Gamer.no League of Legends Series

DDoS-angrep skal ha ødelagt kampen mellom BX3 og Atraxy på lørdag

Usikkert om kampen spilles på nytt eller ikke.

Skjermdump fra helgens stream

Dette er Gamer.no-ligaene 2015:

Vis mer

Norsk seriespill i Counter-Strike, League of Legends, Hearthstone og StarCraft II med 290 000 kroner i premier sponset av Logitech G og Expert.

Ofte stilte spørsmål om ligaen »

Ligaportal for de enkelte spillene:

Lørdag skulle lagene BX3 Elektroniske Sportsklubb og Atraxy åpne tredje sesong av Gamer.nos League of Legends Series. Første kamp i oppgjøret gikk sterkt i Atraxys favør, og BX3 endte opp med å vifte med det hvite flagget etter 30 minutter. Da ledet Atraxy med 14 000 gull og hadde 22 kontra 9 drap.

Tidlig i andre kamp oppstod det store problemer. Allerede etter 5 minutter måtte Christopher «Speyzz» Bekken og Vebjørn «Donzii» Land pause kampen på grunn av etterslep i kampen. Begge to falt ut av kampen kort tid etter, og pekte på et DDoS-angrep som en sannsynlig årsak. Et DDoS-angrep går i bunn og grunn ut på å oversvømme målets tilkobling med nettrafikk, slik at maskinen ikke klarer å håndtere alt.

Det endte opp med at Atraxy måtte gi seg etter nesten 13 minutter spilletid ettersom spillerne ikke kom seg inn i kampen igjen. Da hadde de to lagene ventet i om lag 40 minutter på å få avklart situasjonen. Atraxy hadde en liten ledelse, med 2 kills og 900 gull over motstanderen.

Mulighet for omkamp

Slik så det ut for mange seere på lørdag.

Administrator for kampen og e-sportleder hos Gamer.no, Stein Wilmann, tok etter kort tid en avgjørelse basert på turneringens regelverk, tidligere avgjørelser i lignende situasjoner og prinsippet om bevisbyrde. Kort sagt valgte Wilmann å la første kamp stå urørt, mens den avbrutte kampen på prinsipp går i favør BX3.

Det er likevel to ting som kan endre dette: Dersom Atraxy legger frem bevis på at et DDoS-angrep har skjedd blir det omkamp. Det blir også omkamp dersom BX3 selv går med på en omkamp – noe Wilmann og Gamer.no anbefaler laget å gjøre.

I så fall blir altså andre kamp spilt på nytt, med de samme heltene og summoner-spellsene som lagene valgte i den avbrutte kampen.

Atraxy vil skaffe bevis

Atraxys-spiller Nicholas «NicoThePico» Korsgaard forteller at laget nå jobber med å skaffe bevis på at det er snakk om et DDoS-angrep mot nettlinjen Speyzz og Donzi satt på. Han forteller også laget forsøkte å bøte på problemene så kjapt de inntraff.

– Med en gang problemene begynte, ringte Slemp til Speyzz og snakket ham gjennom det som skjedde, og hvordan han kunne skifte IP-adresse. Dette ble da gjort, og kampen ble startet opp igjen. Nettet var deretter stabilt i noen minutter før Speyzz tilsynelatende ble DDoS-et igjen, og nettlinjen forble ekstremt ustabil helt til kampen ble avsluttet da pausetimeren gikk ut. Noen få minutter etter at vi i Atraxy forlot gamen forsvant alle internettproblemene, forteller han.

Nicholas «NicoThePico» Korsgaard.

Samtidig synes han og laget at situasjonen er svært uheldig, og at ligaens regelverk trenger mer arbeid. Med reglene slik de står nå mener de at det er enkelt å bestille et angrep dersom et lag skulle ligge under, slik at de kan få utsatt kampen eller i beste fall få walkover. Hele Atraxy har nå tatt noen grep for å sikre seg mot fremtidige angrep, men som alltid med slike angrep er det vanskelig å sikre seg helt.

Les også
Solgte kun 20 billetter til stor e-sportsatsing

Det blir vanskelig å gjenskape situasjonen, selv med en omkamp. NicoThePico peker på at BX3 tydelig slet med å komme seg etter tapet i den første kampen, og at de virket svekket i begynnelsen av andre kamp.

– Det er veldig kjipt for oss å miste den driven vi opparbeidet oss ved å knuse BX3 i første kamp, og ved skaffe en så stor tidlig ledelse i den andre kampen. Vi hadde stålkontroll, og hele laget var i kjempestemning ettersom vi spilte bra og smart. Dette er faktorer som spiller inn i «the heat of the moment», og selv om kampen forhåpentligvis blir spilt på nytt vil Atraxy ha mistet alle de fordelene vi hadde der og da, sier han.

Vi tok kontakt med BX3 mandag for å høre om de har komme til en beslutning, men har ikke fått svar.

Gamer.no er fornøyd med regelverket

Gamer.no-redaktør Tor-Steinar Tangedal mener på sin side at regelverket ivaretok begge lags interesser på en god måte.

– Helt objektivt sett vet vi enda ikke om Atroxy faktisk ble DDoS-et (selv om det er sannsynlig) eller hvem som gjorde det. Dette har Atroxy tid til å finne ut ved å snakke med sin nettleverandør. Dersom et lag har et klart sportslig overtak i en slik situasjon, kan Gamer.no tilkjenne laget seieren. Dette står det mer om i punkt 4-4 i regelsettet, og det henvises også til dette i rapporten som lagene har fått tilsendt, forteller han.

– Siden det har blitt lettere og lettere å «bestille» DDoS-angrep, har også spillerne et ansvar for å ta nødvendige grep for å unngå å bli rammet. Dette kan som regel gode guider, VPN-løsninger eller nettleverandøren hjelpe til med, og da slipper man å komme i disse situasjonene i det hele tatt. Alternativet er å slutte å sende kampene direkte, og spille dem på hemmelig tid og sted, men da forsvinner hele fundamentet for å bygge opp norsk e-sport.

Et aspekt av saken som også kan virke problematisk er Stein Wilmanns dobbeltrolle her. I tillegg til å være Gamer.nos e-sportsansvarlige er Wilmann sentral i BX3 Elektroniske Sportsklubb. Siden Wilmann også satt med administratoransvaret for den aktuelle kampen der hans eget lag spilte, er det en åpenbar interessekonflikt. Tangedal påpeker at dette ideelt sett er et engangstilfelle.

– Akkurat denne saken ble håndtert av e-sportansvarlig alene, men utelukkende på bakgrunn av regelsettet. Det er meningen at Stein skal ha andre admins ved sin side for ta de riktige beslutningene dersom han av ulike årsaker blir erklært inhabil. Vi hadde en League of Legends-admin som takket ja til den jobben, men han dukket ikke opp som avtalt. Nå håper vi å få på plass en ny så raskt som mulig.

Slik ser du kampene

Denne sesongen kjører Gamer.no ligaer med premier i Hearthstone, League of Legends, StarCraft II og Counter-Strike: Global Offensive. I tillegg har vi en Dota 2-liga som begynner i mars.

Vi viser og kommenterer minst to av fire oppgjør i hver av toppdivisjonene lørdager og søndager på GamerTV. I tillegg er det fritt frem for andre å vise kampene i de lavere divisjonene.

Alt du bør vite om de norske ligaene:
Vi svarer på de mest stilte spørsmålene »

Siste fra forsiden