Nettmøte

Ny sjefredaktør

Svarte på spørsmål fra leserne

Gamers nye sjefredaktør svarte på spørsmål fredag.

Gamer.no

Spørsmålsrunden er nå avsluttet. Du finner spørsmål og svar nederst i saken.

I februar annonserte vi at Viaplays tidligere kommunikasjonssjef, Fredrik Olimb, hadde takket ja til stillingen som Gamers nye sjefredaktør. Nå er Olimb på plass i Good Games lokaler, og på fredag vil han svare på dine spørsmål om norsk spilljournalistikk og retningen til Gamer.no fremover.

– Gamer.no er en institusjon innenfor norsk spilljournalistikk. Uansett hvem som styrer spakene vil den øverste prioriteten være å ha ledende, ansvarlig journalistikk som tar spillbransjen, og spillerne, på alvor.

Olimb har hatt forskjellige roller i Viaplay Group, deriblant kommunikasjonssjef og kommunikasjons- og markedsdirektør. Han er opptatt av at arven til Gamer ivaretas.

– Det er helt unikt at vi har en snart 25 år gammel nyhetsformidler av spill i Norge. Den kulturelle arven som ligger i Gamer fortjener stor respekt, og selv i dag så kan du finne anmeldelser mer eller mindre slik de så ut for mer enn 20 år siden, da verden så helt annerledes ut. Det er ganske utrolig, sier Olimb.

Olimb: Da er tiden ute for denne gangen! Vi kan gjerne gjøre dette igjen, tusen takk for alle spørsmål og engasjement. Hvis det er noe annet så finner du meg på fredrik@gamer.no.

God fredag!

-

Ole: Gamer har nokre veldig dyktige nynorskskribentar. Vil desse framleis få utfalde seg på denne målforma?

Olimb: Hundre prosent helt klart, ja.

Hans Tore: Hvem tenker dere i Gamer.no er deres primærbrukere, og har dere noen plan for hvordan og om dere ønsker å nå ut til flere?

Olimb: Primærmålgruppen til Gamer.no er alle som er interesserte i spill, enten du er innom en sjelden gang for å finne en konkret anmeldelse eller daglig for å se hva som rører seg i spillbransjen. Jeg har nevnt litt rundt det under, men jeg tror at vi når ut til flere ved å eksperimentere mer med innholdet vi lager og kanalene vi benytter oss av. Vi kan ikke forvente at man snubler innom gamer.no hvis man ikke har hørt om oss, så da får vi snuble inn i feeden deres på andre måter. Jeg tror du vil se mer hvordan dette blir i praksis mer utover året.

Sondre: Hva ska Gamer gjør fremover for å holde seg relevant for de unge som nesten ikke bruker tradisjonelle medier lenger?

Olimb: Godt spørsmål. Jeg tror vi er heldige i det at vi dekker en innholdskategori som yngre graviterer mot, også i mer tradisjonelle kanaler. Det sagt, så må vi erkjenne at Gamer i altfor lang tid har vært konservative. Du kommer ikke utenom en tydelig tilstedeværelse i sosiale medier i dag, og jeg tror også mange forventer noe i form av video og lyd (podkaster) også. Så dette er definitivt noe vi kommer til å se nærmere på, og forhåpentligvis finne en god oppskrift på hvordan vi kan servere innhold som føles naturlig på de plattformene vi satser på. Hvis vi for eksempel først går inn på TikTok, så skal det ikke være halvveis og forlatt etter tre uker. Da må vi gjøre det på en måte som kan vare over tid, og forhåpentligvis drive trafikk tilbake til gamer.no.

John Andre: Er du beskymret for PC til gaming med tanke på prisene på deler som har flydd i taket etter RTX 2000 serien? Har PC blitt eller er det på god vei til å bli en rikmanns sport?

Olimb: Ikke egentlig, jeg føler ikke at det noensinne har vært nødvendig med de aller nyeste og dyreste komponentene for å ha gode spillopplevelser på PC.

Ludvig: Ludvig H. Hvorfor er vi så mye dårligere til å lage spill enn svensker og dansker? Også i e-sport knuser de oss jo.

Olimb: Jeg vet ikke, men for litt siden leste jeg et gammelt, veldig interessant intervju med Jon Cato Lorentzen fra tiden hans som spillutviklersjef. Han mente i hvert fall da at det i stor grad handlet om trygghetssøkende investorer som heller ville putte penger på fisk og olje, enn dataspill.

Ole: Hei! Når det gjelder anmeldelser, hvilke tanker gjør du deg om forholdet mellom forbrukerjournalistikk/kjøpshjelp og kunst- og kulturkritikk?

Olimb: Anmeldelser er primært en subjektiv opplevelse som deles med leserne. Det er fra forfatterens side kulturkritikk. Dette har ikke noe med forbrukerjournalistikk å gjøre på skapersiden, men som mottaker er det klart at det kan være til hjelp for enkelte som står på gjerdet og ikke vet om de vil kjøpe et produkt eller ikke. Jeg tror at man kan produsere godt forbrukerstoff, god kulturkritikk, og at det i blant blir noe midt i mellom. Det jeg bryr meg om er at det er godt journalistisk håndverk og av verdi for leserne, ikke hvilken merkelapp du vil putte på noe.

Lars Martin: Er det noe spesielle tema/type journalistikk dere planlegger å fokusere på framover?

Olimb: Jeg har vært litt innom det allerede, men personlig er jeg veldig glad i meningsstoff, og jeg ønsker å invitere flere stemmer som brenner veldig for noe til å formidle det hos oss. Både i redaksjonen og gjesteskribenter. Og så vet vi at anmeldelser og tester alltid treffer bra hos leserne, så det er noe man selvfølgelig skal fortsette med. Samt features og intervjuer - jeg vil gjerne at vi kommer enda tettere på den norske bransjen.

Joakim: Hvilke større mediehus ser du opp til?

Olimb: Jeg ser ikke opp til et tradisjonelt mediehus, for å være ærlig. Innenfor spilljournalistikk så ser jeg opp til flere norske aktører: Level Up sin videojournalistikk og formidlingsglede år etter år etter år. Nerdelandslaget sin energi og kreativitet i podkastform. Erik Fossums quizkunnskaper. Og ikke minst så er jeg stolt over å jobbe et sted som har eksistert siden 2001 og som fortsatt er relevante i norsk spilljournalistikk. Det er veldig gøy.

Storbu: Hvert år har Good Game AS gått i minus økonomisk. Hvordan skal man snu denne trenden?

Olimb: Good Game har måttet gjøre flere kostnadstilpasninger for å snu denne trenden. I et særdeles tøft mediemarked er det derfor ekstra gledelig at lesertallene øker og at selskapet har klart å øke annonseomsetningen tre år på rad. Det er fortsatt et lite stykke igjen, men mange piler peker i riktig retning.

Min rolle som sjefredaktør er det redaksjonelle, naturligvis. Jeg hadde ikke tatt denne rollen hvis jeg ikke hadde troen på Gamer.no, og vet at nyhetssiden vil være helt sentralt i selskapets strategi framover.

Long: Har du noe fremtidlige planer for gamer.no i løpet av 2025?

Olimb: Ja. I første omgang skal jeg bli godt kjent med folka og arbeidsmetodikken slik den er i dag, men det er klart at jeg har en del tanker om hva jeg ønsker at vi skal gjøre fremover. Jeg ønsker et større fokus på norsk bransje, flere intervjuer (anbefaler Mikkjells intervjuserie fra i høst), kanskje flere tilbakeblikk på spill som oppnår ny relevanse lenge etter lansering og generelt mer meningsstoff og kronikker. Etter hvert skal vi nok også se mer på formater og hvordan vi kan nå bredere ut gjennom video og/eller annet innhold.

Ola: Det er mye omtale og saker og nyheter om stort sett alle sjangre, men simulator og den slags når ikke helt opp. Og det virker ikke som at modding er noe dere gir spalteplass. Er det mangel på ressurser, eller interesse blant journalistene?

Olimb: I stor grad får vi dekket bredden per dags dato, men som du påpeker så er det enkelte sjangre som forsvinner litt. Spillkultur er allerede en nisjé, og går man for smalt innenfor der igjen så er det ikke veldig mange igjen. Dette har man vel tidvis sett på redaksjonell e-sportdekning, blant annet. Så for å svare kort, akkurat der er det nok interessen det står på. Men jeg vil avslutte med å si at jeg håper vi kan ha flere gjesteskribenter i framtiden som har et tema de brenner for, slik som denne saken fra forrige uke. Hvis det er noe du savner på siden, skriv om det og send meg, så kan det fort være at vi får dekket det i en eller annen grad.

Lars Martin: Har dere planer om å publisere flere nyheter enn dere gjør i dag? Jeg leser nesten alt dere skriver og er sulten på mer. Bare et eksempel er på Gamerant.com, hvor vi ser at de publiserer rundt 20-30 saker daglig, og flere av disse nyhetene er absolutt aktuelle for oss norske gamere, som er glad i Gamer.no.

Olimb: Frekvensen er en av tingene jeg definitivt kommer til å se på, men vi kommer aldri til å kunne konkurrere med de største internasjonale gamingredaksjonene på kvantitativt innhold. Jeg synes vi løser daglige nyheter veldig godt i dag gjennom nyhetssjef Andreas som alltid holder siden oppdatert med de viktigste nyhetene. Og så ønsker jeg at vi kan supplere det med mer annet, ikke like tidskritisk innhold, som flere debattinnlegg og kronikker, anmeldelser og intervjuer. Målet mitt er at du skal ha nytte av å besøke siden flere ganger om dagen, morgen til kveld.

Magnus: Har du et «guilty pleasure»-spill?

Olimb: Ikke så mye guilty pleasure. Jeg spiller det meste med god samvittighet. Det må i så fall være trangen til å plukke opp Heroes of Might and Magic 3 fra 1999 i stedet for å begi seg ut på et nytt AAA-spill som krever 100 timer av meg.

Joakim: I en perfekt verden, hvordan ville innholdet til gamer sett ut?

Olimb: Morsomt spørsmål. Vi gjør mye likt som i dag - serverer daglige nyheter, kommer med gode kronikker og anmeldelser. Jeg tror at du ville sett enda flere featuresaker og dyptgående journalistikk som tar lang tid å produsere. Jeg opplever ofte at de aller beste sakene er dem som går under overflaten og gjør at leserne blir kjent med intervjuobjektet på en intim måte. Kanskje vi kunne vært flue på veggen en dag hos en av de norske spillutviklerne, eller gjort en intervjuserie med nøkkelpersoner fra spillbransjen. Eller konfrontert såkalte «toxic gamers» som ber noen ta livet sitt fordi de taper i FIFA. Det er veldig mye sånt jeg gjerne skulle hatt oss til å gjøre mer av. Og så tror jeg du ville sett at vi var mye mer aktive også på andre plattformer - unikt innhold på sosiale medier, ukentlige streams på Twitch og sikkert også en fast podkast, for å nevne noe.

Ledige stillinger

Siste fra forsiden