Anmeldelse

Wakeboarding Unleashed

De siste årene har actionsporten til de grader inntatt spillkonsollene. Det begynte så smått med skateboard, så etter hver kom også snowboard til. Etter som tiden gikk kom også BMX og in-lines med i det gode selskap. I fjor kom til og med en god bunke surfespill ut på markedet.

Side 1
Side 2
Side 3

Naturlig nok er de fleste lanseringene av slike spill lagt til riktig årstid. Derfor ser vi ofte at snowboardspillene kommer nærme jul og at typiske sommerspill som BMX og surfing kommer slentrende ut på markedet når sommeren endelig står for døren. I år har Activision valgt å gi oss en helt ny type spill til sommersesongen. Denne gang er det Wakeboard som gjelder. Få ting er vel så bundet til sommeren som akkurat dette.

Muligheten til Wakeboard uten å være rik
Som med alle de andre actionsportspillene fra Acitivision bærer også dette navnetrekket til en proff utøver innen sin sport. Innen wakeboarding er Shaun Murray noe av det heteste man kan hete, følgelig var det til han Activison valgte å gå når de skulle ta for seg enda en actionsport. Sammen med Shaun finner vi seks andre brettkjørere fra den proffe delen av wakeboardmiljøet. Som vanlig i denne typen spill er det en overvekt av gutter, men man har også funnet plass til den vanlige kvoten på to jenter. Etter å ha valgt en av disse er det bare å sette i gang med spillingen. Det første du møter på i det du starter opp spillet er en rimelig lang introfilm. Filmen inneholder så klart ymse klipp hvor du får se de samme personene du kan styre i spillet gjøre ville knep på vannplanka si. Det er nemlig det som gjelder når du kjører wakeboard, ville triks og vill fart. Helst skal du kombinere de to og gjøre enorme og syke triks i heseblesende hastigheter.

Wakeboard er sporten som har tatt helt av de siste årene. Det er vannsportens svar på snowboard. Det er den rebelske varianten av vannski, en slags surfing på flatt vann. Vel, rebelsk så lenge du fortsatt kan kalle deg en rebell etter å ha brukt en halv million på en båt som er grei nok til å dra deg rundt på vannet. Det er på mange måter sossene og pappaguttene sin variant av surfing. Heftig er det uansett, selv om det er forbeholdt de litt bedre stilte. Man henger i et tau bak en båt, akkurat som man gjør om man står vannski. Forskjellen er at man står sideveis på ett brett med bindinger. Ganske likt snowboard egentlig. Som de fleste sikkert har sett, produserer båter en ganske heftig hekkbølge (wake på engelsk) når de kjører fort. Det er denne bølgen brettkjørerne bruker som hopp. Herfra hives man opp i lufta for å gjøre ymse triks. Fordelen i forhold til surfing er at man ikke er avhengig av store bølger for at man skal kunne gjøre det. Samtidig går det greit nok å stå på wakeboard selv om det er litt store bølger.

Full klaff på første forsøk
Dette er det første spillet av sitt slag, noe som gjør at Activision her virkelig må bryte ny grunn. Å få skatespill og snowboardspill til å fungere klarer de fleste i dag. Å få et troverdig spill på vann er det derimot ikke så mange som har fått til enda. Vi har sett noen glimrende surfespill, men wakeboard og surfing er jo som natt og dag. Det viktige her er å få båten til å gå bra for igjen å lage en god hekkbølge. Videre er det viktig å få koblingen mellom båten og spilleren til å fungere realistisk. Det er altså ingen liten oppgave Shaba Studios her har hatt å bryne seg på. Heldigvis har de klart oppgaven med glans. Her har nok Activisions mange erfaringer med andre actionsportspill vært til god hjelp. Du får følelsen av at alt stemmer, du kan vrenge raskt ut til en av sidene for så å kutte lynraskt inn mot bølgen. Der drar du til med et enormt hopp og tilhørende triks.

En skulle kanskje tro at det er lite man kan gjøre ut av et spill hvor spilleren konstant må følge etter en båt som følger faste ruter. Det burde jo normalt gi noe begrenset frihet i forhold til hvor du kan kjøre og hva du kan gjøre. Her kommer dog et av de geniale trekkene i spillet til sin rett. Som navnet hinter til kan du her kjøre ”unleashed”, altså slippe slepetauet om du vil. Det er så klart begrenset hvor lenge du klarer å holde deg flytende og i fart når du ikke har båten til å dra deg. Ved å slippe tauet kan du utforske helt nye områder på banene, du kan komme deg opp på hustak eller bak gjerder og trær som står i vannet. Du kan svinge inn i smug for så å hoppe opp på et gelender og grinde bortover og ut et annet sted igjen. Her roper du bare etter tauet og kan kjøre videre. Så lenge du ikke er for langt unna båten og fortsatt har litt fart kan du bruke denne muligheten til å lage noen ganske så spektakulære trikskombinasjoner.

Side 1
Side 2
Side 3

Siste fra forsiden