Intervju

«Endretta»

Talentet «Endretta» signerte for norsk klubb: – Nordavind har det lille ekstra

Gleder seg til å ta fatt på nye oppgaver.

KJENT FJES: Endre «Endretta» Byre (15) ønsker å skape blest rundt norsk e-sport. Det unge talentet gleder seg til å representere en norsk klubb for første gang i karrieren.
Sindre Stien / Nordavind

Morten Abel, Kristian Valen og Kristoffer Joner, alle storheter fra oljebyen Stavanger. Tidløse helter som nordmenn fra sør til nord brer inntil seg. Nå gjør vi plass til én til, nemlig Fortnite-spilleren Endre «Endretta» Byre (15).

Unggutten fikk blant annet vise seg frem i VM i fjor, som ble avholdt i New York. Den gang endte han som nummer 24 i solo-turneringen foran 1,6 millioner vestlige seere. Byre kunne røske med seg drøyt 430 000 norske kroner etter plasseringen.

Tross for den unge alderen har Byre vært regnet som en av verdens beste spillere i spillet Fortnite en god stund nå. Nå er han toppmotivert til å bli verdens beste - i den norske klubben Nordavind.

LES OGSÅ: Norsk 14-åring vant en halv million kroner i Fortnite-turnering

Men hvem er egentlig «Endretta»?

Nordavind kan skimte med flere blankpussede pokaler, og større profiler i ulike grener, men med dette signeringen går «Endretta» inn som hovedattraksjonen i Nordavind fornøyelsespark.

– Det føles veldig bra ut, og det er perfekt for meg som er norsk. Jeg merker at det er lettere å reise rundt, filme og lage innhold når man har en norsk klubb i ryggen.

– Du snakker om å lage innhold mens du er aktiv proffspiller, er det lille ekstra på mediasiden til Nordavind som fikk deg til å gå for dem?

Nordavind har det lille ekstra, definitivt. Nå på den lille tiden jeg har møtt de, så har de vært veldig imøtekommende, og jeg har følt meg veldig velkommen. Jeg gleder meg til å bli enda bedre kjent med de også, forteller Stavanger-gutten.

LES OGSÅ: – Vi forventer at det blir plankekjøring for oss

– Hvem er Blipp?

Ikke bare er han et geni i spillet, men det er en reflektert Byre som ønsker å utrette store ting for norsk e-sport på lang sikt.

– Jeg ser muligheten til å spre oppmerksomheten rundt e-sport til mange norske folk ved å spille med norsk drakt, det syns jeg er veldig kult.

Byre forteller at målet blir å gjøre seg stor i Norge, for å hjelpe norsk e-sport å bli større.

Les også
Apeks signerer svensk trio

Som innholdsprodusent for sine plattformer gleder han seg spesielt å få lære tips og triks på en av Norges største kjendiser, Stian Blipp - selv om Byre ikke hadde peiling på hvem Blipp var, før han signerte.

Stian Blipp er på eiersiden i Nordavind, og skal jobbe tett med utøverne innenfor sine fagområder. Han gleder seg over ny-signeringen av "Endretta"
Sindre Stien/Nordavind

– Ja, jeg har veldig lyst å lære mye fra han. Han ga et veldig godt første inntrykk. Eneste var at jeg ikke visste hvem Stian Blipp var før jeg signerte, jeg hadde faktisk null snøring, sier Byre.

LES OGSÅ: Tre norske unggutter skal delta i helgens VM i Fortnite - «Endretta» (14) og «Nyhrox» (16) gleder seg

– En Jedi trenger en Padawan

Stian Blipp selv tar det med knusende ro at nykommeren ikke helt har kunnskapen inne om han selv.

– Det kan jeg levende forestille meg. Det er ikke mange 15-åringer som er så rå i Fortnite som bruker tiden sin på å se senkveld på fredagskvelden. Fredagen er jo prime gaming-tid jo, forteller Blipp.

Den erfarne programlederen skyter inn at han ikke hadde sett på seg selv heller, om han var like god til å game.

– Byre er superladd for å lære av de beste, og drar frem spesielt deg, hva tenker du rundt det?

– En Jedi trenger en Padawan. Jeg gleder meg veldig til å bli en Obi-Wan til hans Anakin. Kraften av innholdsprodusering er stor i denne karen, fleiper Blipp mens han slukker lyssverdet sitt.

LES OGSÅ: – Det blir gøy å spille på LAN igjen

Bra mentalitet

Unggutten ser ikke særlig mye på TV.
Sindre Stien / Nordavind

Det er kanskje heller ikke norsk TV det går mest i for 15-åringen. På spørsmålet alle i hele Norge lurer på om dagen, var det en forvirret Byre.

– Hvem er elgen?

Elgen? Jeg ser aldri på NRK, svarer han.

Timene hans blir nok brukt noe annerledes, og det har gitt resultater. Byre mener suksessen har ligget i sterk mentalitet.

– Det er veldig viktig med bra mentalitet. Det er alfa omega. Du må trene, og spille mye. Mange sier du må trene ti timer dagen, det stemmer ikke. Jeg kan bli verdens beste med å spille fem timer om dagen. Det handler om å bruke timene dine effektivt.

LES OGSÅ: Disse norske spillerne vant mest premiepenger i 2019

Counter-Strike eller Fortnite?

Når Byre startet å spille var han bare ni år gammel. Allerede da kunne man skimte at unggutten hadde et talent for FPS-sjangeren.

– Jeg var ganske god til å være ni-ti år. Det var der jeg starta å følge med på e-sport. Når jeg så den store scenen som Counter-Strike-proffene satt på, var jeg allerede da bevisst på hva jeg ville. Jeg tenkte at der skal jeg være, sier han.

Byre startet i Counter-Strike, før han gikk over til Overwatch, så Fortnite. Selv om det er Fortnite han satser for fullt, legger han ikke skjul på at alt kan skje, når det kommer til spillbytte.

– Jeg tror Fortnite kan spilles i fem år til, men masse kan skje. Det kan godt hende jeg bytter til andre ting, så lenge nivået er inne. Drømmen er å være proff i et spill jeg elsker, forteller Byre.

– Av Fortnite og Counter-Strike, hvilken føler du det er vanskeligst å bli proff i?

– Counter-Strike. Det er bare så sykt mange gode der, og de som er i toppen har spilt 10-15 år. Man må være født spinnvill, trene sinnsykt mye for å bli bedre enn de, sier han.

LES OGSÅ: Oilers får knalltøff kamp i sin debut på sluttspillet i Telialigaen

Planene fremover

I disse dager kjøres det i gang sesong fem av Fortnite. Selv vet ikke unggutten når han får konkurrere igjen.

– Vi har allerede misset mye med koronaen her. Mange LAN og turneringer som har falt bort. Jeg vet enda ikke når neste turnering er, det er ny sesong nå, og Fortnite har ikke annonsert noe enda, sier han.

Skulle karrieren en dag gå over, er han noe mer usikker på hva drømmejobben er.

– E-sport har vært min eneste og største lidenskap, så den er vanskelig. Jeg har vært veldig aktiv med turn tidligere, men mer som en hobby. Jeg husker faktisk når jeg var yngre, så ville jeg bli arkitekt, så kanskje det, forteller han.

Siste fra forsiden