Feature

Fallout for nybegynnere

Vil du ha mer Fallout?

Disse spillene lar deg se The Wasteland fra fire vidt forskjellige synspunkter.

Fallout, Fallout 4, Fallout New Vegas og Fallout Shelter.
ZeniMax

Den splitter nye Fallout-serien har høstet en mengde ros, både fra kritikere og menigmann, og det er lett å se hvorfor. Her har Amazon MGM Studios virkelig klart å fange essensen av hva som gjør disse spillene så unike, med mørk humor, absurde klammerier og kvasimagisk fremtidsteknologi i skjønn forening.

LES OGSÅ: Vår anmeldelse av Fallout-serien »

Samtlige episoder ble sluppet på tampen av forrige, og ifølge jungeltelegrafen er det allerede flere som har slukt serien rått. Har du latt deg begeistre og vil ha mer gladvold fra The Wasteland, er det heldigvis et vell av bakgrunnsmateriale å dykke ned i. Her er noen av de beste stedene å begynne:

Fallout: A Post Nuclear Role Playing Game

Det originale Fallout-spillet ble lansert i 1997 og er et godt bilde på hvordan rollespill var på den tiden. Her går det i turbaserte kamper, figurer som snakker gjennom bilderammer og usynlige tekstbobler, samt en solid dose avansert pek-og-klikk.

Fallout.
ZeniMax

Spillet gjør en god jobb med å etablere universet som en ubarmhjertig og dystopisk lekegrind, og det er mye moro å spore i ødemarken.

Opplevelsen klarer også å representere litt av det samme frenetiske tempoet som i TV-serien, med godt skrevne figurer, unik dialog og et hovedoppdrag som gir deg en klar deadline for å redde dagen. Først får man 150 dager på seg til å finkjemme ødemarken for en vannkilde; hvis man klarer dette får man ytterligere 350 dager til å forhindre et mutantangrep på bunkeren din, Vault 13. Man kan få lagt til eller trukket tid fra fristen avhengig av hvilke valg man gjør underveis.

Det første Fallout ble lenge ansett som et av de beste rollespillene av sitt slag og har fått en slags kulstatus i årene siden. Det er på ingen måte det mest tilgjengelige eller mest avanserte spillet i serien, men holder seg godt nok til at det er verdt en titt også i disse dager.

Fallout: A Post Nuclear Role Playing Game er tilgjengelig på Windows.

LES OGSÅ: Tilbakeblikk på Fallout

Fallout 4

Fallout 4 er blant de nyeste spillene i serien og markerer et enormt sprang fra eventyrene i 1997-spillet. Bethesda Softworks, kjent for The Elder Scrolls, overtok lisensen i 2007 og har siden den gang utgitt fire langt mer moderne rollespill.

Fallout 4.
ZeniMax

Disse spillene ter seg i større grad som litt utypiske førstepersons skytespill, hvor man blant annet kan stoppe tiden og rulle terning for å la figuren skyte for deg. Den nye formelen ivaretar samtidig mange av rollespillelementene på en bunnsolid måte, ved å blant annet videreføre S.P.E.C.I.A.L.-systemet som lar deg bli sterkere, smartere, kvikkere og heldigere etter hvert som du når nye nivåer.

Det fjerde nummererte Fallout-spillet er kanskje ikke det beste i serien, men scorer høyt ved å være lett tilgjengelig på dagens PlayStation- og Xbox-konsoller. Neste uke får spillet sågar en gratis oppdatering som angivelig vil gjøre at det kjører enda bedre på PlayStation 5 og Xbox Series X/S.

Hvis du liker premisset for Fallout 4, men ønsker å dele moroa med gode venner, er Fallout 76 et ganske godt alternativ. Spillet fikk mye tyn for en trøblete lansering, men har holdt det gående med nytt innhold og stadige forbedringer i de fem årene som har gått siden den gang.

Fallout 4 og Fallout 76 er tilgjengelig på PlayStation 4, Xbox One og Windows.

Fallout Shelter

Fallout Shelter er helt ulikt alt annet på listen og er mer todimensjonalt The Sims enn ditt typiske rollespill. Her får man ansvaret for å styre sitt helt eget hvelv, flust av overlevende som alle har små og store utfordringer i hverdagen.

Fallout Shelter.
ZeniMax

Man kan koordinere en rekke unike parametere som hvelvets utvalgte «Overseer»: I det ene øyeblikket sørger man for tilgang til rent drikkevann og at beboerne får rom til å utvikle S.P.E.C.I.A.L.-ferdighetene sine, mens man i det neste sender overlevende til overflaten for å utforske ødemarken og leker Kirsten Giftekniv for å vedlikeholde befolkningsvekst i bunkeren.

Spillet er helt gratis å laste ned og fungerer ypperlig på de fleste moderne mobiltelefoner — noe man ikke nødvendigvis kan bruke enormt mye tid på, men likevel et friskt pust i møte med de relativt lange og innfløkte rollespillene Fallout egentlig er kjent for å være.

Fallout Shelter er tilgjengelig på iOS, Android, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch og Windows.

Fallout: New Vegas

Mange anser Fallout: New Vegas for å være det absolutt beste spillet i serien, og det er det flere grunner til. Blant de som veier tyngst, er spillets historie og utvidede fokus på konsekvenser og nyanserte rollespillmekanikker.

Fallout: New Vegas.
ZeniMax

Rent teknisk er spillet skodd over omtrent den samme lesten som Fallout 3 og Fallout 4, men skiller seg positivt fra disse ved å ha enormt mye mer gjenspillingsverdi. Det er ingen gale valg i New Vegas, men alle valg du tar har en eller annen konsekvens, enten det påvirker hvilke kompanjonger som blir med på tur eller hvem som havner på toppen av næringskjeden.

Spillet har tydelig definerte fraksjoner som alle kniver om makta, og det er helt opp til deg hvordan du vil forholde deg til disse – i den grad du ønsker å forholde deg til dem i det hele tatt.

Man blir stadig nødt til å ta stilling til stort og smått på tvers av ødemarken, og mye av denne dybden attribueres til utviklerstudioet Obsidian Games. Etter stor suksess med Star Wars Knights of the Old Republic II og Neverwinter Nights 2, fikk de virkelig bruse med fjærene da de tok for seg det mangefasetterte Fallout-universet. Resultatet taler for seg selv.

Fallout: New Vegas er tilgjengelig på PlayStation 3, Xbox 360 og Windows.

Siste fra forsiden