Anmeldelse

Championship Manager 03/04

Jubel, gråt, frustrasjon og intens neglebiting. Dette er alle symptomer på en av verdens mest utbredde sykdommer; nemlig fotballgalskap. Med Championship Manager 03/04 (CM 03/04) bringes nok et "fotballfaglig narkotikum" til den fotballgale skaren av PC-spillerne.

Side 1
Side 2
Side 3

Time etter time vil fotballtilhengere over hele verden slavisk tilbringe foran skjermen, på søken etter trofeer og suksess. Skole, jobb og kjæreste har fort for å bli glemt idet man sitter med det nyeste tillegget til den allerede kritikerroste serien mellom hendene. Dette året blir garantert intet unntak.

Det er nå gått mange herrens år siden det første spillet i serien ble sluppet. 11 år for å være pinlig nøyaktig. Suksessen var ikke umiddelbar, men det gikk ikke lang tid før spillserien ble elsket og høyt verdsatt av mange. Fotballtilhengere over hele verden lovpriste spillet og utallige timer gikk med foran skjermen. Nå skulle man vise venner at man egnet seg til å styre fotballklubber til topps, sesong etter sesong. Helst skulle man bygge opp et lag fra bunnen av ligasystemet, for deretter triumfere gjennom samtlige ligaer, og så til slutt ende opp med det største og aller gjeveste trofeet i skapet. Men de første spillene var mye mer begrensede enn hva de er i dag.

Serien har i dag oppnådd et klassikerstempel, som alle andre spill innen sjangeren streber etter. De siste fem årene har utviklingen i Championship Manager-serien vært enorm når det gjelder bredde. Den nyeste versjonen fra utviklergjengen i Sports Interactive er selvsagt ikke et unntak. Her har man muligheten til å styre fotballklubber fra hele 42 land, med totalt 96 divisjoner. Med andre ord: Nok å ta tak i!

For de "ufrelste"
Til dere som enda ikke har fått med dere seriens populære konsept, skal jeg kort forklare: Championship Manager serien er; som tittelen til en viss grad avslører, et "management"-spill. Man skal styre en av de mange fotballklubber som er stilt til rådighet i spillserien i rollen som "manager", slik det heter på "godt norsk". Her varierer valgmulighetene fra små og fattige "bakgårdsklubber", til enorme "kassaapparater". Man kan styre lille Cheltenham, med begrensede ressurser, opp fra den engelske tredjedivisjonen, eller en kan kjøpe og lede et bredt spekter av superstjerner, med klubber som Real Madrid.

Jobben innebærer de fleste avgjørelser en virkelig manager tar seg av. Alt fra treningsoppsett til å kommentere uttalelser i pressen. Du bestemmer lagoppsettet, eventuelle kjøp og salg, taktikker, og er ansvarlig for at klubbens spillere gjør jobben sin på banen. Men som i den virkelige verden er det aller viktigste å lede laget til suksess. Suksessen determineres realistisk ut ifra hvilken klubb du velger å styre. Det forventes for eksempel ikke av styret i Ålesund FK at du, som "manager" for laget, skal vinne Champions League første året. Her har utviklerne foretatt en gjennomgående analyse av samtlige lag for å finne troverdige målsetninger for hvert enkelt lag.

Flerspillermulighet er også til stede i denne versjonen. Gangen i spillet er dog helt likt som når man spiller alene, og det er ikke særlig engasjerende å spille over Internett. En bør da heller spille med kamerater som oppholder seg i samme rom, ettersom hver enkelt spiller bruker forskjellig mengde tid på finpussing av laget. Dette kan medføre en del venting for de som bruker mindre tid.

Side 1
Side 2
Side 3

Siste fra forsiden