Avslørt YouTube-stjerne la ut beklagelsesvideo – få timer etter fjernet han den

CS:GO Lotto-eier «TmarTn» innrømmer ikke skyld.

«TmarTn» viste frem hunden sin i beklagelsesvideoen.
Skjermbilde av video

Sent onsdag kveld la YouTube-stjernen og CSGO Lotto-eier Trevor «TmarTn» Martin ut en kort video der han prøvde å forklare sin side av den pågående kontroversen.

Kopi av TmarTns beklagelsesvideo. (Video: TmarTn (kopi av dezCnuts))

TmarTn ble, sammen med Thomas «Syndicate» Cassell, tidligere denne uken avslørt som eier av skin-gambling-nettstedet CS:GO Lotto – et nettsted der man kan gamble med kosmetiske gjenstander fra Counter-Strike: Global Offensive.

I flere videoer brukte de to populære YouTube-erne sitt eget nettsted til å gamble med skins, uten å gjøre rede for at de faktisk eier nettsiden. De brukte med andre ord sin innflytelse til å selge inn CS:GO Lotto til sine seere, blant annet i videoer der de tilsynelatende vinner kosmetiske gjenstander verdt nærmere 100 000 kroner.

Kun få timer etter at videoen ble lagt ut, fjernet TmarTn den likevel. Begrunnelsne var at han ikke var fornøyd med den. Som med alt på internett eksisterer det selvfølgelig en kopi, som du kan se i videovinduet til høyre.

Tre poeng

Videoen fra TmarTn baserer seg i bunn og grunn på tre poeng. Han påstår først og fremst at han aldri skjulte at han eide CS:GO Lotto.

h3h3Productions-videoen gir et godt overblikk over situasjonen. (Video: h3h3Productions)

– Min knytning til CS:GO Lotto har vært helt åpent siden firmaet først ble etablert i desember 2015. Jeg føler likevel at jeg skylder dere en unnskyldning. Jeg beklager til hver og en av dere som føler at dette ikke ble gjort tydelig nok, sier TmarTn i videoen.

Denne påstanden er svært ullen. TmarTn kan peke på at hvem som helst kunne få innsyn i hvem som eide siden, om de aktivt gikk inn for å søke det opp. I ingen av videoene til TmarTn kom det noen gang frem at han eide CS:GO Lotto, verken i selve videoen eller i beskrivelsen under videoen. Han introduserte seerene sine til nettstedet på følgende måte.

– En venn har vært i kontakt med meg, og vi fant denne nye nettsiden kalt CS:GO Lotto. Jeg har lagt en lenke nede i beskrivelsen, sjekk den ut. Uanset, vi tippet der i dag, og jeg vant 60 dollar eller noe, så det var en ganske liten pott, men det var den kuleste følelsen noen sinne! Jeg endte opp med å følge dem på Twitter, og de snakker nå med mg om å kanskje gjøre et skin-sponsoravtale.

– Jeg har ikke gjort noe ulovlig

Det andre poenget TmarTn tar opp handler om å forsikre seerne om at ingenting ulovlig foregikk med CS:GO Lotto-siden i seg selv.

– Jeg gjør mitt ytterste for å sikre at YoTube-kanalen min, samt alle mine andre businesser, følger loven. Dette er grunnen til at jeg ikke tolererer at personer under 18 år skal bruke CS:GO Lotto. Dette har alltid vært en tydelig del av registrerings-siden, sier han, og peker på at mange har sett på brukerbetingelsene som i bunn og grunn sier at CS:GO Lotto ikke registrerer opplysninger på personer under 13 år.

Her omtaler TmarTn det han vinner som ekte penger.
Skjermbilde av TmarTns Twitter-feed.

Her er ekspertene mer uenige i om det har blitt gjort noe ulovlig. I en «ask me anything»-runde på Reddit tidligere denne uken diskuterte tre advokater forskjellige aspekter av saken. Mens Ryan Morrison, kjent som «VideoGameAttorney» på Twitter tror at dette vil bli tatt for retten, er Bryce Blum, kjent som «eSportsLaw» mer usikker.

Uansett har TmarTn og Syndicate frontet gamblingsiden først og fremst som en måte å tjene penger på gjentatte ganger i videoene sine, og bruker markedsverdien på skins til å kalkulerer summene man vinner. Inntil nylig karaktereiserte nettstedets Steam-side CS:GO Lotto som gambling, men dette ble endret en gang i løpet av de siste dagene.

– CS:GO Lotto har vært helt rent

Det siste poenget til TmarTn er rett og slett at ingen av transaksjonene som er gjort via CS: GO Lotto har vært helt lovlige og rene. Dette er det vanskelig å klandre ham for – det eksisterer ikke bevis for at YouTuber-ene har kludret med trekningene for å kunne spå utfallet av trekninger.

At det har skjedd med en annen side med en annen YouTube-er vet vi likevel. Tirsdag la Lewis «PsiSyndicate» Stewart ut en video der han innrømmer at han var med på å promotere en gamblingside kalt SteamLotto, og at alt da var rigget slik at han skulle vinne uansett.

Spørsmålet videre nå er om noen vil ta saken videre til rettsystemet, eller om det amerikanske konkurransetilsynet – Federal Trade Comission – velger å se på saken. I så fall kan det i hvert fall resultere i bøter for alle involverte parter.

Les mer om CS:GO Lotto-saken »

Siste fra forsiden