Batman: Arkham Knight blir for drøyt for 16-åringene

Får streng aldersmerking etter at utviklerne nektet å tone ned spillet.

Warner Bros.

Etter at alle de foregående Batman-spillene signert utvikler Rocksteady og Warner Bros. Games har sluppet unna med en «Teen»-firkant nederst på spillesken, må årets innslag, Batman: Arkham Knight, innfinne seg med et «Mature»-merke i stedet. Dette betyr at spillet ikke anbefales til de som er under 17 år.

«Pow!» «BANG!» «Dsjikka!».

Vel å merke er det i Nord-Amerika-regionen at dette merket blir gjeldende. Der er det det selvstyrende sensurorganet ESRB som kommer med sine anbefalte grenser på spillene, omtrent slik PEGI gjør for oss i Europa. Aldersgrensene er ikke lovpålagte, men spillbransjen i sin helhet jobber sammen med organet for å sørge for at grensene overholdes.

Mest sannsynlig ender vi opp med en 18-årsgrense her til lands, siden det er merkingen som ligner mest på ESRBs «Mature». Dette er samme aldersmerking som mange storspill får. Ikke minst fikk fjorårets Call of Duty: Advanced Warfare denne merkingen.

– Vi kunne ikke fjerne scenene

Ifølge IGN, som har snakket med Rocksteady-grunnlegger Sefton Hill, er ikke aldersmerkingen noe de tok sikte på å nå da de utviklet spillet. Det er bare noe som kommer naturlig ut av spillets tematikk.

– Siden dette er slutten på vår trilogi, jobber hver eneste skurk i Gotham sammen for å ødelegge Batman. Det er uunngåelig at dette ikke resulterer i en del «bad stuff». Det betyr likevel ikke at vi har endret vårt fokus. Vi legger ikke inn unødvendig blod og banning. Vi ønsker å levere en skikkelig slutt, uten å gjøre kompromiss, og det sørger for en del kraftig innhold, sier han i intervjuet.

Batman: Arkham Knight tar seg god tid. Spillet ble utsatt i fjor høst.
Warner Bros.

Warner Bros. skal også ha varslet utgiveren om at spillet mest sannsynlig kom til å få nettopp denne aldersmerkingen, etter å gjort en intern analyse. Enkelte scener ble pekt ut som problematiske.

– Løsningen var først å fjerne scenene. Men dette var essensielle scener! Vi kunne ikke miste de! Jeg fikk den e-posten, og jeg ble helt gal. Jeg trodde dette skulle ødelegge for spillet, for det som jeg brenner for. Så jeg mannet meg opp til en storkrangel, og fikk ikke mye søvn.

Det var likevel aldri noe hardt press fra Warner om å tone ned spillet, selv om Hill så for seg det verste. Faktisk skal han han ha tatt en telefon til nestproduksjonslederen hos Warner, Ames Kirshen, dagen etterpå. Hill sa da at han ville beholde scenene, og det var det hele.

Batman: Arkham Knight følger i fotsporene til tre andre spill. De to første, Batman: Arkham Asylum og Batman: Arkham City, ble også utviklet av Rocksteady, mens Warner Bros. Games Montreal sto for 2013-spillet Batman: Arkham Origins.

I årets innslag får Batman en betydelig større by å boltre seg i enn tidligere, og utviklerne har slengt inn en skikkelig doning for å legge til noe nytt i serien. Spillet kommer til Xbox One, PlayStation 4 og Windows 2. juni i år.

Vi tok en titt på spillet på denne tiden i fjor.
Batman-trilogiens svanesang blir større, men er det en bra ting? »

Les også
Anmeldelse: Batman: Arkham Knight

Siste fra forsiden