Test

HP OMEN Mindframe

Disse hodetelefonene skal kjøle ned hodet ditt mens du spiller

Men fungerer det egentlig?

Espen Jansen/Gamer.no

Artige gimmicker og nye ideer er intet nytt under solen i teknologiens vidunderlige verden, så jeg ble ikke enormt sjokkert da jeg fikk nyss om at HP skulle lansere hodetelefoner som ikke bare skulle by på solid surround-lyd, men som også hadde som mål å kjøle ned hodet ditt når du spiller. Det hørtes selvfølgelig litt rart ut, men også ganske spennende – lange spilløkter ender jo tritt og ofte opp med varme og svette øreklokker, og hvis HP OMEN Mindframe kunne hjelpe mot dette, måtte det jo være en skikkelig nyvinning.

Dessverre leverer ikke HPs eksperimentelle headsett i nærheten av det det lover og den prisklassen det befinner seg i – til det er lyden en smule svak, mikrofonen for dårlig og kjølingen hakket for svak.

Mindframe er et stilig headsett.
Espen Jansen/Gamer.no

Flott design, begrenset kjøling

Hodetelefonene er derimot langt ifra ubrukelige, og designet er faktisk veldig imponerende. Det blir øyeblikkelig tydelig at HP har spyttet mye penger inn i dette produktet: Alt fra utseendet på boksen det ankommer i og passformen på hodetelefonene, til tyngden, utseendet og følelsen man får når man henholdsvis løfter, ser og tar på headsettet er meget solid.

Brorparten av konstruksjonen består riktignok av plast, men det føles likevel solid på en litt uforklarlig måte.

Et godt eksempel på dette er bøylen man trer ned over hodet: Den er robust, men samtidig bøyelig nok til at det lett passer på de aller fleste hodetyper. Når man først har plassert putene over ørene, sitter de med andre ord godt – øreklokkene dekker hele øret, og dette bidrar også til en ganske så god, men langt fra perfekt lydisolering.

Det er også her inne, dypt på innsiden av øreklokkene, man finner det som gjør HP OMEN Mindframe så unik: kjølingen. Denne kommer i form av den nye FrostCap-teknologien som absorberer varme via en aluminiumplate på innsiden av hver øreklokke for så å frakte denne varmen til utsiden av hodetelefonene.

Dette skal i teorien sikre kjølige og behagelige ører under selv de mest intensive LAN- og streaming-øktene (eller bare en helt vanlig kveldsøkt med ditt utvalgte favorittspill). Problemet mitt er bare det at det egentlig ikke gir i nærheten av det jeg anser som god nok effekt. Jeg merker at det er noe der, spesielt når jeg presser litt på klokkene slik at ørene kommer nærmere de kalde metallplatene, men jeg blir fortsatt merkbart varm om hodet når jeg har på meg hodetelefonene over lenger tid.

Jeg sier ikke at teknologien ikke fungerer, men resultatet det leverer er langt fra det man blir lovet.

Utsiden av øreklokkene lyser også med valgfrie RGB-farger.
Espen Jansen/Gamer.no

Solid, men ikke feilfri lyd

Sånn sett er lydbildet man får servert mer som lovet: Hodetelefonene byr på solid 7.1-surroundlyd, med muligheter for såkalt «romlig lyd» (eller «spatial sound» om du vil). Kvaliteten er for det meste meget god – vi har blant annet testet lydbildet i Overwatch og Call of Duty: Black Ops 4, og her får man som forventet skarpe og markerte lyder som lett lar deg finne ut hvor fiender kommer fra og hvilke angrepsmetoder de er i ferd med å ta i bruk.

Putene er behagelige å ha på seg, men det blir varmt.
Espen Jansen/Gamer.no

Litt rusk er det likevel også her, og selv om lydene for det meste kommer klart og tydelig fram, er det likevel noe litt fjernt med lydkvaliteten – som om det ligger et supertynt lag med noe ubestemmelig som ligger i veien for lydutgangene.

Det er likevel sjeldent man legger merke til dette når man først er i aksjon, og Mindframe fungerer sånn sett mer enn godt nok for vanlig bruk.

Noe av det samme gjelder også for mikrofonen: Den er ganske stiv, man har ingen «mute»-knapp direkte på headsettet og den lager en heslig pipelyd hver gang man trekker den ned for å skru den på, men den fungerer altså helt greit til å snakke med venner og fiender over Discord, Skype eller hva enn man nå bruker for å formidle spillprat.

Brukergrensesnittet er enkelt, men byr på få muligheter.
Espen Jansen/Gamer.no

Hodetelefonene fungerer også med PlayStation 4 (vi har ikke fått testet de sammen med Xbox One), og det er selvfølgelig en fin bonus for de som også liker å spille på konsoll. Det eneste aberet med dette er da det faktum at ledningen er i korteste laget – man må sitte ganske nærme TV-en hvis man skal spille på konsoll, og dette blir fort ubehagelig for både nakke og skuldre over lenger tid.

Dette er et problem jeg fram til nå ikke har hatt med andre headsett.

Konklusjon

Og der ligger også litt av det triste med HP OMEN Mindframe: Det gjør det aller meste helt greit – lyden er mer enn god nok for mitt bruk, de er solide og flotte og se på, samt gode å ha på seg – men det gjør ingenting merkbart bedre enn andre aktuelle hodetelefoner på markedet. Selv mitt godt over fem år gamle headsett kan måle seg på en rekke punkter, spesielt hva brukeropplevelsen og komfort angår, og det er ikke akkurat opp mot dagens standard.

Det var kjølingen som skulle være Mindframes greie – en funksjon som fort kunne vært grunn alene til å bla opp like oppunder to tusenlapper hvis den bare hadde fungert slik HP mener den gjør – men det fungerer rett og slett ikke godt nok. Og da blir prisen egentlig litt for krass i forhold til det man får.

Produktet er likevel ikke dårlig, og hvis HP klarer å videreutvikle den avkjølende teknologien, ser jeg for meg at dette kanskje kan bli mer enn bare en spennende gimmick en gang i framtiden.

Vi har anmeldt flere hodetelefoner tidligere og kan blant annet anbefale to blad Arctis Pro fra SteelSeries.

5
/10
HP Omen Mindframe
HP OMEN Mindframe byr på en spennende gimmick, men utførelsen er ikke god nok.
Solid lyd
Solid lydisolering
Flott design
Ikke nok kjøling
Svak mikrofon
Pris
Kort kabel

Siste fra forsiden