Feature

LCS EU Summer 2015

Vi spår utfallet av Europas gjeveste League of Legends-liga

Her er vår analyse og rangering av lagene i LCS EU Summer.

Riot Games/Flickr

Torsdag starter sommerpartiet av Season 5 opp igjen for de europeiske lagene. Det betyr at vi nok en gang kan se frem til neglebitende oppgjør i den mest prestisjetunge ligaen i League of Legends.

Det sportslige nivået heves et hakk nå som bunnlaget Meet Your Makers rykket ned til fordel for stjernespekkede Origen, og flere lag har forbedret seg kraftig. Noen lag fant form og samspill litt sent forrige sesong, andre lag har gjort spillerbytter som skal være forbedringer, og et par lag håper de finner formen som de ikke klarte å finne under vårsesongen.

Som alltid vil nok noen skuffe og andre overraske. I denne artikkelen går vi gjennom de viktigste endringene i hvert av de ti europeiske lagene i LCS, og gir deg samtidig vår vurdering av lagene og hvordan vi tror de vil prestere i sommer.

Stor seerguide til League of Legends:
Vi loser deg gjennom de mest grunnleggende elementene i konkurransespillet »

Her er vår rangering fra bunn til topp. Nederst i artikkelen kan du stemme på det laget du tror vinner hele greia:

10. PLASS – GIANTS! GAMING

Isaac «PePiiNeRo» Flores i Giants Gaming viste potensiale i våres.

Giants var dessverre et av lagene som ikke hadde en sterk debut i LCS. De klarte så vidt å holde seg i ligaen ved å slå Meet Your Makers i en avgjørende kamp etter å havnet på delt sisteplass. De måtte likevel spille en nedrykkskamp for å ikke bli byttet ut mot et Challenger-lag. Der viste de at det var en viss forskjell i nivå mellom LCS og Challenger, men det er fortsatt et stort skille i nivå fra lagene på bunn av tabellen og lagene på toppen i LCS.

PePiiNero viste litt potensiale, men det er stappet med talentfulle Mid Lane-spillere i Europa som lett overskygger han. Resten av laget når heller ikke helt opp mot konkurransen. De har ikke gjort noen endringer i verken lagoppstilling eller ledelse, så vi har ingen grunn til å tro at de vil bli drastisk bedre denne omgangen. Giants vil være i fare for nedrykk igjen.

Disse skal spille for Giants Gaming under LCS:

David «Lozark» Vicente (Trener)
Jorge «Werlyb» Casanovas (Top Lane)
Federico «Fr3deric» Lizondoa (Jungler)
Isaac «PePiiNeRo» Flores (Mid Lane)
Adrian «Adryh» Perez (ADC)
Fernando «Rydle» Soria (Support)

9. PLASS – COPENHAGEN WOLVES

Ales «Freeze» Knezinek er kanskje Copenhagen Wolves' største håp nå.

Copenhagen Wolves havnet på en respektabel sjetteplass i vårsegmentet. De har alltid vært bra nok for LCS, men aldri et topplag. Spillerne er likedan; god nok for LCS, men ikke på toppen. Et av problemene til dette laget ligger i at Airwaks er en «carry/playmaker» Jungler som ikke helt har klart å få ordentlig fotfeste i dagens tank-dominerte meta. Et annet problem er Soren, som har potensiale, men fortsatt er uerfaren sammenlignet med de sterkere Mid Lane-spillerne i regionen.

Les også
Faze og norske «rain» kjemper i enorm turnering - starter torsdag

Freeze er Copenhagen Wolves' største håp. Han er respektert av analytikere og spillere, og har potensiale til å løfte laget sitt hvis de kan støtte han tilstrekkelig. For at dette laget skal gjøre det bedre denne sesongen må Soren utvikle seg og kunne utfordre de andre Mid Lane-spillerne, og Airwaks må samtidig kunne innta rollene som er sterke i metaen – og som laget trenger. De har klart seg på å spille OK før, men det er ikke nok med konkurransen som finnes nå. Hvis de ikke hever nivået sitt vil de være i fare for å falle ut av LCS etter sommeren.

Disse skal spille for Copenhagen Wolves under LCS:

Karl «Dentist» Krey (Trener)
Joey «YoungBuck» Steltenpool (Top Lane)
Karim «Airwaks» Benghalia (Jungler)
Søren «Soren» Frederiksen (Mid Lane)
Ales «Freeze» Knezinek (ADC)
Petar «Unlimited» Georgiev (Support)

8. PLASS – ELEMENTS

Elements var trolig laget som skuffet mest under Spring Split. Etter å ha endt på førsteplass og vunnet sluttspillet året før så var forventningene høye til dette superlaget – som attpåtil erstattet Tabzz med Rekkless, noe de fleste anså som en forbedring.

Til tross for det som skulle være en imponerende lagoppstilling klarte de bare en syvendeplass og kvalifiserte seg ikke engang til sluttspillet. Skylden var sannsynlig interne konflikter og mangel på synergi som et lag, grunnet at det var flere stjernespillere og store egoer på laget. I tillegg virket det som om laget manglet en dedikert og bestemt person til å ta viktige avgjørelser og få laget til å jobbe samordnet mot de samme målene i spillet.

Denne sesongen har de byttet ut alle medlemmene unntatt lagkaptein Froggen og trener Nyph. De har hentet inn potensiale talenter som Jwaow og Promisq fra Challenger, og Dexter, som sist spilte konkurransedyktig i fjor for Counter-Logic Gaming. Tabzz har også returnert etter å ha blitt erstattet av Rekkless i vår, og han er nok ivrig etter å vise hva han er god for.

Forandringene gjort her er ikke direkte forbedringer når det kommer til talent, men hvis disse fire kan lære å spille samkjørt og følge Froggens ledelse enstemmig så kan de muligens nå samme høyder som tidligere. Det er dessverre ikke realistisk denne sesongen; de behøver tid til å bli komfortable, og vil nok ha litt voksesmerter.

Disse skal spille for Elements under LCS:

Patrick «Nyph» Funke (Trener)
Jesper «Jwaow» Strandgren (Top Lane)
Marcel «dexter» Feldkamp (Jungle)
Henrik «Froggen» Hansen (Mid Lane)
Erik «Tabzz» van Helvert (ADC)
Hampus «promisQ» Abrahamsson (Support)

7. PLASS – TEAM ROCCAT

Roccat var et annet lag som skuffet under vårsesongen. De havnet på åttendeplass og måtte kjempe mot et Challenger-lag for å beholde sin plass i LCS – noe de klarte enkelt. Det var mange som hadde tro på Roccat før sesongstart: de hadde tross alt et lag bestående av dyktige LCS-spillere, og de hadde hatt gode resultater i treningskamper mot de andre lagene. Tross dette klarte de ikke å spille konsistent eller samkjørt som et lag når det virkelig gjaldt.

Før sommersesongen har de byttet ut Overpow med Challenger-spiller Steve, i håp om å få en mer stabil toplaner som kan spille «tanks» for laget – i motsetning til Overpow som vanligvis foretrekker karakterer som gjør mye skade. Nøkkelen til suksess her vil være avhengig av hva Steve vil bidra med til Roccat, og om han kan balansere ut Jankos og Nukeduck som trives best som aggressive playmakere. Laget har mer enn nok talent, så hvis de kan holde hodene kjølige og finne formen på scenen som de ikke klarte i vår så kan de gjøre det bedre enn forventet.

Disse skal spille for Team Roccat under LCS:

Jakob «YamatoCannon» Mebdi (Trener)
Etienne «Steve» Michels (Top Lane)
Marcin «Jankos» Jankowski (Jungler)
Erlend «Nukeduck» Holm (Mid Lane)
Pawel «Woolite» Pruski (ADC)
Oskar «VandeR» Bogdan (Support)

6. PLASS – SK GAMING

SK Gamings suksess vil være avhengig av hvor godt Adrian «CandyPanda» Wübbelmann spiller sammen med Nrated.

SK Gaming tok førsteplass forrige sesong, men presterte ikke som forventet under playoffs og endte på en fjerdeplass der. Nå har de akkurat mistet stjernespiller FORG1VEN og fått tilbake tidligere kollega CandyPanda i ADC-rollen. I tillegg har trener InnerFlame, som fikk mye ros, også nylig takket for seg. En ny coach har foreløpig ikke blitt kunngjort, og dette gir grunn til litt bekymring for lagets prestasjon for den kommende sesongen.

FORG1VEN var uten tvil den største trusselen på SK, og selv om CandyPanda er en dyktig spiller med mye erfaring så spørs det om laget vil stille like sterkt nå. Fredy122, Svenskeren, og Nrated er solide spillere innenfor deres respektive roller i Europa. Fox, derimot, var uerfaren og fikk litt kritikk for å ikke ha prestert godt nok sammenlignet med andre mid-spillere.

Tar man i betraktning de andre lagene som ser sterkere ut i år, samt endringer som ikke virker som direkte forbedringer, så er det ingen garanti for at SK engang klarer sjetteplass og når sluttspillet. SKs suksess vil være avhengig av hvor godt Candypanda og Nrated spiller sammen. Samtidig må Fox gire opp et trinn for å konkurrere med de talentfulle Mid Lane-spillerne i regionen. Dette blir en tøff sesong, og dette SK laget vil bli satt på prøve.

Disse skal spille for SK Gaming under LCS:

Trener: ?
Simon «Fredy122» Payne (Top Lane)
Dennis «Svenskeren» Johnsen (Jungler)
Hampus «Fox» Myhre (Mid Lane)
Adrian «CandyPanda» Wübbelmann (ADC)
Christoph «Nrated» Seitz (Support)

5. PLASS – ORIGEN

Origen er et lag de fleste er spente på. Det nylig oppstartede laget til Fnatic-veteranene Soaz og Xpeke suste gjennom Challenger-ligaen uten mye problemer og kvalifiserte seg til LCS på første forsøk. Etter at Fnatic skuffet under World Finals i fjor oppløste laget seg (mer om dette i seksjonen for Fnatic). Xpeke var ikke klar for å gi opp proffspillingen, så han startet sitt eget lag. Han fikk med seg Amazing – som Team SoloMid hadde byttet ut – og Mithy, som akkurat hadde blitt kvalifisert til å delta i LCS igjen etter å ha vært utestengt for dårlig oppførsel. Med på slepet kom i tillegg Niels – en nykommer til LCS, og litt etterpå ble det erklært at venn og tidligere kollega Soaz også skulle følge.

Alle spillerne er sultne og ute etter å bevise at de hører hjemme blant eliten. Dette laget har allerede fått tid til å finne ut av lagspill og kommunikasjon etter å ha spilt i Challenger-ligaen - og flere av de er erfarne med spill på proffnivå. Det blir interessant å se hvordan de klarer seg mot de beste i ligaen, og de vil nok ikke være nådige mot de lagene som er uerfarne eller ustø.

Disse skal spille for Origen under LCS:

Titus «Ducky» Hafner (Trener)
Paul «sOAZ» Boyer (Top Lane)
Maurice «Amazing» Stückenschneider (Jungler)
Enrique «xPeke» Martinez (Mid Lane)
Jesper «Niels» Svenningsen (ADC)
Alfonso «Mithy» Rodriguez (Support)

4. PLASS – GAMBIT GAMING

Edward «Gosu Pepper» Abgaryan var en playmaker å frykte i vårsesongen.

Gambit hadde en imponerende snuoperasjon i andre halvdel av forrige sesong, og klarte en fjerdeplass til slutt. Det var ikke mange som hadde troa på Gambit. De så ikke særlig sterke ut med kun Edward og Diamond gjenværende fra det originale og legendariske Gambit-laget, og tre ukjente nykomlinger fra Challenger. De begynte faktisk sesongen med å tape fem kamper på rad og bekreftet mistroen til fans og analytikere. Men så var det som om en puslebit falt på plass; de ble selvsikre, spilte enhetlig, og gikk 10-3 resten av sesongen.

Diamond fant tilbake formen, Cabochard og Betsy viste seg å være av LCS-kaliber, og Edward var fortsatt en playmaker å frykte fra support-rollen. Nå har de også byttet ut ADC P1noy, som fikk litt kritikk for å være det svakeste leddet, til fordel for superstjerne FORG1VEN. Om han og Edward (nå Gosu Pepper) kan finne tonen, så vil de utgjøre en av de sterkeste Bot Lane-spillerne denne sesongen. Hvis Diamond i tillegg kan bevise at han fortsatt hører hjemme på toppnivå, og Cabochard og Betsy fortsetter å utvikle seg, så vil Gambit igjen være et storlag du må respektere.

Disse skal spille for Gambit Gaming under LCS:

Daniel «Dan» Luensi (Trener)
Lucas «Cabochard» Simon-Meslet (Top Lane)
Danil «Diamondprox» Reshetnikov (Jungler)
Felix «Betsy» Edling (Mid Lane)
Konstantinos «FORG1VEN» Tzortziou (ADC)
Edward «Gosu Pepper» Abgaryan (Support)

3. PLASS – UNICORNS OF LOVE

Kiss «Vizicsacsi» Tamas er kjent for å være en nyskapende spiller som skaper hodebry for motstanderne.

Unicorns of Love landet på femteplass forrige sesong, noe som er imponerende i seg selv tatt i betraktning at det var deres debut-sesong i LCS. Men i tillegg trådde de virkelig til under playoffs og tok andreplass etter en jevn finale mot Fnatic der de godt også kunne ha vunnet. Dette laget kom inn som et friskt pust fra Challenger-ligaen, og brakte med dem en underholdende spillestil som besto av utradisjonelle valg av helter og risikabelt spill. Denne kombinasjonen, pluss et fengende navn, gjorde at de ble en publikumsfavoritt.

Både Vizicsacsi og Kikis er kjente for å være nyskapende med valg av helter, som ofte skaper hodebry for motstandere og en fryd å se på for tilskuere. PowerOfEvil har bevist at han hører hjemme i LCS etter å ha gjentatte ganger har vunnet Mid Lane på egenhånd. Med sterke solo-spillere og en jungler som holder på oppmerksomheten til fienden så blir det ikke fryktelig vanskelig for Hylissang å sørge for at Vardags får nok ressurser til å bli en relevant trussel under «team fights».

Nøkkelen for Unicorns denne sesongen er å bli mer konsistente selv om de spiller risikabelt (les: underholdende), og å fortsette å være kreative og overraske motstanderne. Hvis de klarer å holde på momentet fra i vårpartiet er det høyst sannsynlig at de blir et topp 3-lag denne sesongen, og muligens overraske i sluttspillet denne gangen også.

Disse skal spille for Unicorns of Love under LCS:

Fabian «Sheepy» Mallant (Trener)
Kiss «Vizicsacsi» Tamas (Top Lane)
Mateusz «Kikis» Szkudlarek (Jungler)
Tristan «PowerOfEvil» Schrage (Mid Lane)
Pontus «Vardags» Dahlblom (ADC)
Zdravets «Hylissang» Galabov (Support)

2 . PLASS – H2K GAMING

H2K var det andre ferskopprykkede laget ved siden av Unicorns of Love som imponerte stort i våres. De tok tredjeplassen etter både endt sesong og under sluttspillet. Det viser seg at dette er resultatet du får når du plasserer en rekke talentfulle Challenger-spillere på et lag med Ryu, som på et tidspunkt var regnet som en av de beste Mid Lane-spillerne i Sør-Korea. Det hjelper også at de har eks-proff Pr0lly som coach.

Det ble spådd at kommunikasjon og lagkoordinasjon ville bli deres største problem, men det tok ikke veldig lang tid før de fant ut av det. Med god hjelp av Pr0lly klarte de raskt å eliminere usikkerheten, og «Pick & Ban»-fasen gikk oftest i deres favør. De hadde en ustabil start på sesongen, men vant ti av de siste elleve kampene i sesongen, og hadde den mest imponerende seiersrekken i vår.

Odoamne viste i løpet av sesongen at han var en dyktig duellant i lane samtidig som han mestret bruken av Teleport slik at han konstant var en trussel i «team fights». Hjärnan og kaSing gikk fra å være relativt ukjente til å bli respektert som en av de bedre Bot Lane-spillerne i LCS. Loulex fyller rollen som en støttende jungler for playmaker Ryu og Odoamne. Det har ikke blitt gjort noen endringer i lagoppsettet her. H2K virker veldig solide, og hvis de kan fortsette trenden fra forrige sesong så vil de være en sterk konkurrent til Fnatic.

Disse skal spille for H2K Gaming under LCS:

Neil «Pr0lly» Hammad (Trener)
Andrei «Odoamne» Pascu (Top Lane)
Jean-Victor «loulex» Burgevin (Jungler)
Yoo «Ryu» Sang-Ook (Mid Lane)
Petter «Hjärnan» Freyschuss (ADC)
Raymond «kaSing» Tsang (Support)

1. PLASS – FNATIC

Heo «Huni» Seung-Hoon har imponert med rått talent og karismatisk personlighet.

Fnatic endte opp på andreplass etter endt sesong i vår, og vant sluttspillet. De var et lagene som imponerte mest forrige sesong; med fire av fem spillere helt ferske var dette praktisk talt et helt annerledes Fnatic enn de som vant LCS og deltok i World Finals året før. Kun lagkaptein Yellowstar og trener Deilor gjensto etter at de andre enten byttet lag, la opp, eller startet sitt eget lag (Origen). To relativt ukjente navn fra Sør-Korea, og to stykk hentet fra Challenger-ligaen var på papiret veldig lite imponerende sammenlignet med det stjernespekkede Fnatic laget folk kjente fra tidligere.

Heldigvis hadde begge et øye for talent, og alle fire nykommerne på laget presterte langt over forventninger fra både analytikere og fans. Huni imponerte med rått talent, og hans karismatiske personlighet gjorde at han raskt ble en uvurderlig lagspiller og publikumsfavoritt. Reignovers uforutsigbare og aggressive «ganke»-stil passet dette laget som hånd i hanske, og ferske Febiven beviste nylig under Mid Season Invitational at han kan utfordre de sterkeste Mid Lane-spillerne i verden. Nå har også stjernespiller Rekkless kommet tilbake og blitt gjenforent med Yellowstar, og det er ingen grunn til å tro at de vil gjøre det noe dårligere.

Dette Fnatic laget er skremmende, uforutsigbart og liker å tvinge motstanderne til å slåss på deres premisser. De kom inn og rystet de etablerte lagene forrige sesong, og har konstant forbedret seg hele veien. Jeg blir ikke overrasket om de vinner sluttspillet og går videre til å representere Europa under World Finals 2015.

Disse skal spille for Fnatic under LCS:

Luis «Deilor» Petit (Trener)
Heo «Huni» Seung-Hoon (Top Lane)
Kim «Reignover» Yeu-Jin (Jungle)
Fabian «Febiven» Diepstraten (Mid Lane)
Martin «Rekkless» Larsson (ADC)
Bora «Yellowstar» Kim (Support)

Første uke av LCS Summer starter torsdag 28. mai klokken 18:00 med oppgjøret mellom Unicorns of Love og Fnatic. Se hele kampoppsettet og fortløpende resultater på det offisielle nettstedet.

Siste fra forsiden