Blogg

– Skuffende, Nintendo

Pressekonferanse under E3

Nintendo lanserer en ny plastdings og ler hele veien til banken. Hvor blir det av spillene jeg vil spille?

I går kjørte Microsoft sin pressekonferanse i forbindelse med den årlige E3-spillmessen i Los Angeles. Selv om deres forestilling var edruelig, kom det en og annen god nyhet mellom selvskrytet og det vi mer eller mindre visste fra før.

I dag var det tid for både Nintendo og Sony, og først ut av disse var Mario-giganten fra det fjerne østen. Nintendo åpnet sin pressekonferanse i Kodak Theatre med et knippe videoer som viste gamle, unge og middelaldrende mennesker spillende på DS og Wii.

Snøbalansebrett

Bilde fra Rayman Raving Rabbids TV Party.

Opp på scenen trådde Cammie Dunaway fra Nintendo of America. Hun satte i gang pressekonferansen med å invitere snøbrettkjøreren Shaun White for å vise frem hvordan hans spill, Shaun White Snowboarding, fungerer med Nintendos balansebrett. Dunaway og White kunne fortelle akkurat det samme som det vi hos Ubisoft for godt og vel en måned siden, før Nintendos kvinnelige konfransier viste frem hvordan tingene skulle gjøres.

Etter fremvisningen ble scenen gitt til Nintendo-sjef Satoru Iwata, som fortalte om Nintendos suksess de siste årene, og at selv ikke Nintendos egne ansatte, for fem år siden, kunne «forestilt seg at markedet kom til å reagere så kjapt og at de skulle selge millioner av... badevekter». Iwata fortsatte med å forklare at det har skjedd et paradigmeskifte i spillenes salgssituasjon, og titler som Brain Training, Mario Kart og Nintendogs viser at spill kan selge stabilt over en lang periode. Han fortalte også at Zelda- og Mario-utviklingsteamene jobber hardt med nye titler, men ikke noe mer konkret om hva de jobber med.

Når Iwata var ferdig med sin interessante tale, ble scenen overlatt til Katsuya Eguchi, som viste frem et nytt Animal Crossing-spill. Det har lenge versert rykter omkring tittelen. Animal Crossing: City Folk kommer til Wii i løpet av året, og er et av Nintendos spill til det mer klassiske spillpublikummet. Her vil spillerne få mulighet til å utforske en by i sanntid, og spillet kommer til å fokusere hardt på kommunikasjon.

Mulighet for å snakke

Bilde fra Animal Crossing: City Folk.

Det nye Animal Crossing-spillet vil også inneholde mulighet for å snakke med hverandre i flerspiller, og dette banet vei for lanseringen av Wii Speak, som kommer med en mikrofon som festes til sensorføleren foran TV-en. Wii Speak skal la ethvert rom kunne snakke med hvilket som helst annet rom i hele verden, så det er tydelig at det sosiale står i fokus. Dette til tross, vi snakker ikke om noe gjenoppfinning av kruttet, men snarere en implementasjon av hva de andre konsollene har bydd på fra dag én.

Etter at Animal Crossing var presentert, gikk ordet over til retorikeren Reggie Fils-Aime i Nintendo of America. Han kunne som vanlig vise noen grafer og skryte av salgstall for både Wii og Nintendo DS, samtidig som han introduserte demoer for Rayman Raving Rabbids TV Party, Star Wars: Clone Wars og Call of Duty: World at War, som alle kommer ut i år. Småkjedelig i grunn. Rayman Raving Rabbids TV Party prøvde jeg under årets Ubidays, og det var omtrent like morsomt som å klippe plenen. Call of Duty: World at War kommer jeg til å spille på en av de to andre konsollene. Skal Star Wars: Clone Wars med Wii-lyssabel og Shaun White Snowboarding liksom være de eneste tredjepartsspillene å se frem til i år?

Dunaway kom tilbake på scenen, og kunne som høydepunkt fortelle at det vil komme et Grand Theft Auto til DS-konsollen. Spillet kommer til å få undertittelen Chinatown Wars, og skal etter planen komme ut i løpet av kommende vinter. Spillet skal være satt i et moderne Liberty City, og «kommer til å ha en ny motor (naturligvis, red. anm.), nye figurer og det samme frie gameplayet som definerer GTA».

Nytt Wii Sports

Bilde fra Wii Sports Resort.
Les også
Anmeldelse:

Nok en gang entret Fils-Aime scenen. Denne gangen hadde han med seg den nye dingsen til Wii-kontrolleren, Motionplus, som ble avslørt allerede i går. Etter å ha fortalt hvor fantastisk dette nye stykket plastikk er, kunne Fils-Aime vise frem et helt nytt spill i Wii Sports Resorts. Motionplus kommer til å følge med dette spillet, som inneholder nye minispill i samme stilen som tittelen som følger med Wii-konsollen når man kjøper den. Vi fikk se både når de fremmøtte på scenen kastet frisbee, sto på vannski og hadde sverdkamp. Spillet ser ut til å kunne bygge videre på de morsomme minispillene fra Wii Sports, og vil komme på markedet i løpet av våren 2009.

Siste Nintendo-storhet på scenen var naturligvis den kjente spilldesigneren Shigeru Miyamoto. Han kunne vise frem spillet Wii Music, som etter sigende har vært planlagt like lenge som Wii Sports og Wii Fit. Spillet er designet for at «alle skal oppleve gleden av å fremføre musikk». Man skal ikke behøve å ha innlysende kunnskap om musikk, og spillet er først og fremst ment for å ha det moro mens man aper etter de over 50 forskjellige instrumentene som er med i spillet ved hjelp av Wii-kontroller og balansebrett.

Etter at Miyamoto og hans noe sære band var ferdig med å fremføre Mario-musikken, kunne Fils-Aime og Dunaway avslutte pressekonferansen med å fortelle at «Nintendo bringer rett og slett frem flere smil».

Hvor blir det av godspillene?

Det er ett smil de ikke skal få, og det er mitt. Som mange har antydet tidligere, ligger Nintendo i et slags vakum etter at stortitler som Super Mario Galaxy, Mario Kart og Super Smash Brothers Brawl er unnagjort. Til tross for at Nintendo tidligere i år har sagt at de hadde store planer for E3, må jeg si at dette var skuffende.

Animal Crossing: City Folk, Wii Sports Resort og Wii Music er jo alle potensielt småmorsomme spill, men jeg ser veldig lite tilbud til oss som er tradisjonelle spillere. Som en frelst gamer gjennom nesten 20 år klarer jeg bare konkludere med at Nintendo nok en gang vender seg til det «lettere» spillpublikummet. Hvor blir det av mer Mario eller Zelda? Har dere noen planer for oss som liker å spille ordentlige spill og er lei bedervede minispillsamlinger?

Neida, Nintendo fyrer av nok en demovideo hvor de viser at eldre, mødre og små barn – ikke en eneste person jeg kan identifisere meg med – leker seg med DS og Wii. Samtidig lanserer de atter en ny plastdings, ler hele veien til banken, og lar meg stå igjen med en dårlig følelse.

Siste fra forsiden