Feature

Tips til barnespill

Bruk julen til å spille disse spillene med barna

Her er åtte forslag til spill som både barna og foreldrene kan digge.

Alle tipsene i artikkelen er levert av Barnevakten, og publiseres i samarbeid med Gamer.no. Vi vil i tiden fremover jobbe sammen for å gi råd og tips til foreldre som ønsker å vite mer om spill som kan passe til barna deres.

Julen er tiden for god mat, søtsaker, ferie og kvalitetstid med familien. Med mer fritid som kan disponeres, er det også en fare for at store og små kommer til å sitte mer på hver sin kant med egen skjerm.

Så hvorfor ikke samle «hordene» ved å la spillkonsollen bli det nye «brettspillet» i hjemmet? Her er det mye kos for spilleglade voksne og barn med disse åtte forslagene:

Få «brettspillfølelsen» med Super Mario Party

Sjanger: Brettspill

System: Nintendo Switch
Aldersgrense: PEGI 3
Passer fra (vanskelighetsgrad): seks år

BRETTSPILL: Få med hele familien på Super Mario Party.
Gamer.no

Dersom du vil samle flere til kos og hygge, enten det er familie eller venner, så er klassikeren Super Mario Party en absolutt vinner. Dette er et digitalt brettspill med terningkast der målet er å samle så mange stjerner som mulig for å vinne. I tillegg får man kjøre seg i morsomme minispill som er utrolig underholdende. Balanser på en tønne og kom først i mål, unngå ville fotballspillere som prøver å løpe deg ned, sprut motstanderne med vanngevær, samle mer mynter enn de andre, og mye mer. Spillet er lystbetont og intuitivt, slik at også de som ikke spiller så mye til vanlig vil oppleve god underholdning. Med opptil fire spillere kan man konkurrere eller samarbeide på én og samme skjerm. Det finnes nemlig også et modus som byr på gode samarbeidsaktiviteter.

Samarbeid og lag mat i kaotiske Overcooked 2

Sjanger: Simulator/partyspill

System: PlayStation 4, Xbox One, Windows og Nintendo Switch
Aldersgrense: PEGI 3
Passer fra (vanskelighetsgrad): åtte år

SØL: Jo flere kokker, jo mer søl - og moro!
Gamer.no

Overcooked 2 vil nok by på både glede og frustrasjon (du er herved advart). Her skal opptil fire kokker lage mat i helsprø omgivelser. Prosessen høres enkel ut. Men det tikker stadig inn nye bestillinger med ønskede ingredienser. På kjøkkenet har man komfyr, skjærebrett, tallerkener og ingredienser. Så her er det lurt å fordele oppgaver, fordi matbestillingen går på tid. Om ikke det er nok, så byr spillet på all slags utfordringer på din vei. Hva om ingrediensene og kokkeredskapene er adskilt på to lastebiler som kjører på en motorvei? Eller kjøkkeninnredninger som stadig blir dyttet bort på grunn av jordskjelv? Overcooked er hysterisk morsomt, gøy og krevende. Her må man rett og slett samarbeide, og spillet passer både for voksne og barn. Hvis man liker konseptet bør man også sjekke ut flyttespillet Moving Out som bygger på mye av det samme.

Fart og moro for store og små i Mario Kart 8 Deluxe

Les også
Hvilken spillplattform bør du velge til barna?

Sjanger: Bilspill

System: Nintendo Switch
Aldersgrense: PEGI 3
Passer fra (vanskelighetsgrad): alle aldre

LEK: Selv om kjøringen ikke alltid går som en lek, er det mye moro med Mario Kart Deluxe.
Gamer.no

Mario Kart 8 Deluxe er en nydelig klassiker som passer for hele familien. Konseptet er enkelt, her skal man kjøre om kapp i gokarter og komme først i mål. Mye skjer allikevel mellom start- og målstreken. Man kan nemlig bli spist av planter, falle i lava og så kan man sabotere for motstanderen. Kast bananskall, bomber og annet av hindringer for å sakke konkurrentene. Med flerspillermulighet kan familien spille på samme skjerm, eller så kan barna spille på nett mot andre. Er man helt fersk til bilspill, kan 3- eller 50-åringen skru på assistanse som styre- og kjørehjelp, og dermed bli med på moroa. Vil man ha denne opplevelsen ut på stuegulvet, bokstavelig talt, kan man skaffe seg Mario Kart Live Home Circuit. Her kan man lage fysiske bilbaner med puter og leker, og så kjøre en «radiostyrt» bil med Switch-konsollen. På konsollskjermen ser man stua, og artige animasjoner og spillgrafikk lagt oppå det igjen.

Spill «bilfotball» med Rocket League

Sjanger: Bilspill/sport

System: PlayStation 4, Xbox One, Windows og Nintendo Switch
Aldersgrense: PEGI 3
Passer fra (vanskelighetsgrad): åtte år

GALSKAP: Er du både fotball- og bilgal er dette spillet for deg.
Gamer.no

Rocket League blander det beste fra fotball med det beste fra bilkjøring. Her kjører man radiostyrte biler på en fotball- eller basketballbane. Poenget er så klart å få ballen i nettet og skåre flest mål. Til hjelp kan kjøretøyene hoppe og bruke turbo. Dette må man utnytte for alt det er verdt til å styre ballen i riktig retning eller blokkere skudd mot eget mål.

To spillere kan konkurrere mot hverandre på en og samme konsoll, eller så kan man samarbeide mot andre på nett. Dette er et spill som er kaotisk og underholdende, samtidig som det virkelig trigger konkurranseinstinktet.

Se morsomme zombier og planter gå i tottene på hverandre

Sjanger: Action

System: PlayStation 4 og Windows
Aldersgrense: PEGI 7
Passer fra (vanskelighetsgrad): syv år

USKYLDIG MORO: Fyr løs og se hvor lenge du klarer deg.
Barnevakten.no

Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville er et av de mildere skytespillene på markedet. I stedet for soldater og tanks er det her planter og snåle zombier som skyter på hverandre. Handlingen er fremstilt med tegneseriegrafikk. Planter og zombier går løs på hverandre med våpen som fargerike pistoler, kanoner, laservåpen, knyttnever, miner og eksplosiver. Disse ser ikke ut som ekte våpen.

Likevel er spenningen og intensiteten til å ta og føle på. Dette føles som et skytespill med kule figurer og mye action. Man kan spille alene, på nett mot andre og som en del av et lag, eller i samme fysiske rom som en venn med delt skjerm. På Nintendo Switch anbefaler vi Splatoon 2.

Utforsk og slåss i mystiske grotter i Minecraft Dungeons

Sjanger: Action

System: PlayStation 4, Xbox One, Windows og Nintendo Switch
Aldersgrense: PEGI 7
Passer fra (vanskelighetsgrad): syv år

UNDER JORDEN: Få deg en god dose action og moro under bakken i Minecraft Dungeons.
Gamer.no

Minecraft Dungeons setter kanskje kreativiteten litt på pause, men byr på action i Minecraft-universet. Her kan opptil fire spillere gå løs på edderkopper, trollmenn, større uhyrer, zombielignende skapninger og mer. Man kjemper med hjelp av slagvåpen, pil og bue og magiske elementer. Samarbeid er altså nøkkelordet, og man kan spille sammen på en skjerm. For barn og unge som ønsker et actionalternativ, kan dette være veien å gå, og det er et spill som er mindre virkelighetsnært enn andre spill. Dungeons er ikke særlig realistisk, og fiender forsvinner fra skjermen etter en stund når de blir overvunnet. Det er også mye humor i bruk for å lette på stemningen. For de som er i det mer kreative hjørnet, er så klart det klassiske Minecraft-spillet et glimrende alternativ. Her kan små og store i husholdningen bygge alt fra eventyrslott til eget hus i riktig målestokk. Og man kan bygge sammen og samarbeide med andre. Hva med å lage en landsby med julepynt?

Mario-spillet som alle kan mestre

Sjanger: Plattform

System: Nintendo Switch
Aldersgrense: PEGI 3
Passer fra (vanskelighetsgrad): seks år

KLASSISK MORO: Tilbake til røttene med Super Mario Bros. U Deluxe.
Barnevakten.no

Super Mario Bros. U Deluxe er nok et av de beste, nyere, todimensjonale Mario-spillene som finnes. Her får man kjenne på den klassiske følelsen, samtidig som opptil fire spillere kan fange mynter, hoppe på fiender og løpe mot målflagget før tiden renner ut. Det er også mulig å velge vanskelighetsgrad, og den som strever mest kan velge en kaninkarakter som er udødelig for fiender. Ved vanskelige partier kan man dessuten gjøre seg om til en flytende boble slik at en mer dreven spiller kan bære byrden videre.

Hold takten i ville hinderløyper

Sjanger: Hinderløype/battle royale

System: PlayStation 4 og Windows
Aldersgrense: PEGI 3
Passer fra (vanskelighetsgrad): åtte år

ELLEVILT: Her handler det om å konkurrere om å klare å komme seg gjennom hinderløypene.
Barnevakten.no

Fall Guys: Ultimate Knockout minner om TV-serien Wipeout. Her skal seksti deltakere konkurrere i ville og rare hinderløyper om å komme først i mål. Konkurransen foregår over flere runder, og hver gang lukes et gitt antall spillere ut til det står én vinner igjen. Spillet er fullt av kaos og moro, enten det er dører som går tilfeldig opp og igjen, gigantiske kuler som ruller mot deg, eller roterende plattformer – dette er gøy og frustrerende på samme tid. For å spille sammen må man ha hver sin konsoll, men hvis ikke er det fullt mulig å bytte på tur, og det er ofte gøy å stå på sidelinjen og se på.

Finn andre gode tips til spill som kan passe for barnet ditt i Barnevaktens anmeldelsesoversikt.

Informasjon om Barnevakten:

  • Barnevakten er en fri og selvstendig ideell stiftelse som formidler fakta og råd om barn, unge og medier.
  • Barnevaktens arbeid er forankret i FNs barnekonvensjon og har samme verdigrunnlag som barnehager og skoler har i Norge. Barnevakten støtter seg til relevant forskning og har bred erfaringsbasert kunnskap gjennom daglig kontakt med barn, unge og voksne.
  • Målgrupper: Foreldre, barn, unge og voksne som jobber med barn.
  • Barnevaktens visjon: Barn og unge skal kunne bruke mediene på en trygg og bevisst måte.

Siste fra forsiden