– Aldri vært flere dyktige spillskribenter i Norge enn nå

Dataspill er større enn noen gang før, men norske medier svikter i dekningen, mener Rune Fjeld Olsen. Han mener det mangler en bred og seriøs dekning av spill i den nasjonale pressen.

En av Norges fremste spillkritikere, Rune Fjeld Olsen, er skuffet over dataspillkunnskapen til de største kulturredaksjonene.
Level Up Norge

– Dette er nesten et retorisk spørsmål, sier kritikeren når han blir spurt om spilldekningen i norske medier.

Gamer.no tar kontakt med Rune Fjeld Olsen for å høre hans tanker om riksmedienes rolle og ansvar når det gjelder å dekke dataspill som et redaksjonelt kulturprodukt.

Tidligere denne uken skrev Gamer.no om at spillkritiker Jon Cato Lorentzen etterlyste kulturredaksjoner som turte å ta spill på alvor. Fjeld Olsen er helt enig med sin bransjekollega om at dagens situasjon ikke er god nok.

– Den er altfor svak, sier Fjeld Olsen.

– De (riksmediene, red.anm.) bør minimum ha en finger på pulsen i spillkulturen og anerkjenne at spill eksisterer og er viktige for svært mange. Noen hederlige unntak finnes, som NRK og Morgenbladet, men ellers er kvalitetsinnhold om spill nesten helt fraværende.

Fjeld Olsen har lang fartstid som formidler av dataspill i Norge, for å si det mildt.

I 19 år var han kritiker, kommentator og programleder i VGs spillsatsing, før han i 2016 sammen med kollega Karl Martin Hogsnes tok med seg Level Up-prosjektet ut av VG.

Siden har de drevet videre gjennom folkefinansiering på Patreon.

Level Up sin hovedkanal har blitt YouTube.
Skjermdump, YouTube

– Selv gamle travere som meg kjenner på en sult etter å grave dypere og bli flinkere, sier han.

– Men kvalitetsinnholdet om spill er stort sett plassert i nisjemedier med et snevert og spesielt interessert publikum.

Til tross for dette ser han positive utviklingstrekk.

Ifølge ham har det aldri vært flere dyktige skribenter og kritikere i Norge som dekker spill med innsikt og kvalitet enn akkurat nå.

Likevel undrer han seg over hvorfor dataspill, til tross for sin massive utbredelse, fortsatt ikke får plass i de store redaksjonene på linje med kulturformer som film, litteratur og musikk.

– Det er nok en kombinasjon av tidsinvesteringene som må gjøres for å følge godt med på spillmediet og at publikumet til riksmediene blir gradvis eldre og eldre. Det var nok en større overlapp av forbruk av riksmedier og dedikert spillinteresse frem til for rundt 10 år siden, spår han.

Fjeld Olsen understreker at det er viktig at spill blir dekket redaksjonelt av medier som setter dagsordenen i større grad enn nisjemedier klarer.

– Jeg mener at det vi forbruker av kulturinnhold også bør reflekteres og settes i kontekst i mediene. Dataspill er viktige for svært mange nordmenn.

LES OGSÅ: – Må slutte å behandle leserne som barn >>

Advarer mot kortsiktig tankegang

For å ta steget fra nisje til bredere appell, mener han det er nødvendig å legge bort det han kaller «subkulturfakter» og i stedet kommunisere på en måte som når ut til flere.

– Jeg tror også at det er svært viktig å sette spillopplevelser i en mer generell samfunnskontekst. Og så må viktigheten av spillmediet løftes og forankres hos de som bestemmer hva dagsordenen skal være i de store mediene.

Samtidig uttrykker han bekymring for utviklingen generelt i mediebransjen, hvor jakten på virale klikk og kortsiktige suksesser går utover dyptpløyende kulturjournalistikk.

– Det er mange gode medier og flinke journalister i Norge, og jeg er ivrig storforbruker av begge deler personlig. Men hvis jeg skal sette det litt på spissen, mener jeg at de store mediene og hele internett har malt seg inn i et hjørne i omfavnelsen av big data, clickbait, nedprioriteringen av kulturstoff og besettelsen av at alt må kunne gå viralt.

– Det er som å fostre en befolkning opp på loff med sjokoladepålegg – vi trenger litt fisk og brokkoli også! Hele menneskehetens fremtid er avhengig av det, sier han.

Siste fra forsiden