Guide

10 tips for en bedre Cyberpunk 2077-opplevelse

Vi har samlet 10 tips som kan hjelpe deg i Night City

Hva er verdt pengene dine, når er hacking effektivt, og kan man ringe folk fra bilen?

Ser du etter tips?
CD Project RED.

Cyberpunk 2077 er endelig her, og til tross for at mange til tider opplever forstyrrende tekniske problemer, har enda flere kastet seg over spillet vi vurderte til å være nokså imponerende til tross for å ikke helt nå opp til topps. Til sammen la Cyberpunk-spillere ny spillerrekord på Steam med hele én million samtidige spillere på lanseringsdagen.

I den anledning tenkte vi det kunne være nyttig med en aldri så liten tips-liste for å hjelpe nykommere til denne komplekse verdenen, hvor ikke alt er like lett å forstå eller komme inn i. Så, uten videre innledning, her er våre 10 tips til hvordan å få maks ut av Cyberpunk-opplevelsen og nyte spillet til det fulle.

MERK: Mikro-spoilere følger for de som vil gå inn i spillet helt uten forhåndskunnskaper.

Ikke kjøp bil med en gang!
Andreas Bjørnbekk/Gamer.no

1. Spink og spar

I likhet med vår egen verden er den i Cyberpunk 2077 basert på varehandel med pengevaluta som glidemiddel. Eurodollarene er kommet for å bli, men lommeboken din må opprettholdes for ikke å bli helt ubrukelig. De kuleste tingene i Night City koster nemlig en hel del med penger, så her gjelder det å velge og vrake.

Det er ikke veldig mye vits i å bruke penger på våpen i starten av spillet; disse får du gjerne gratis av fiendene du kvitter deg med uansett. Istedenfor er det lurt å spare opp til de tøffe implantatene du kan kjøpe fra «Ripperdocene» - kirurgene som fjerner og legger til kroppsdeler. For eksempel er det lurt å oppgradere hovedkort-implantatet som lar deg bruke flere hacke-evner om gangen, oppgradere armene dine som kan la deg sperre opp dører uansett hvor høyt «body»-nivå du har, eller å bytte ut beina, som du kan bruke til å dobbelthoppe og nå nye høyder! Til sammen vil dette koste flere titalls tusen eurodollar, men vil gjøre spillopplevelsen en helt annen.

2. Ikke kjøp ny bil med en gang – gjør heller dette oppdraget

Det er deilig på "el-sykkel".
Andreas Bjørnbekk/Gamer.no

Tidlig i spillet (etter prologen) tar det en stund før du igjen får tilgang til bilen din. I løpet av kort tid vil imidlertid Night Citys langere tilby deg en haug med biler som ikke nødvendigvis vil være spesielt tøffe, men som likevel kan sluke alle midlene du eier i lang tid fremover. Selvfølgelig er det jo nyttig med et fremkomstmiddel, men hvorfor ikke få en kul ny maskin helt gratis istedenfor?

Etter du forlater leiligheten din for første gang får du snart en telefon fra Mama Welles. Plukk den opp eller ring henne tilbake for å begynne «Heroes»-sideoppdraget, som etter fullføring vil gi deg en veldig tøff motorsykkel – helt uten kostnad! Ikke bare får du fullføre et av spillets mest minneverdige sekvenser, men du får også her en unnskyldning til ikke å bruke verdifulle eurodollar på noe du strengt tatt ikke trenger penger på. Vroom-vroom i vei med god samvittighet!

3. Ikke vent med sidefortellingene

Det handler om figurene altså.
Andreas Bjørnbekk/Gamer.no

I rollespill som foregår i åpne verdener er det fort gjort å fokusere for mye på enten hoved- eller sideoppdrag, men i Cyberpunk 2077 mener vi det er mer enn verdt det å stoppe litt opp og ta en pust i bakken – selv om V har hastverk med å unngå døden betyr ikke det at du også har det!

Les også
Anmeldelse: Cyberpunk 2077

Faktisk er det utrolig mye du kan få ut av småfortellingene som finnes strødd ut over Night City, og det er nesten strengt tatt nødvendig å fullføre en viss mengde av disse for å unngå en «dårlig» slutt. Cyberpunks hovedfortelling fungerer på en litt annen måte enn mange andre spill; på mange måter er den figurbasert, og når du har fullført en figurs rolle i hovedfortelling åpner det seg gjerne snart en mulighet til å fortsette fortellingen deres i egne sideoppdrag. Vi anbefaler å sette av god tid til disse når enn det er aktuelt for å få det beste ut av opplevelsen!

4. Hvordan jeg lærte å stoppe å hate, og heller nyte, Night City

Det går an å elske denne byen!
Andreas Bjørnbekk/Gamer.no

I anmeldelsen skrev vi at Night City er både vakker og fremstår som realistisk, men at den også kan være slitsom, fullproppet som den er av elendighet, hyperseksualisering og gjengvold. En venn av meg kommenterte etter å ha lest teksten at "der GTA V er «vibes», er Cyberpunk «stress»". Til tross for den enkle, barnelignende sinnstilstanden min venn måtte vært i, må jeg si at det likevel var en forfriskende kommentar. For Cyberpunk kan være sykt stress til tider, spesielt når actionsekvenser gjerne kommer med tekniske feil. Så hvordan kan vi legge til rette for «vibes» i Cyberpunk?

Hvis du, som meg, elsker å leve deg inn i fiktive sandkasseverdener men ikke helt vet hvordan dette kan gjøres i Night City, vil jeg gi deg spesielt ett tips: ta beina fatt, eller kjør som om du har under 0.2 i promille. Med andre ord råder jeg deg til å gå rundt så mye som mulig, eventuelt å kjøre relativt sakte. På denne måten opplever jeg at byen virker både større, mer levende, og at jeg klarer å puste inn CD Projekt REDs skapning på en helt annen måte enn når jeg flyr fra A til B. Ikke bare gir en gåtur deg mulighet til å høre lydene fra folkemengdene du passerer, slikke solen mens du tripper langs elva og møte på en haug med rare folk, men det gjør også at Night City fremstår som enorm. Å virkelig ta inn de massive bygningene gjøres på en helt annen måte når du tar deg fra kvartal til kvartal, og er du som meg vil du tenke tilbake på de brukte minuttene som definitivt verdt tiden.

5. Se deg fornøyd med figuren din i begynnelsen – ellers

Du er stuck med fjeset du starter spillet med.
Andreas Bjørnbekk/Gamer.no

I likhet med mange andre rollespill byr Cyberpunk 2077 på en figurskapersekvens. Her kan du velge å være mann, dame, noe på siden eller i midten, og velge og vrake blant annet hår- og hudfarge, høyde, pupiller og fasong på diverse kjønnsorganer. Det stemmer helt overens med samfunnet figuren kommer til å finne seg i.

Det som ikke gir like mye mening er at Cyberpunk ikke lar deg endre utseendet på figuren din etter spillet har begynt for fullt. Til tross for at spillet lar deg bytte ut syntetiske armer og bein er det ingenting du kan gjøre for å fikse på ansikt eller kroppsfasong hvis du på et eller annet tidspunkt skulle se deg misfornøyd med din kreasjon, så her gjelder det å være så fornøyd som du bare klarer før du setter ut på reisen som V. Nå kommer du bare til å se ditt eget fjes i visse interaktive speil og i en viss del av menyen, men det skjer ofte nok til at en mislykket figur kan drepe lysten til å fortsette en gjennomspilling. Forhåpentligvis er dette noe som blir lagt til i fremtiden, men enn så lenge er det lurere å være føre var enn etter snar!

6. Ja, du kan lage og oppgradere våpen, men skaff denne evnen for de beste våpnene

Lag det du vil! Så lenge du har gjenstandene og evnene, seff.
Andreas Bjørnbekk/Gamer.no

Det tok lang tid før jeg fant ut av hvordan man oppgraderer våpen i Cyberpunk, men det var bare fordi jeg ikke hadde sett godt nok i menyen. Til venstre i spillermenyen finner du nemlig «crafting»-seksjonen hvor alle dine skaper-muligheter er tilgjengelige.

Samtidig er det nok ikke mye vits i å bruke verdifulle komponenter tidlig i spillet, men å heller sikte på å skape episke («epic/iconic) gjenstander senere. For å klare dette trenger man ikke bare komponentene – som kan være vanskelige å finne – men også en egen evne kalt «Grease Monkey». For å kunne låse opp denne evnen kreves det imidlertid at du har nådd nivå 12 i «Technical Ability», en av spillets hovedretninger innen oppgradering av figuren din. Technical Ability lar deg også kødde med andres tekniske systemer og gjør det enklere å stjele penger, så det er flere grunner til å ville investere erfaringspoengene dine akkurat her.

7. Du kan spare på oppgraderinger og bruke dem når du vil - selv i samtaler

For å være ærlig synes jeg ikke Cyberpunks nivåsystem er det beste; det er mange «evner» som ikke gir nye muligheter i det hele tatt, men som heller gir deg små effektivitets-oppgraderinger til allerede eksisterende evner. Dette er en av grunnene til at jeg ofte satt igjen med mange ubrukte oppgraderingspoeng, for det var ikke alltid jeg visste hvor det var best å investere dem. Men faktisk er det ikke så gæli å ta vare på noen nivåpoeng, for Cyberpunk lar deg oppgradere til nesten enhver tid.

I løpet av spillet kommer du til å finne deg i en haug med situasjoner som krever at du sitter inne med en viss mengde poeng i en type evne for å benytte deg av en viss mulighet. Dette kan være å trenge ekstra styrke til å åpne en lukket dør, eller at det kreves ekstra overtalelsesevner til å velge ett samtalevalg over en annen. Skulle du likevel se at du ikke har mange nok poeng investert, kan du – om du har poeng til overs – oppgradere midt i en samtale slik at du ikke går glipp av å si noe ekstra nyttig eller åpne for enda en mulighet. Det føles nesten litt ut som å lure spillet, men så vidt jeg vet er ikke dette en feil, men heller noe å tenke over hvis du ikke har siktet deg inn på en evne, men heller har valgt å være litt fleksibel og ta ting på sparket. Hvem vet, plutselig befinner du deg i en samtalesituasjon hvor du trenger nøyaktig to nye poeng i «Cool» samtidig som to skinnende poeng venter på deg i menyen. Så heldig du er!

8. Sikt mot hodet

Treff hodet!
Andreas Bjørnbekk/Gamer.no

Cyberpunk 2077s mennesker opptrer som kulesvamper i en god stund. I motsetning til mange skytespill der fiendene faller om nærmest momentant, kan det her ta laaaang tid før visse motstandere kaster inn håndkleet. Dette er ofte tilfellet selv om du bærer på en hagle, et maskingevær eller en stilig håndkanon.

Likevel kan du kvitte deg med de fleste skurker mange ganger kjappere om du er god til å treffe blink. Å treffe hodet skader nemlig en haug mer enn kroppslig skade for øvrig, og kan gjøre tøffe kamper en hel del enklere. Spesielt pistoler og tech-våpen er gode til å stable headshots, så sikt og skyt!

9. Bruk riktig hacking for maksimalt utbytte

Det er ikke alltid man kan – eller vil – unngå skytekamper, men god utnytting av hackeregenskaper kan gjøre sniking en hel del enklere. Enkle triks som å bruke «ping» for å få se hvor mange fiender som oppholder seg i et område eller «distract» for å få en motstander til å bevege seg til et visst sted er ofte nyttige, men visse evner er bedre egnet for bestemte fiender enn andre.

Velg cyberware med omhu.
Andreas Bjørnbekk/Gamer.no

I Cyberpunk må du velge og vrake i cyber-evner hvis du eier noen håndfull av dem, og det kan være lurt å tenke deg litt om før du går inn i en situasjon som kan være vanskelig. For eksempel kan du gjøre livet mye enklere for deg selv hvis du utruster deg med «short circuit»-evnen og bruker den på roboter, som vil ta massiv skade av denne hacken.

Hvis du vil holde ting stille, men fortsatt komme deg forbi eller kvitte deg med fiender av kjøtt og blod, kan «reboot optics» fungere strålende. Denne evnen gjør nemlig at fienden blir blind i en viss mengde sekunder, som lar deg spasere forbi usett og kvitte deg med dem i stillhet om du skulle ønske det. Lignende evner finnes for å kutte noens hørsel, få fiendens systemer til å overopphetes, og du kan til og med få en motstander som leter etter deg til å slutte å være i kampmodus. Alt til sin tid, vettu.

10. Småting

Du kan kontakte folk fra inne i bilen. Rene magien, dette.
Andreas Bjørnbekk/Gamer.no

Så er det en del småting du kanskje har lyst til å vite om som du bare av en eller annen grunn har misset (det skjer). Du kan for eksempel legge vekk våpenet ditt ved å dobbeltklikke på bytt-våpen-knappen, som gjør opplevelsen mer cinematisk når du går rundt i byen. Videre kan du endre tiden på dagen ved et valg på første side i menyen som lar deg «vente» i et antall timer du velger selv.

Selv om kontroll-grensesnittet går delvis vekk når du går inn i en bil, kan du fortsatt åpne telefonen ved å holde inne knappen for denne handlingen. Nå slipper du å gå inn og ut av kjøretøyet hver gang du vil ringe noen!

Og det var alle tipsene vi hadde for Cyberpunk 2077 denne gang. Har du noen andre tips vi ikke nevnte? Del dem gjerne i kommentarfeltet!

LES OGSÅ: Vår anmeldelse av Cyberpunk 2077 »
LES OGSÅ: Her er forslagene for å fikse noen av de mange feilene med Cyberpunk 2077 »

Siste fra forsiden