Anmeldelse

Minecraft Legends

Strategi og kreativitet i skjønn forening, men ikke uten problemer

Minecraft Legends er som StarCrafts fargerike og klossete søskenbarn.

Xbox Game Studios

Minecraft trenger neppe noen omfattende introduksjon. Selv om man egentlig ikke er spesielt interessert i dataspill, kan man ikke unngå å ha fått med seg denne enorme merkevaren. Spillet har vært i monitor konstant siden verden fikk tilgang til en tidlig versjon i 2009.

Merkevaren skal ha tjent inn i underkant av 4 milliarder kroner i 2021. En slik popularitet er det ikke mange spill som kan skryte på seg nesten halvannet tiår etter at publikum først fikk tilgang.

Det er altså lite som tyder på at Minecraft kommer til å forsvinne fra radaren med det første. Det skal sies at Mojang Studios har lagt ned en innsats for å hele tiden fornye og utvide Minecraft-universet for å tiltrekke nye- og holde på lojale spillere.

I 2020 lanserte Mojang Minecraft Dungeons, et dungeon crawler-spill med de klossete figurene vi har blitt så kjent med. Nå forenes Minecraft med nok en sjanger: sanntidsstrategi.

Minecraft + StarCraft

Denne gangen smeltes Minecraft-universet sammen med et annet spill, hvis navn også slutter på -craft og som også har satt dype avtrykk i spillkulturen; StarCraft.

I Minecraft Legends har griseskapningene (piglins) fra underverdenen satt i gang et storslått angrep på oververdenen. Utstyrt med en lutt som kontrollerer noen feer, blir det opp til deg å gi grisene en på trynet og stoppe invasjonen.

Grisene fortjener en på trynet.
Xbox Game Studios

En ting Minecraft og sanntidsstrategispill flest har til felles er at man ikke får utrettet stort uten å sanke materialer. Å hakke på trær og stein så man får materialer til å bygge en base har alltid vært grunnpilaren i Minecraft, og Legends er intet unntak.

I motsetning til hovedspillets evinnelige og noe ensidige materialjakt, skjer det hele mer automatisk her. Ved hjelp av den nevnte lutten sender du feene ut for å sanke materialer eller bygge strukturer i hovedbasen.

I starten kan feene dine bare sanke stein og ved. Etter hvert kan du bygge oppgraderinger som lar deg sanke jern, som lar deg bygge ytterligere oppgraderinger som igjen lar deg sanke nye materialer, også videre.

Med materialene kan du også bygge strukturer som lar deg bygge en hær du kan lede i krigen mot grisetrynene. Etter hvert kan man rekruttere en rekke typer soldater med forskjellige egenskaper. Én gjør mye skade på grisenes murer og tårn, mens en annen for eksempel er mer effektive til å skade grisene direkte.

Uoversiktlig slagmark

I motsetning til Starcraft og andre RTS-titler, kan du ikke bare klikke deg rundt på kartet for å raskt få oversikt over ståa. Du må nemlig manøvrere karakteren din gjennom landskapet manuelt. Det gjør at det kan være litt vanskelig å gjøre flere ting samtidig.

Minecraft Legends.
Xbox Game Studios

Det krever sitt å holde i gang sankingen av materialer, prosjektlede oppgraderingen av basene óg dirigere et angrep på en piglin-base samtidig.

At man styrer karakteren sin sånn er nok gjort for å underbygge poenget om at det er du som er helten. Og helt sikkert for å holde deg opptatt med å kontinuerlig sanke materialer og bygge flere utskutte baser nærmere der grisene har etablert portalene du må ødelegge for å stoppe invasjonen.

Historiemodusen foregår i et bedagelig tempo mer eller mindre helt på dine premisser, så akkurat her gjør det strengt talt ikke så mye at det tar litt lang tid.

Best sammen

Men det er også nok til at jeg nesten fraråder å spille Minecraft Legends alene. Misforstå meg rett, de fleste spill hvor det er mulig blir mer gøy av å spille med andre, fortrinnsvis venner. Men det er synd når balansen er så skeiv at det nærmest er en forutsetning for at spillet skal underholde.

Du kan heldigvis invitere venner til å bistå i kampen mot grisene, og de kan sømløst hoppe inn og ut uten å forstyrre progresjonen din.

Som seg hør og bør, kommer spillet også med en online-modus hvor opptil åtte spillere fordelt på to lag kan barke sammen. Her kan samarbeid og arbeidsfordeling bli avgjørende for suksess.

Kall sammen troppene!
Xbox Game Studios

Med fremmede og uten kommunikasjon, virker det litt tilfeldig hvem som gjør hva og dermed hva som skjer. Jeg har ikke analysert voldsomt, men det virker nå, tidlig i spillets levetid, som at det mest effektive er å så raskt som mulig bygge opp en hær av figurene som gjør mye skade på murer og byggverk, og ta de med for å storme ned fiendens base for å vinne.

Med litt mer koordinering og kommunikasjon mellom medspillerne tror jeg kampene vil tillegges et mye dypere lag av strategi. Det vil kreves en tydeligere arbeidsfordeling, og jeg tipper kampene vil bli mer dynamiske ettersom man må reagere på angrep, og justere seg etter hva motstanderen finner på.

At kartet i kjent Minecraft-stil autogeneres på nytt for hver kamp er med på å gjøre hver kamp annerledes. I én kamp ligger det kanskje en piglin-base mellom deg og fienden, i den neste må du lede hæren din over eller rundt et fjell.

Siden vi lever i en tid hvor alle spill skal optimaliseres, skal det bli spennende å følge med på om det vil oppstå en tydelig «meta». Vil Mojang eventuelt justere og balansere spillet i løpet av levetiden om det blir nødvendig? Det er lovet nye utfordringer hver måned, men jeg håper utviklerne holder et øye på helsen til spiller-mot-spiller-delen av spillet også.

Konklusjon

I det store og det hele synes jeg dette er et ganske suksessfullt møte mellom to verdener. Det hele er pakket inn i Minecrafts fargerike og firkantbaserte grafikk, som kanskje kan være med på å gjøre møtet med en sjanger som kan være skremmende å plukke opp.

Hjem, kjære hjem.
Xbox Game Studios

Kampanjen gjør en god jobb med å gradvis lære deg grunnprinsippene i bygging av både base og hær, og jeg tror dette kan være et godt første møte med sanntidsstrategi-sjangeren. Det er fint at spillet både legger rette for - og opp til - at man kan spille med andre. Minecraft har alltid vært morsomst med venner.

Det er imidlertid litt uheldig at spillet er så avhengig av å spilles med andre, og helst kjente, for å nå sitt fulle underholdningspotensial. Alene føles det som spillet går litt sakte, og med andre uten kommunikasjon lider opplevelsen litt av kaos.

Spillet blomstrer når man er i krig mot andre spillere, sammen med venner på Discord. Da kan arbeidsoppgaver og ansvar koordineres, strategi utvikles og tilpasses situasjonen, og (forhåpentligvis) seier feires sammen.

Minecraft Legends er tilgjengelig på Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Windows, Xbox One, og Xbox Series X/S. Det er også inkludert i Game Pass.

6
/10
Minecraft Legends
Et ganske suksessfullt møte mellom to verdener, men ikke uten problemer.

Siste fra forsiden