Telenorligaen frifinner spiller

Utestengt spiller frifinnes

Anken er ferdigbehandlet og «Radifaction» er klargjort til spill igjen.

Valve

Første TV-sendte kamp mellom Nordic Warthogs og Demise ble spilt mandag kveld på TV 2 Sumo. Etter å ha sett over demoer fra kampen, sendte Demise inn en protest mot en av spillerne på motstanderlaget. Som følge av protesten valgte Telenorligaen å utestenge spilleren i ett år for spill i ligaen, men han valgte å anke dommen. Nå er anken ferdigbehandlet og spilleren frifinnes, noe som gjør at han er spilleberettiget igjen.

Les også: Telenorligaen innfører EasyAntiCheat i 1. divisjonen »

– Det har vært en tøff tid

Haakon «Radifaction» Tholo ble først utestengt i ett år fra spill i Telenorligaen, men etter han selv anket saken ble han fredagskveld frifunnet fra dommen. Spilleren har vært svært frustrert mens saken har vært pågående.

Haakon «Radifaction» Tholo er frifunnet og klar for mer Telenorligaspill.
Privat

– Dette er jeg virkelig takknemlig for. Jeg har aldri vært så frustrert som jeg har vært de siste tre dagene. En blanding av frustrasjon og sinne kommer tydelig fram når du vet veldig godt at du ikke har gjort noe galt. Jeg er en aggressiv spiller og går for mange merkelige plays. Jeg hadde virkelig flyten i disse to kampene og utnyttet det at jeg følte meg i god form, forteller en lettet Tholo til Gamer.no.

Nå som spilleren er klarert for mer spill blir det enklere for laget å spille treningskamper og gjøre seg klar til en ny runde igjen, som tidligere i uken virket mørkt.

– Det at ligaen stoler på meg igjen er glimrende. Det er det jeg og lagkameratene mine aktivt har jobbet for de siste dagene. Det er en herlig følelse å endelig få vite at en skikkelig gjennomgang av bevisene renvasker meg.

Selv om Tholo i dag er en lettet mann så har de siste dagene vært tøffe og vanskelige for spilleren.

– Det har vært en tøff periode for meg, men jeg vil også si at det har kommet et hav av hyggelige og positive tilbakemeldinger til meg. Det setter jeg utrolig mye pris på. Jeg vil også takke mine kjære lagkamerater for enorm støtte gjennom hele prosessen.

– Føler du at flere i miljøet har skuffet deg?

– Det er noen folk jeg må skaffe meg et nytt inntrykk av. Jeg respekterer uansett meningene til andre personer, og hvis det er folk der ute som fortsatt tror jeg jukser vil jeg gjøre alt jeg kan for å motbevise det.

Hadde trukket laget om dommen ble stående

Her er Philip «Philip» Løseth fra Copenhagen Games 2016.
Gamer.no/Tor-Steinar Nastad Tangedal / Gamer.no
Les også
«NicoThePico» inn i trenerstallen til Ninjas in Pyjamas

Laglederen i Nordic Warthogs, Philip «Philip» Løseth er lettet over at Tholo ble frifunnet, og laget kan fortsette å spille sammen. Nå begynner jobbingen videre, men den siste uken har påvirket laget betraktelig.

– Det er selvsagt veldig godt at han blir frifunnet. En lettelse i hele laget, rett og slett. Dette har påvirket oss utrolig mye i treninger og kampen vår i ESEA på torsdag, der fokuset var helt andre steder enn der det burde. Det er veldig deilig med tanke på sesongen videre. Vi vil bare gjøre vårt beste og fortsette med gode resultater, forteller laglederen til Gamer.no timer etter frifinnelsen.

Om Tholo ikke hadde blitt frifunnet, og dommen hadde gått protestens vei, kunne Telenorligaen vært vitne til et lag som hadde trukket seg i protest.

– Dersom dommen hadde blitt stående hadde vi trukket laget fra ligaen, og fokusert på internasjonale ligaer i stedet. Jeg har gått grundig gjennom det som først ble sett på som juks, og ble nesten redd for at dette var det som skulle til for å bli utestengt. Da hadde nok halve toppen av 1. divisjonen forsvunnet fort, sier laglederen.

Ikke fornøyd med prosessen

Først ble det sendt inn protest, deretter ble spilleren dømt og senere frifunnet i ankesaken. Spilleren er ikke fornøyd med hvordan prosessen har vært.

– Jeg vil starte med å si at det er latterlig at Telenorligaen ikke har innført et anti-juks-system tidligere. Det er folk som jukser der ute, og jeg vil naturligvis at disse skal bli tatt så fort som mulig. Det jeg også ser er at det er flere nye talenter som treffer noe sykt, og jeg vil at disse skal gjøre det bra i Norge. Det er på tide å få norske talenter i riktig retning. Det at Demise ba om demo er ikke feil, og jeg synes det er bra at det stilles spørsmål til tvilsomme situasjoner, men det er samtidig viktig å ikke dra en konklusjon før alt av bevis er gjennomgått og sjekket.

Laglederen er heller ikke særlig fornøyd med prosessen, og håper at man kan ta lærdom av dette.

– Jeg er ikke særlig fornøyd med prosessen generelt. Om det var så ille at man trodde det var juks burde man heller startet en etterforskning over flere kamper, der vi kunne levert opptak fra TeamSpeak, sammen med demoer. Da er det mye lettere å få en forståelse for hva som blir sagt og sette det i sammenheng med det som skjer på demoen som blir gjennomgått.

Og legger til:

– Jeg ønsker at de går tilbake til et system de hadde før (under Tien Len-saken) der man er minst fem administratorerer som går gjennom, og alle må være enig for at man skal bli utestengt.

En styrke å ha ankebehandling

Ligaansvarlig i Telenorligaen, Erling Rostvåg, har vært gjennom en hektisk uke, med den daglige driften og selvsagt denne saken som har tatt mye tid. Til Gamer.no-redaksjonen kan han fortelle hvorfor spilleren ble frifunnet.

Erling Rostvåg er liga- og turneringsansvarlig i Gamer.no.
Tor-Steinar Tangedal / Gamer.no

– Begrunnelsen for frikjennelse er kort fortalt at de fleste situasjonene lot seg forklare rimelig overbevisende. Her snakker vi ikke om søkte teorier om hva som muligens kunne ha skjedd, men handlinger som for det meste var logisk eller i det minste i tråd med spillerens spillestil. Skreller man bort disse situasjonene sitter man igjen med et skudd gjennom veggen og litt irrasjonalitet. De fleste som har sett en håndfull Counter-Strike-kamper vet at sånne ting skjer med jevne mellomrom.

Spilleren ble først dømt i regi av Telenorligaen, deretter frikjent i regi av Telenorligaen etter en ankesak.

– Det er dumt for alle involverte at man blir dømt, så frikjent, men til og med administratore vil gjøre feil en gang i blant. De er mennesker de også og har varierende grad av erfaring. I systemet vårt vil enhver anke kunne føre til at arrangørene av Telenorligaen tilsynelatende "ombestemmer seg", men det er en styrke. Det er garantien for at ankebehandlingen ikke er der for å forsvare hva vi allerede har sagt.

– Hvor mange var involvert i den første avgjørelsen, og hvor mange var involvert i den siste? Og har dere benyttet dere av ekstern hjelp?

– Den første avgjørelsen ble tatt av to personer. Den siste av fem, pluss meg. Min rolle handlet for det meste om å strukturere bevismaterialet og sikre at de riktige spørsmålene ble stilt. Vi benyttet ikke ekstern hjelp, men det manglet ikke på tilbud. Jeg har sikkert fått 20 henvendelser fra folk som tilbyr seg å dømme.

Det er forbedringspotensiale

Anklagde spiller og lagleder i klubben var ikke fornøyd med prosessen i saken, og Rostvåg forteller at det kan være grunner til å se på selve prosessen. Ligaansvarlig påpeker også at de ikke har blitt påvirket av oppmerksomheten rundt saken.

– Oppmerksomheten kom først og fremst fordi det var TV-kamp og fordi spillerne valgte å gjøre saken offentlig. Oppmerksomhet i seg selv er ikke grunn til å endre rutinene, men det kan være andre grunner til å se på selve prosessen. Bør vi involvere flere på ett tidligere tidspunkt? Er saker av denne typen i en særstilling og bør ses på av faste folk? Dette er spørsmål vi selvfølgelig tenker på i etterkant. Vi må ta ryktet til Telenorligaen og spillerens karriere seriøst.

– Er dere fornøyd med håndteringen av saken?

– Jeg er fornøyd med at vi har behandlet saken uavhengig, uten å lekke informasjon til uvedkommende og på en så åpen måte at vi klarte å se på den med helt friske øyne. Jeg er overbevist om at det har vært en rettferdig behandling av saken. At man endrer mening etter anke er jo selvsagt bevis på at det er forbedringspotensiale, men selve saksbehandlingen er gjennomført på en god måte. Mange har forsøkt å påvirke oss i begge retninger, men vi har håndtert det på en profesjonell måte og avvist det.

– Snørrunger spyr ut dritt i kommentarfelt

Det var Tommy «TommyM» Monsen, lagleder i Demise, som valgte å sende inn protest etter TV-kampen. Han mener at Tholo har benyttet seg av ulovlige hjelpemidler, og fortalte at han mente at dommen ville stå etter anken. Det har den ikke gjort, og Tholo er klar for å spille videre i ligaen.

«TommyM» fra semifinalen i Telenorligaen 2016.
Eivind Von Døhlen/Gamer.no

– Den så vi komme. Med det presset Telenorligaen har fått de siste dagene, så var det vanskelig å holde ved en sånn avgjørelse, så lenge han ikke spinbottet rundt. Vi er selvfølgelig skuffet. Jeg håper bare at folk har blitt litt mer obs på juks, men jeg er redd for at det kommer til å fortsette sånn som tidligere. Terskelen for å bli tatt er fortsatt høy, og demoene må nesten inneholde spinbot for å bli tatt, forteller Monsen til Gamer.no.

– Noe du mener kunne vært gjort annerledes?

– Nå har jeg ikke fått så mye informasjon om hvordan administratorene har løst det, men det virker som en ryddig prosess. Problemet er vel at denne saken har fått for mye oppmerksomhet. For min del gjør det ingenting at uvitende snørrunger spyr ut dritt i visse kommentarfelt, men andre har tatt dette værre enn meg, Det er rett og slett skammelig å se hvor lavt kunnskapsnivå det er på folk i det norske miljøet.

Rostvåg er ikke enig i at presset Telenorligaen har fått har påvirket resultatet på noen måte.

– Jeg synes folk kan holde seg for gode til å mene noe om presset de involverte har følt uten å faktisk ha god kjennskap til hvordan det har sett ut. Det presset som var der har vi lagt på oss selv fra dagen første anklagen kom, fordi slike saker er noe man ikke tar lett på. Vi har tatt skritt for å ikke eksponere oss selv for mye til meningene der ute og hvis partene leser den over 2000 ord lange kjennelsen, vil de se at alle avgjørelsene er godt begrunnet i fakta, ikke følelser.

Og legger til:

– Vi kan godt diskutere saken og vurderingene, men å mene noe om hvor modige, feige, usikre, kompetente eller urutinerte vi er blir for meg et forsøk på å score billige poeng. De forsøker å diskreditere jobben vi gjør istedenfor å diskutere sak, avslutter Rostvåg.

For Demise og Monsen blir det å fortsette som normalt.

– Veien videre blir ikke forandret for oss. Vi gikk ikke inn i dette for å vinne kampen, men for å ta en som jukser. Så håper jeg andre tør å si ifra dersom de mener noen jukser, og ikke blir altfor skremt av hvor mye dritt vi har fått, avslutter Monsen.

Redaksjonen i Gamer.no er ikke ansvarlig for driften eller beslutninger tatt av Telenorligaen. Redaksjonen har ikke innflytelse på avgjørelser som tas av Telenorligaen, og Telenorligaen har ikke innflytelse på redaksjonelle avgjørelser.

Siste fra forsiden