Anmeldelse

Uru: Ages Beyond Myst

Uru: Ages Beyond Myst er spillet som skal bringe noe helt nytt til eventyr-sjangeren. Tiden er over da man dro på oppdagelsesferd aldeles alene - framtiden ligger i å utforske og oppdage sammen med andre i en massiv-flerspiller-verden. Cyan har imidlertid lagt ved en solid enkeltspiller-modus også, og det er den vi skal konsentrere oss om i denne omtalen.

Side 1
Side 2
Side 3
Side 4

Da Cyan lanserte eventyrspillet Myst i 1994, var det få som kunne ane at det ville bli det fenomenet det ble. Spillere over hele verden lot seg trollbinde av muligheten til å bruke datamaskinen som en portal til en annen verden, fylt av mystiske maskiner, kryptiske journaler og slående vakre vistaer. Oppsiktsvekkende var det også at ikke bare vante PC-spillere, men også mennesker som ikke pleide å bruke tid på dataspill, ble totalt hektet. Oppfølgeren Riven: The Sequel to Myst (1997) viste seg å kunne leve opp til forventningene, og klarte å forbedre absolutt alle aspekter ved originalen.

For Myst-elskere har det vært en lang ventetid siden den gang. Myst III: Exile (2001) fra Presto Studios demmet litt opp for tørsten - men endte likevel som en mild skuffelse, uten den absolutte magien som hadde omsluttet de to tidligere spillene.

Det er på tide å ønske velkommen Uru: Ages Beyond Myst. Det første spillet fra Cyan (i dag omdøpt Cyan Worlds) på seks år må tåle et stort press av forventninger - man bruker ikke seks år på et spill uten at det er noe helt spesielt i emning.

Uru forsøker å gå helt nye veier. Historien finner sted 200 år etter den eldgamle sivilisasjonen D'nis fall. En arkeologisk organisasjon ved navn D'ni Restoration Council, DRC, har satt som sin oppgave å igjen sette i stand de gamle hallene som en gang yret av liv, slik at utforskere fra hele verden kan komme og oppleve den eldgamle verdenen. Gjenopprettelsen av fordums storhet er for øyeblikket i ferd med å fullføres for en del av de gamle "aldre", og spillerne inviteres ned i dypet.

Slik kan man raskt beskrive Urus forklaring på spillflyt-tvisten som spillet handler om. Uru er nemlig tidenes første massivt-flerspiller-eventyrspill - her vil du hverken finne dragedreping eller karakterutvikling, men snarere et familievennlig og lettlært alternativ til Anarchy Online og Everquest. Ambisjonene handler om å samkjøre en stor, omfattende historie, samtidig som spillere fra hele kloden får muligheten til å dra på eventyr, alene eller sammen, i en verden i stadig utvikling. Karakterer fra Myst-universet vil dukke opp, nye aldre loves lagt til jevnlig, og Cyan Worlds vil gjøre sitt beste for å gjøre Uru Live, som online-tjenesten heter, til noe helt spesielt. Det er ingenting annet enn svakt at tjenesten ikke er tilgjengelig for den store hop enda, men når det nå er slik, velger vi å konsentrere oss om enkeltspiller-delen av spillet først. Det viser seg nemlig at den er nok i seg selv til å være verdt prisen.

Vær deg selv
Det første som møter deg når du starter Uru: Ages Beyond Myst, er en avatar-redigerer hvor du kan justere hvordan du vil se ut inne i spillet. Denne er relativt avansert; ansiktet ditt kan du til en viss grad forme selv, ved å angi nesebredde, hakeform, hudfarge, øyenfarge, hårfarge, klesvalg, sko og diverse andre attributter. For øyeblikket er ikke utvalget av klær alt for stort, og man er fortsatt litt for låst til grunnmodellene, men dette kan endre seg ettersom spillet oppdateres. I alle tilfelle skulle det ikke være for vanskelig å tilpasse deg til et utseende du trives med, og skulle du angre på noen av valgene du gjorde, er det mulig å gjøre disse om senere i spillet, uten å måtte starte på nytt. Når du er ferdig med dette, kan spillet endelig begynne.

Side 1
Side 2
Side 3
Side 4

Siste fra forsiden