Test

Trust GXT 393 Magna 7.1

Budsjett-headset med klare mangler

Dårlig mikrofon og irriterende interferens ødelegger for Trust GXT 393.

Gamer.no/Håvard Hofstad Ruud

Trust er en produsent av elektrisk utstyr i budsjett-klassen. De har en rekke produkter i forskjellige kategorier, men er nok mest kjent for hodetelefonene sine.

Gamere trenger hodetelefoner, og det vet Trust. I sin egen gaming-serie, Trust GXT, har de en rekke produkter rettet mot målgruppen, med alt fra stoler, til tastatur og ikke minst hodetelefoner. Og her skal vi se nærmere på et av deres headset, Trust GXT 393 Magna 7.1 Surround Gaming Headset.

Design og komfort

GXT 939 er et relativt stilig headset. Med store klokker i plastikk med metalldetaljer og fire striper med blått led-lys på hver side, glir de inn blant andre glorete produkter rettet mot gamere, men styrer likevel unna det mest prangende sporet med blinkende lys og overdrevent store klokker mange mener gamere må ha.

Konstruksjonen framstår solid. Bøylen over hodet gir passe motstand når man trer hodetelefonene over hodet. Store puter strammer og presser litt vel mye rundt hodet og sørger for at hodetelefonene holder seg på plass. Putene på klokkene er store og myke, men veier ikke opp for den litt ubehagelige pressingen. I tillegg er headsetet relativt tungt. Oppsummert er ikke dette spesielt komfortable hodetelefoner å bruke over lengre tid.

Fordi hodetelefonene er såpass stramme, vil kanten av ørene klemmes mot de harde høyttalerne som er gjemt inne i klokkene. Det kjennes etter lengre økter.

Til tross for at klokkene presser mot hodet, gir de liten isolering av lyder rundt. Med hodetelefonene på, hører jeg likevel trafikken utenfor leiligheten, selv om jeg ikke bor langs en spesielt trafikkert gate.

Funksjonalitet og knapper

Hodetelefonene har tre brytere på venstre klokke. Én skrur hodetelefonene av og på, den i midten endrer fra stereo til virtuell 7.1 surround-lyd, og med den øverste kan man justere volumet opp og ned. Surround-bryteren kan i tillegg dempe mikrofonen ved å trykke den inn i stedet for å flikke opp og ned. Samme bevegelse på den øverste bryteren vil dempe all lyd.

Enkle brytere gir tilgang til det man trenger.
Gamer.no/Håvard Hofstad Ruud

I tillegg er det på venstre klokken en micro-USB-inngang for lading, og en aux-inngang for å bruke hodetelefonene kablet.

For å bruke hodetelefonene trengs en medfølgende mottaker. Mottakeren plugges inn i en USB-inngang og hodetelefonene finner og kobler seg til umiddelbart. På en stasjonær PC har man nok mulighet til å avse en USB-inngang, men om man sitter på en laptop med et begrenset antall innganger, kan dette bli en potensiell utfordring.

Dette utelukker med andre ord at de kan brukes med for eksempel telefoner. Headsettet fungerer med både PC og PlayStation 4. Trust påroper seg for øvrig opptil 18 timer levetid på batteriet, og 15 meters rekkevidde for GXT 393.

Lyd

Komfort og funksjonalitet er viktig, men det avgjørende er lyden. Her kommer GXT 393 til kort. De gjør seg for all del ikke bort, pris tatt i betraktning. Hodetelefonene er testen gjennom en variert spilleliste i Spotify, med alt fra Alan Walker til Meshuggah. Lydsignaturen er langt bedre balansert enn for eksempel Razer Kraken, hvor alt drukner i en overdreven bass.

Både bass og diskant er der på GXT 393, men lydsignaturen er ikke spesielt fyldig. Jeg har muligens blitt bortskjemt på både lyd og komfort med mine Bose QC25-hodetelefoner som jeg vanligvis bruker, selv om det på ingen måte er en rettferdig sammenligning i dette tilfellet.

Så var det mikrofonen da. I motsetning til de fleste andre hodetelefoner designet for talekommunikasjon, er ikke mikrofonen festet til en «svanehals». Mikrofonen er fast, og stikker noen centimeter ut på venstreside, og strengt talt ganske langt unna munnen. Det er årsaken til et stort problem med disse hodetelefonene.

Fra gjengen jeg vanligvis spiller med over Discord, har jeg fått sterke tilbakemeldinger på at jeg knapt høres når jeg bruker GXT 393. Først når jeg har skrudd input-volumet til maks, og de har skrudd min output til det samme på sin side, er volumet på min stemme på et akseptabelt nivå.

Mikrofonen er fastmontert og stikker bare noen centimeter ut fra venstre klokke.
Gamer.no/Håvard Hofstad Ruud

Samme resultat får jeg når jeg forsøker å ta opp min egen stemme i Audacity. Det vil si, jeg får ikke noe resultat. Om hodetelefonene brukes trådløst får jeg ikke noe utslag i Audacity. Kablet plukkes stemmen opp, men ikke uten en forferdelig bakgrunnsstøy. Det samme er opplevelsen for de som sitter på andre siden av Discord-serveren.

Det aller største aberet er imidlertid en irriterende interferens som er i klokkene konstant. Når hodetelefonene skrus på, dukker det samtidig opp en summelyd som ligger som et bakgrunnsteppe til de skrus av igjen. Vi fikk først tilsendt et eksemplar hvor denne lyden var direkte sjenerende. Produsenten fant en feil ved et parti med hodetelefoner som skapte denne lyden, og sendte oss et nytt.

Lyden er ikke helt borte på det andre eksemplaret vi fikk tilsendt, men i motsetning til det første, er ikke interferensen høyere enn at den nå drukner i annen lyd, være seg musikk eller kaotiske kamper i Overwatch. Jeg mistenker at intereferensen skyldes at hodetelefonene og mottakeren i USB-porten kommuniserer over 2,4 GHz, en frekvens veldig mye annet kommuniserer over.

Konklusjon

Trust GXT 393 Magna kunne vært et godt alternativ i budsjettklassen. Utseendemessig er dette et tiltalende headset. Gaming-headset har tradisjonelt hatt det med å være så overdrevne og glorete at det nesten har vært kleint å bruke dem, selv om ingen ser at man bruker dem, der man sitter alene på gaming-rommet.

De blå led-stripene på sidene av GXT 393 er i mine øyne akkurat nedtonet nok til at det ikke blir for mye og bikker over i direkte harry. At de ikke blinker og lyser i flere millioner farger teller positivt her.

Lyden er også helt okei, og kanskje innenfor det man kan forvente av hodetelefoner i denne prisklassen. Man skimter både bass og diskant i musikk, selv om lydsignaturen ikke er spesielt fyldig. Stemmene til spillpartnere på Discord er også tydelige.

MEN. Min stemme er ikke tydelige for dem. At alt må stå på maks i begge ender for at de skal høre hva jeg sier er en grov svakhet.

4
/10
Trust GXT 393 Magna
Trust GXT 393 Magna kunne vært et godt alternativ i budsjettklassen, men innfrir ikke.
Solid konstruksjon
Stilig design
Enkel tilkobling
Dårlig mikrofon
Konstant interferens
Ubehagelig å bruke i lengre perioder
Avhengig av egen mottaker for å kunne brukes

Siste fra forsiden