– Spill er ikke bortkastet tid

Frykten for barnas kjærlighet til dataspill er basert på misforståelser, mener psykolog og spillforsker Rune Mentzoni.

Psykolog og spillforsker Rune Mentzoni kommer med råd til foreldre.
Privat

Hvordan skal man forstå barnas spillvaner? Og hvor går grensen mellom sunn interesse og problematisk bruk?

I et intervju med Gamer.no deler bokaktuelle Rune Mentzoni, psykolog og spillforsker ved Universitetet i Bergen, sine råd til foreldre som ønsker å navigere bedre i barnas digitale hverdag.

– For mange barn er spill noe av det beste og mest interessante i livet. Her treffer de venner, opplever mestring og har det gøy, sier Mentzoni til Gamer.no.

Han understreker at spillene fyller flere funksjoner samtidig – de legger til rette for en sosial arena, utfordring, utforskning og identitetsbygging.

– Spill er ikke å kaste bort tid, det er underholdning, identitet, utforsking av historier, taktiske og motoriske utfordringer og viktig sosial arena på samme tid.

Men det er ikke alltid like lett for foreldre å se denne verdien.

– Utfordringen for mange foreldre er at dette universet er fremmed. De kjenner ikke nyansene i mediet, og mangler kanskje den kulturelle forståelsen og et eget språk for det. Dermed ender dialogen i regler, krangler og moralsk panikk, forteller han.

Ber foreldre slutte å telle timer

Tyler Lagalo (Unsplash)

Et vanlig spørsmål mange foreldre har, er hvordan man setter grenser for skjermtid. Mentzoni mener det er på høy tid å nyansere dette.

– Første tips er å slutte å bruke begrepet «skjermtid» som om det sier noe som helst. Å slå sammen The Last of Us eller Super Mario med TikTok, Wikipedia og Google Classroom er ikke spesielt meningsfullt.

Han oppfordrer foreldre til å se på innhold og kontekst fremfor å telle timer.

– Timer i seg selv sier lite, men hvis alt annet forvitrer, som søvn, skole, venner, da er det kanskje på tide å gjøre noe for å få en bedre balanse.

– Vær nysgjerrig

Foreldre trenger ikke være gamere selv for å være gode rollemodeller. Det viktigste er å vise interesse og være nysgjerrig.

– Med et åpent sinn og en aksept for at spillene faktisk har verdi i barns liv. Det viktigste er ikke å være god i spill, det er å være nysgjerrig. Spør barnet hva de liker, hvem de spiller med, og hvorfor det er gøy.

Mentzoni mener det gir både tillit og innsikt å bare være til stede.

– Sitt ved siden av, se på, be om en innføring. Du får både tillit og innsikt. Og for de ekstra engasjerte: prøv å spille selv.

Han trekker også fram at det kan være verdifullt å prøve seg på spillene barna liker, selv om man ikke er god.

– Du trenger ikke streame det eller ha ambisjoner om å bli proff, men å bli rundspilt av barnet ditt i Rocket League gjør underverker for relasjonen.

Når bør foreldre bli bekymret?

Ke Vin (Unsplash)

Mange foreldre lurer på hvordan de kan se om spillingen har blitt et problem. Mentzoni mener man må se på barnets liv som helhet, og ikke nødvendigvis på tidsbruk alene.

– Det største faresignalet er nok når barnet ikke lengre spiller mye fordi det er gøy, men fordi hen ikke vet hva ellers en skal gjøre.

Han legger til at store endringer i barnets atferd kan være tegn på at noe er galt.

– Har forholdet til vennene blitt dårligere? Mestres ikke skolen på samme måte som før? Får en ikke sove når dette tidligere har gått fint? Da er det lurt å snakke sammen om hva som ligger bak, og noen ganger kan spill være en del av det puslespillet.

Ikke vær redd for engasjement

Et av de vanligste områdene for misforståelser mellom barn og foreldre er nettopp hvor mye barna spiller. Men tidsbruken i seg selv er sjelden et tegn på avhengighet, ifølge Mentzoni.

– For de fleste er det bare et tegn på at spillene er veldig fengende og engasjerende, og i kriteriene som helsevesenet har for spillavhengighet er ikke tidsbruk på listen.

Likevel understreker han at balanse er viktig – ikke for å unngå avhengighet, men for å sikre plass til andre viktige deler av livet som skole, søvn og fysisk aktivitet.

Spillene barna velger betyr noe

Fredrick Tendong (Unsplash)

Mentzoni mener det er forskjell på hva slags spill barna spiller – men ikke alltid på den måten foreldre kanskje tror.

– Hvis vi skal forsøke å styre våre barn i retning av noe vil jeg foretrekke at de bruker tiden sin i spill hvor de samarbeider med andre i et sosialt fellesskap, eller spill som har interessante verdener og historier å utforske.

Han trekker også frem mobilspill som er laget for å lokke brukerne til å bruke penger, som mindre ønskelige.

– Men hvis barn velger å bruke mye tid på et spill, så er det sannsynligvis noe verdifullt for barnet i det spillet, selv om det kan være vanskelig for oss voksne som står utenfor å se hva det er med første øyekast.

Runes tre beste tips til foreldre

Branden Skeli (Unsplash)

1. Ikke få panikk.
Snakk sammen: Hva er det de liker med spill? Hva skjer i spillet? Hvordan spiller de det? Ha som utgangspunkt at spillene bidrar med noe verdifult og interessant og ta samtalen derfra.

2. Vis interesse.
Du trenger ikke like spillene selv – bare bry deg om hva barnet opplever.

3. Vær nysgjerrig.
Hvis du forstår hva som er bra og verdifullt med spillene har du et mye bedre utgangspunkt for å sette fornuftige grenser sammen med barna.

Rune Mentzoni er aktuell med boken Bare en runde til, som ble lansert denne uken.

Siste fra forsiden