Ubisoft får kjenne piratenes vrede

Ubi.com hacket av velkjent piratgruppe.

Til tross for at den er nesten like gammel som PC-en selv, tar debatten om piratkopering tilsynelatende aldri slutt. Kanskje ikke så rart, ettersom piratkopiering stadig blir mer og mer utbredt. Først var det musikkbransjen som ble rammet, og deretter filmbransjen. Og de siste årene er det spillbransjen som har fått lide under at stadig flere velger å laste ned spill.

Les også: Crackdown 2 får dato

Debatten har utvilsomt mange sider, men de fleste utgivere er i hvert fall fast bestemt på at flere nedlastinger er synonymt med tapte penger. Og som et direkte resultat har vi fått DRM, eller på godt norsk, digital rettighetsadministrasjon. Flere titalls varianter av DRM-systemer har blitt implementert i spill gjennom årene, og dessverre har den røde tråden vært at de stadig blir strengere.

Sist ut var Ubisoft, som annonserte at deres nyeste DRM-system ville kreve konstant nettilgang for å spille. Forsvinner nettilgangen stopper spillet enkelt og greit opp, ingen kjære mor med andre ord. Systemet fikk som forventet haugevis med kritikk, og nylig kokte det over: En teknisk svikt hos Ubisoft førte til at systemet som administrerer det hele nylig krasjet, og ergo ble samtlige spill med det nye systemet midlertidig ubrukelig.

Les også: Anmeldelse: Yakuza 3

Responsen lot selvfølgelig ikke vente på seg, men noen tok det lengre enn andre. Ubisofts hjemmesider ble nemlig angivelighacket søndag ettermiddag. Brukere som besøkte siden Ubi.com møtte kun et bilde med Ubisoft-logoen og teksten "HACK3D by Skidrow. Crack will be released soon. Please be patient".

Skidrow anses forøvrig som en av de mest profilerte piratgruppene, og er også blant de som cracker flest nyutgitte spill. Gruppen hevder selv at de kun cracker spill til forbrukernes gode, og oppfordrer samtidig til å kjøpe spillet om man liker det.

DRM-systemet til Ubisoft er forøvrig allerede cracket av blant annet nevnte gruppe, så det kan antas at angrepet på hjemmesiden var en form maktdemonstrasjon eller lignende. Debatten om DRM-systemer blir altså nok en gang dynket i bensin, vi venter spent på om noen finner fram fyrstikker.

Les også: Dyr tomtepris

Siste fra forsiden