Counter-Strike: GO - ESL One

Slik følger du den store Counter-Strike-turneringen denne uka

Vi gir deg alt du bør vite om ESL One og storlagene som deltar.

Det er duket for en av årets største begivenheter sett med skytespilløyne. Under Gamescom går nemlig en gedigen Counter-Strike-turnering av stabelen.

Hele verdenseliten er samlet og skal i løpet av fire dager avgjøre hvem som stikker av med det største kakestykket av potten, som er på hele 1,5 millioner kroner.

Utvikleren Valve har også denne gangen bidratt til premiepotten med penger de får fra å selge gjenstander i spillet.

Det er totalt 16 lag som deltar. Deriblant to nord-amerikanske lag, ett australsk, ett indisk og tolv europeiske. De åtte beste fra EMS One Katowice ble invitert til turneringen, mens de andre måtte kvalifisere seg online.

Turneringen utspiller seg gjennom innledende gruppespill, som spilles best av én i GSL-formatet, hvor de to beste fra hver gruppe går videre til sluttspillet. I sluttspillet spilles det best av tre med enkeltutslag.

Se vår analyse av de mest interessante lagene »

Kontroversielle kart

Det har i forkant av turneringen vært mye diskusjon rundt hvilke kart som er valgt ut, og metoden som avgjør hvilke kart som skal spilles i en kamp.

For rundt en måned siden annonserte ESL at de øker antallet kart fra fem til sju, samtidig som de tar ut Train og legger til Cache, Overpass og Cobblestone. I tillegg har de forandret på eliminasjonsmetoden for hver kamp, slik at det er mer tilfeldig enn før hvilke kart som skal spilles av de sju.

Grunnen til dette er for å skape større variasjon og unngå at det er de samme kartene som blir spilt om og om igjen.

Både spillere og andre prominente skikkelser i Counter-Strike-miljøet har rast mot denne avgjørelsen. Mange mener det ble annonsert alt for kort tid i forvegen, og at det er feil arena for å legge til helt nye kart, som ingen har spilt før. I tillegg er det en almen enighet om at Overpass og Cobblestone ikke er bra nok til å spilles på dette nivået.

På den andre siden betyr dette at vi kan få en del overraskelser i løpet av helgen, siden ingen av lagene har spesiell erfaring med å spille disse kartene.

Les også
«Hatrixx» er eneste norske startende spiller igjen i NLC-sluttspillet

Slik ser du kampene direkte

Kampene starter klokken 09:00 torsdag og kan sees direkte her på GamerTV eller via GOTV. Alle som ser kampene har mulighet til å vinne unike våpen mens de ser på. Alt du behøver å gjøre for å være med i trekningen er å lenke opp Steam-kontoen din mot Twitch.

Her er et tidsskjema for turneringen »

Lagene

Hvem som kommer til å vinne har aldri vært mer åpent enn det er nå. I løpet av sommeren har vi sett flere av de beste lagene gå på stygge smeller og mye varierende spill. I tillegg har flere av de antatt svakere lagene begynt å vise krefter, og kan vise seg å bli seriøse utfordrere. Vi tar en titt på noen av de mest interessante lagene.

Ninjas in Pyjamas: Alt er ikke som det skal hos ninjaene for øyeblikket. Før i sommer hadde de aldri havnet utenfor topp fire i noen turnering. Mens de nå har røket ut tidlig i de to siste turneringene sine. Under Gfinity 3 i London for to uker siden leverte de en uvanlig svak turnering til dem å være og røk ut i kvartfinalen. Det skal sies at de nettopp hadde begynt å spille igjen etter tre ukers ferie, som sannsynligvis påvirket dem en del. Det forventes likevel at de slår sterkere tilbake under ESL One, og hvis de finner igjen formen fra før sommeren står de som en av de sterkeste kandidatene til å vinne hele greia.

Titan: Mot slutten av fjoråret og inn i det nye året var de best i verden. Men så sluttet de plutselig å vinne, og røk blant annet ut fra gruppespillet i Katowice. Så mistet de sin stjernespiller, Richard "shox" Papillon, som ble erstattet av Kenny "kennyS" Schrub fra daværende Clan-Mystik. Nå ser derimot ting lysere ut for franskmennene. De leverte en veldig god turnering i London og endte som nummer to. Laget ser ut til å ha funnet ut av spillet sitt igjen, og hvis kennyS er i toppform i Køln kan de bli veldig skumle.

Dignitas: Danskene har vært sterke lenge nå, og imponerte under Gfinity 3 ved å gå ubeseiret gjennom gruppespillet. Det ser også ut til at de endelig har knekt koden for å slå noen av lagene de har hatt problemer med tidligere. De er absolutt et lag å regne med i Køln.

LDLC.com: Tidligere var Titan det ubestridt beste laget i Frankrike, men nå har de fått kamp om tronen fra dette relativt ferske laget, som for alvor har begynt å melde seg på helt i toppsiktet . De vant Dreamhack Valencia for en måned siden ved å slå HellRaisers og Epsilon i henholdsvis semifinalen og finalen.

Fnatic: Svenskene som gikk til topps i Dreamhack Winter i desember har siden da ikke vunnet noe av betydning, og har heller aldri vært i nærheten. Nylig gjorde de nødvendige endringer på laget ved å bytte ut to av spillerne med to tidligere spillere fra LGB eSports. I tillegg har den tidligere spilleren Jonatan "Devilwalk" Lundberg gått over til en trenerrolle for laget. Dette har vist seg å gi resultater, og de ser sterkere ut enn på lenge.

Virtus.pro: De regjerende mesterne fra EMS One Katowice. Polakkene har vært noe ustabile siden de gikk til topps i Katowice i mars, men har alltid levert helt greit. Men nå ser det ut til at de er på veg mot en formtopp igjen. Etter en litt treg start i gruppespillet, hevet de seg skikkelig og endte opp med å vinne hele Gfinity 3. Virtus.pro må regnes for å være blant favorittene i Køln.

iBUYPOWER: Det beste laget i nord-amerika for øyeblikket. Imponerte tidligere i sommer ved å slå blant annet Virtus.pro og vinne ESEA sesong 16 i Texas. Derfor var det store forventninger til dem før Gfinity 3, men de klarte ikke helt å leve opp til dem og røk ut i kvartfinalen. Kan fremdeles overraske i Køln, men sannsynligvis blir nok de europeiske lagene for sterke.

London Conspiracy: Norges sannsynligvis beste Counter-Strike-lag har virkelig bitt fra seg i det siste, og gikk ubeseiret gjennom kvalifiseringen hvor de slo både k1ck og Natus Vincere. De deltok også på Gfinity 3 og motbeviste skeptikerne. De endte som nummer to i gruppa si etter å ha slått Epsilon, iBUYPOWER og Infused. Virtus.pro ble for sterke i kvartfinalen, men nordmennene skremte dem ved å vinne det første kartet. Vanskelig å si hvordan de vil gjøre det under ESL One, de har ingen enkel gruppe, men den burde være overkommelig. Går de videre fra gruppespillet kan alt skje.

Usikker på hvordan en Counter-Strike: GO-kamp spilles?
Her er alt du trenger å vite om det populære skytespillet »

Gruppene

Gruppe AGruppe B
Ninjas in Pyjamas LDLC.com
HellRaisers Natus Vincere
Epsilon eSports Copenhagen Wolves
Wolf London Conspiracy
Gruppe CGruppe D
Virtus.pro dignitas
fnatic Cloud9
iBUYPOWER Titan
dAT Vox Eminor

Tidsskjema

Torsdag 14. august
09:00 Ninjas in Pyjamasvs. WolfA1
09:00 Epsilon eSportsvs. HellRaisersA2
10:00Taperen av A1vs.Taperen av A2A3
12:00 LDLC.comvs. London ConspiracyB1
12:00 Copenhagen Wolvesvs. Natus VincereB2
13:00Taperen av B1vs.Taperen av B2B3
15:00 Virtus.provs. dATC1
15:00 iBUYPOWERvs. fnaticC2
16:00Taperen av C1vs.Taperen av C2C3
18:00 dignitasvs. Vox EminorD1
18:00 Titanvs. Cloud9D2
19:00Taperen av D1vs.Taperen av D2D3
Fredag 15. august
09:30Vinneren av A1vs.Vinneren av A2A4
10:50Vinneren av A3vs.Taperen av A4A5
12:10Vinneren av B1vs.Vinneren av B2B4
13:30Vinneren av B3vs.Taperen av B4B5
14:50Vinneren av C1vs.Vinneren av C2C4
16:10Vinneren av C3vs.Taperen av C4C5
17:30Taperen av D1vs.Taperen av D2D4
18:50Vinneren av D3vs.Taperen av D4D5
Lørdag 16. august
19:00Kvartfinale #1
11:50Kvartfinale #2
14:40Kvartfinale #3
17:30Kvartfinale #4
Søndag 17. august
09:00Semifinale #1
12:00Semifinale #2
15:00Finale

Siste fra forsiden