsvis, nemlig at Telltale for tiden ser ut til å fokusere på helt andre ting enn Bone, og at det dermed ikke er sikkert vi noensinne får oppleve fortsettelsen i spillform. Selv om begge spillene kan spilles som uavhengige eventyr, bygger de opp en spennende og mystisk bakgrunnshistorie med massevis av spørsmål de aldri gir svar på. Heldigvis kan man kjøpe tegneseriene (eller låne dem fra biblioteket) for å få vite hvordan det går, men det er likevel litt synd.

I det hele tatt er det synd Telltale ikke har laget flere Bone-spill. Jeg forstår at de ikke har hatt ressurser til å lage både Bone, Sam & Max og diverse CSI-spill, men de to første spillene gav definitivt mersmak, og det hadde vært veldig moro å også få oppleve fortsettelsen av historien i interaktiv form. Nå som tegneserien er i ferd med å filmatiseres hadde det vært ekstra artig å få forberede seg med et nytt Bone-eventyr eller to.

Telltale jobber per i dag med tre prosjekter – en serie episodebaserte eventyr om internettfiguren Strong Bad (for PC og Wii), en Wii-versjon av Sam & Max: Season One og et hemmelig nytt prosjekt som de ikke vil kunngjøre noen detaljer om enda. Dessuten er de utvilsomt allerede i gang med planleggingen av den neste sesongen med Sam & Max, som de vil utgi tidlig neste år.

Siste fra forsiden