Anmeldelse

Beijing 2008: Official Video Game of the Olympic Games

Helsefarlig idrettsfest

Du bør ha godt trente spillehender om du skal lykkes i Segas OL-spill.

OL i Beijing er bare uker unna, og blant annet takket være bråket i Tibet har mesterskapet fått overveldende mye omtale allerede. Her i gården har vi imidlertid ikke som oppgave å formidle politiske budskap, det er først og fremst spill som gjelder for oss. Derfor ser vi ingen grunn til å boikotte det offisielle OL-spillet, eller Beijing 2008: Official Video Game of the Olympic Games om du vil. Dette er et spill som belønner de fingernemme av oss, folk med skjøre hender kan derfor slutte å lese her. Beijing 2008 er nemlig beinhardt.

Mange øvelser

Vis større

Trailer: Beijing 2008

Stikkord:
  • spill
  • xbox 360
  • pc
  • playstation 3
  • sport
  • beijing 2008
  • beijing


Mye innhold

Hovedmodusen i spillet er selvsagt selve mesterskapet. Det er bygd opp på en slik måte at du gjør et visst antall øvelser i hver runde, og du må innfri mål for å karre deg til neste konkurransedag. Et eksempel her er at du må komme på fjerdeplass eller bedre i minst fire av seks øvelser. I starten deltar du bare i kvalifisering til finaler, men etter hvert kjempes det om ære og edelt metall. Antall øvelser er det i hvert fall ingenting å si på. Hvis du ser bort fra lagidrettene er det aller meste med i Beijing 2008-spillet, fra leirdueskyting via friidrett til stuping.

Problemet med hovedmodusen er at den mangler litt av flyten denne typen spill bør har. Dette kan være frustrerende når øvelser du sliter med kommer i samme bolk, da må du nemlig restarte den aktuelle konkurransedagen om og om igjen om du ikke klarer målene. Her burde man hatt mulighet til omstart i de respektive øvelsen, men slik er det altså ikke. Når du først lykkes tjener du imidlertid inn poeng du kan styrke laget ditt med. Disse fordeles slik at laget blir bedre i for eksempel fart, styrke og smidighet, samt at du kan redusere hvor slitne deltagerne dine er.

Det er ingen skalerbar vanskelighetsgrad i dette spillet, noe det burde ha vært. Enkelte av øvelsene er nemlig svært utilgivelige. Nå er det slik at trening gjør mester, og da er opplæringsbiten god å ha. Denne delen er godt løst, og du får en kjapp og fin gjennomgang om hva du skal gjøre for å lykkes før hver øvelse – om du ønsker det.

Klar for et skikkelig svev.

Videre sørger variasjonen i øvelsene for at du får svært mange ulike spillopplevelser i Beijing 2008. Da er det også fint at man har fleksible kontrollmuligheter. Når du skal løpe må du på Xbox 360 trykke A og B i et voldsomt tempo for å få fart. Hvis ikke dette passer for deg kan du imidlertid dytte en av styrespakene frem og tilbake for samme effekt. En slik valgfrihet er positiv, selv om du kan banne på at hendene dine blir såre etter en økt med dette spillet.

Tøffe krav

Andre ganger er det rett og slett vanskelig å forstå at dette spillet er laget for mennesker og vår reaksjonsevne. Det er mulig jeg er talentløs, men øvelser som sleggekast og judo er fortsatt svært vanskelig for meg å lykkes i. Kontroll-løsningene er dårlige, og du blir aldri helt sikker på hva du må gjøre for å bli best.

Slik blir det kanskje når man skal ha så enormt mye innhold i et spill. Med over 70 øvelser sier det seg selv at enkelte av dem vil være problematiske. De fleste fungerer fint, mens andre er utilgivelige og noen få uforståelige. Et mindre antall øvelser hadde derfor vært å foretrekke for en litt jevnere spillopplevelse.

Det blir selvsagt muligheter for litt turning i dette spillet.

Når du sliter finnes det imidlertid muligheter for å gjøre brasene litt lettere. Det å starte samtidig som den kunstige intelligensen på for eksempel sprintøvelsene er nærmest umulig. Da er det godt at våre utøvere har evnen til å handle i sakte film. Denne er en evne du tildeler laget ditt når du tjener inn poeng, og kan være svært nyttig. Ved start kan du gjøre at tiden går svært sakte, og reaksjonen din blir med det langt skarpere. Dette er en nødvendighet i for eksempel svømming og de korte distansene på friidrettsbanen. Husk at du har begrenset med denne evnen for hver konkurransedag, så bruk sakte film klokt.

Det mest imponerende med det visuelle er at utviklerne har taklet den store variasjonen av animasjoner svært godt. I nesten samtlige øvelser oppfører utøverne noenlunde naturtro, slik sett er dette nesten som å se mesterskapet på TV. Figurmodellene er helt greie, mens de mange arenaene er fint gjengitt.

Dessverre blir det litt mye lasting, men det aller mest irriterende er hvordan du stadig må trykke på knapper for å hoppe over små skriptede snutter. Også dette bidrar til å ta vekk noe av flyten fra spillopplevelsen. Jeg opplevde også at spillet, eller rettere sagt deltagerne, frøs totalt. Dette var i judo, og selv om klokken tikket videre kunne ikke kamphanene rikke seg av flekken.

Hm, snakker vi ny rekord?

Øresus

Der grafikken stort sett fungerer bra, slår ikke lyden seg like hardt på brystet. Det er ganske dødt blant publikum, og da smaker ikke en seier fullt så godt som når man blir hyllet på skikkelig vis. Kommentatoren er også helt ute og sykler. Når han først velger å prate er det som oftest hel malplassert – slik som at man får kritikk når man vinner. Musikken har jeg heller ikke noe særlig til overs for. På sitt beste er den slitsom og kjedelig, så her er det bare å skru ned volumet.

Flerspillerdelen er nok noe av det som trekker aller mest opp med Beijing 2008. I konkurranse med andre i sofaen blir dette virkelig et adrenalinkick. Her kan fire spillere konkurrere i alt av øvelser, og dere kan selv sette opp hvilke det skal konkurreres i. Dessuten er den datastyrte motstanderen hakket dårligere enn i enspillerdelen. På den måten kan dere kjempe om edelt metall, uten å tenke på overmenneskelige konkurrenter.

Hvis du ikke har venner er nettspill den åpenbare løsningen. Her har du sjansen til å måle krefter mot andre fra hele verden og virkelig vise hva vi vikinger er gode for når det kommer til sommeridrett. Flyten er god også på nett, og som i de fleste idrettsspill er det en sann glede å banke spillere som flotter seg ned i støvlene.

100 meter er utfordrende, men ikke umulig.

Konklusjon

Som et supplement til august-OL er Beijing 2008 ganske vellykket. Spillet er fylt til randen av øvelser og fungerer godt når det gjelder flerspillermoro. Problemet er at man kanskje har spredt kruttet litt vel mye, for flere av øvelsene fungerer slett ikke slik de burde. Et spill av denne typen skal være lett å lære og vanskelig å mestre – da passer det seg ikke at noen øvelser nærmest er umulig å takle. Jevnt over er imidlertid inntrykket positivt, og sportsinteresserte spillere bør vurdere et kjøp.

Spillet gis for øvrig også ut på PC.

Siste fra forsiden