The Legend of Zelda er 30 år

En av Nintendos viktigste spillserier fyller år.

Spillhistorie.no

Zelda-serien inneholder noen av tidenes mest kritikkerroste spill, og selv om Nintendo kanskje først og fremst assosieres med Mario-universet, er det vrient å se for seg hvor de hadde vært i dag om de ikke også hadde hatt Zelda-spillene.

Det originale The Legend of Zelda ble først lansert den 21. februar 1986, altså for 30 år siden i går. Som vanlig med Nintendos spill måtte vi imidlertid vente ganske lenge før det dukket opp her i Europa – det kom faktisk ikke til våre breddegrader før i november året etter. Faktisk var den første oppfølgeren allerede ute i Japan før spillet dukket opp i vesten.

Et viktig spill

Denne setningen er vel rimelig kjent.
Spillhistorie.no

Selv om spillet kom sent, ble det en kjempesuksess i vesten, og det ble også rimelig innflytelsesrikt. Blant annet regnes det som en av forløperne til de mer actionfokuserte rollespillene, spesielt på konsoll, og det var med å vri sjangeren bort fra fokuset på statistikk og over til sanntidsbasert kamp og eventyrelementer. Det på tross av at det strengt tatt ikke var et rollespill selv.

The Legend of Zelda åpnet også døren for litt mer kompliserte og omfattende spill på konsoll. Datidens konsollspill ble i stor grad designet for å kunne rundes i én spilløkt, mens Zelda ble laget for å spilles over flere økter, med lagremuligheter underveis.

LES OGSÅ: Hjernetrim-klassikeren Lemmings er 25 år

Spillskaper Shigeru Miyamoto har i ettertid uttalt at han var usikker på om konsollspillere var klar for et spill der det ikke alltid var rett-frem hva de skulle gjøre videre, men det trengte han åpenbart ikke å engste seg over. Miyamoto var forøvrig den som produserte selve spillet, mens Takashi Tezuka skapte figurene og handlingen.

Nederst finner du en liten tributt til Zelda-serien, fra det svenske bandet Machinae Supremacy. De har laget deres egen versjon av Gerudo Valley-låten fra The Legend of Zelda: Ocarina of Time.

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på Spillhistorie.no. Der kan du blant annet finne et ferskt tilbakeblikk på Bullfrog-klassikeren Theme Park.

Today we're celebrating the 30th anniversary of the original release of The Legend of Zelda. Here's our tribute \m/Gerudo Valley, from "Legend of Zelda - Ocarina of Time". Posted by Machinae Supremacy on 21. februar 2016

Siste fra forsiden