Guide

Hogwarts Legacy

Syv ting du bør vite før du spiller Hogwarts Legacy

Vi gir deg noen begynnertips.

Warner Bros.

Etter tre dager med early access for de som har betalt ekstra, lanseres Hogwarts Legacy for vanlige dødelige i dag. Dette er et kramgodt spill som ikke bare lever opp til barndomsdrømmen om å få innpass på trollmannsskole, men som også utfyller det magiske universet til Harry Potter på en fremragende måte.

Dette innebærer at man får servert et massivt univers, fylt med romslige rollespillmekanikker, kaotiske kamper og mektig magi, og det er lett å gå seg vill i havet av funksjoner. Vi har derfor tatt oss bryet med å samle syv punkter du bør ha i bakhodet mens du begir deg ut på dette magiske eventyret.

LES OGSÅ: Vårt inntrykk av Hogwarts Legacy etter 15 timer »

Det er ingen feil valg

Jeg valgte Ravnklo.
Espen Jansen/Gamer.no

Noe av det første man gjør i Hogwarts Legacy, ved siden av å lage seg en figur og legge i vei til trollmannsskolen, er å velge hvilket hus man ønsker å bli en del av. Som i opphavsmaterialet står valget mellom Griffing, Smygard, Håsblås og Ravnklo, og akkurat som i Harry Potters tilfelle vil Valghatten også tillegge dine ønsker stor vekt når utvelgelsen skjer.

Og det er ingen feil valg her — enten du baserer valget ditt på en personlighetstest eller myntkast, vil du nesten utvilsomt finne deg godt til rette i huset du velger. Valget påvirker hovedsakelig hvor i borgen du har soverom, men alle fire hus holder til ganske sentralt. Ravnklo og Griffing har begge oppholdsrom i hvert sitt respektive tårn, mens smygardinger og håsblåsinger holder til i kjelleren.

Noen figurer vil også tiltale deg annerledes basert på huset du velger, men ellers vil eventyret være stort sett det samme uansett hvilket hus man sogner til.

Kjøp deg sopelime så fort som mulig

Det viser seg at Hogwarts Legacy byr på mye mer enn bare Galtvort, og store deler av tiden vil man faktisk tilbringe utenfor borgen. Enten man jakter på gull, magiske beist eller krypskyttere, er det snakk om store landmasser, og du gjør deg selv en gedigen bjørnetjeneste hvis du ikke skaffer deg en sopelime fort som svint.

Den første flytimen dukker opp et lite stykke ut i spillet, og etter denne kan du stikke innom Spintwitch's Sporting Needs i Galtvang, nord for skolen, for å kjøpe en sopelime for nøyaktig 600 galleoner.

Denne kan du deretter trylle fram stort sett når og hvor som helst utenfor borgen og tettbygde strøk. Dette gjøres enkelt ved å holde inne den fremre venstre skulderknappen og så trykke på «runding» på PlayStation eller «B» på Xbox.

Alt blir lettere når man kan fly.
Espen Jansen/Gamer.no

Gjør leksene dine

Paradoksalt nok er skoletimer og hjemmelekser noe av det jeg så aller mest fram til med Hogwarts Legacy. I spillet byr disse på flere spennende innblikk i det magiske universet, men de er også blant de eneste måtene du kan lære nye trylleformler på.

Noen av disse kommer i form av obligatoriske hovedoppdrag, mens andre er valgfrie aktiviteter som du ikke tvinges til å gjennomføre.

Figurer kan dele spennende anekdoter ...
Espen Jansen/Gamer.no

Det lønner seg imidlertid å alltid ha disse valgfrie oppdragene i bakhodet når man er ute på tokt. Ikke bare kommer formlene man lærer meget godt med når man utforsker verdenen og løser arkaiske gåter, men de utenomfaglige aktivitetene er som regel også enkle nok til at man alltids kan gjøre dette i samme slengen som andre oppdrag.

... eller by på mer omfattende sideoppdrag.
Espen Jansen/Gamer.no

Snakk med så mange du kan

Ved siden av den altoppslukende magien som fyller verdenen med liv, bugner Galtvort og omegn i tillegg over av folk og fe. Noen av disse er bare til stede for å fylle omgivelsene, mens enda noen faktisk har vettuge ting å fortelle deg.

Særlig lurt er det å snakke med medelever, lærere og andre personer som skiller seg ut. Disse kan ofte dele korte smakebiter og anekdoter fra magiens verden, men har gjerne også konkrete sideoppdrag du må gjennomføre. Sistnevnte er tydelig markert med et grått skjold på kartet ditt.

Mange av disse låser i tur opp nye aktiviteter og samlegjenstander, slik som hvordan en samtale med Lenora Everleigh i vandrehallen lærer deg hvordan du aktiverer de magiske speilene som henger rundt omkring på skolen.

Jeg kan godt styre meg for spillets hatter.
Espen Jansen/Gamer.no

Ikke knytt deg til klærne dine

Hogwarts Legacy gjør mye riktig, men noe av det spillet virkelig ikke får til er klesplagg og utstyr. Det er for all del kult å kunne endre utseende og bytte kappe med ujevne mellomrom, men i likhet med så mange moderne rollespill overlesses man av altfor mye ubrukelig «loot».

Spillet bøter litt på dette ved at man allerede fra start av kan endre utseende på de klærne man liker aller best. Dette gjør man enkelt ved å trykke på «firkant» på PlayStation eller «X» på Xbox.

På denne måten kan man for eksempel skjule at man har på seg et par grufulle briller som gir 32 poeng i «offence», mens man også kan gjøre det slik at alle kapper man har på seg tar utseendet til den gromme purpurfargede kutten man fant helt i begynnelsen av spillet. Har du hatt plagget i sekken på et tidspunkt, kan du overføre utseendet til andre plagg når som helst.

Alt kler den smukke. Legge merke til at alt jeg har på meg er fortryllet til å ligne på andre klær eller ikke vises i det hele tatt.
Espen Jansen/Gamer.no

Dette lar deg i tillegg kaste eller selge unna klærne med de dårligste bonusene uten å tenke deg om, noe som er greit med tanke på hvor mye juggel man plukker opp.

Lås opp Merlin-utfordringene

Neste punkt er også tett knyttet opp mot klesplaggene man plukker opp i tide og utide. Det er som sagt altfor mye «loot» i spillet, og et av de største irritasjonsmomentene i løpet av mine drøye 30 timer med Hogwarts Legacy kan kokes ned til fem ord: «Your gear slots are full!».

Man begynner spillet med rundt 20 åpninger i ryggsekken, men allerede et par timer ut i spillet kan man begynne å låse opp mer plass. Dette gjør man gjennom spillets såkalte «Merlin trials» – i korte trekk er dette Breath of the Wild-aktige minigåter som dukker sporadisk opp i den åpne verdenen etter at du snakker med og hjelper Nora Treadwell like sør for Galtvort. Dette er et sideoppdrag det er vanskelig å unngå.

Her skjuler det vel seg en hemmelighet?
Espen Jansen/Gamer.no

Når du har fullført et visst antall Merlin-utfordringer, kan du deretter gå inn i «challenges»-menyen, velge «exploration» og så høste fruktene av arbeidet ditt.

Dette har jeg da sett før.
Espen Jansen/Gamer.no

Utforsk overalt

Hogwarts Legacy er på sitt aller beste når det klarer å overraske og forbløffe, og det gjør det ganske ofte. Særlig givende er det å utforske trollmannsskolen, hvor alt fra overhørte samtaler til kunstverk i gangene har en historie å fortelle.

Utforsk derfor så mye du kan, samtidig som du veksler mellom hoved- og sideoppdrag.

Sørg for å lære deg «alohomora» så fort du får mulighet til det (via vaktmester Gladwin Moon); snus i alle kriker og kroker; og bruk trylleformelen «revelio» (venstre pil på D-paden) hvor hen noe skiller seg ut fra omgivelsene. Er du heldig kan du kanskje lære mer om Galtvort og dens mange hemmeligheter langs veien.

Har du tips til andre spillere? Del dem gjerne i kommentarfeltet nedenfor.

Siste fra forsiden