Feature

Anbefalte indiespill

De ti beste indiespillene akkurat nå

Færre nye storspill åpner dører for de små og kreative.

1: Side 1
2: Side 2

Det har vært langt mellom de virkelig gode storspillene så langt i år. På meg virker det som om mange utviklere fortsatt holder på å venne seg til den nyeste konsollgenerasjonen. Alternativt har AAA-sektoren blitt utsatt for kraftig idétørke. Mellom fantastiske spill som Bloodborne, Pillars of Eternity og Mortal Kombat X har ting liksom ligget litt dødt. Heldigvis finnes det råd. I løpet av det siste året har det kommet ut en rekke knallgode indiespill som byr på noe for de aller fleste.

Hva mener vi med indiespill? I likhet med indierock har indiespill gått fra å være en økonomisk merkelapp til en slags sjangermarkør. Mange uavhengige dataspill har bestemte fellestrekk det er vanskelig å komme seg unna. De er ofte utviklet av få mennesker, med en enkel, retroinspirert estetikk og tar ofte utgangspunkt i enkle mekanikker. Noen ganger forsøker de å gjenskape spesifikke minner og følelser fra utviklerens barndom, andre ganger setter de deg i livssituasjonen til et annet menneske. Det er et bredt, omfattende begrep som kan inneholde de fleste spill.

Denne listen forsøker å anbefale et bredt utvalg av indiespill som har blitt lansert det siste året, og forhåpentligvis blir dette en liste du kan ta utgangspunkt i hvis du ser etter noe nytt. Vi har nok utelatt spill som sikkert burde vært på lista, men det er sånn som skjer når man bare har ti plasser. Har du forslag til andre gode indiespill oppfordrer vi til å nevne dem i kommentarfeltet.

The Binding of Isaac: Rebirth

Sjanger: Roguelite, action-eventyr
System: Windows, OSX, Linux, PlayStation 4, PlayStation Vita, Wii U (kommer), 3DS (kommer), Xbox One (Kommer)
Utvikler: Nicalis

Har du noen gang måttet nedkjempe sammenvokste tvillinger med kun dine egne tårer som våpen?

Ifølge Steam er The Binding of Isaac: Rebirth det spillet jeg har brukt flest timer på. Jeg er nå opp i 67 timer, og noe sier meg at det tallet vil bikke 100 i løpet av året. Det er et vanedannende og fascinerende spill som krever gode reflekser, enda bedre hukommelse, og en solid dose flaks om du skal overleve lenge nok til å vinne.

Som den lille gutten Isaac må du flykte gjennom kjelleretasjene under huset hans fra den religiøst fanatiske moren og nedkjempe monstre i ulike former og fasonger. Dette er et typisk «roguelite»-eventyr der nivåer, verktøy, våpen og fiender blir tilfeldig generert hver gang du starter et nytt spill. Det eneste som er konstant er hvordan det du plukker opp påvirker spillfiguren din og hvordan de kan kombineres med hverandre. Er du heldig kan du skape en våpenkombinasjon som utsletter alt på skjermen i løpet av få sekunder. Om flaksen ikke strekker til blir spillet et slit å komme gjennom.

Likevel er det verdt det. Etter hvert som spillereglene åpenbarer seg skjønner man hvordan de både kan tøyes og brytes til din fordel. Den noe høye vanskelighetsgraden skaper en genuin mestringsfølelse hver gang du nedkjemper et enormt monster, og det finnes knapt noe bedre enn å sette sammen en våpenkombinasjon som lar deg gjøre noe helt nytt og uventet.

Crypt of the NecroDancer

Sjanger: Rytmespill, roguelite, grotteutforskning
System: Windows, OSX, Linux
Utvikler: Brace Yourself Games

Jo lenger ned du kommer jo vanskeligere blir det.

Crypt of the NecroDancer kom nylig ut av Early Access på Steam og spillfans frydet seg over hva Brace Yourself Games hadde klart å snekre sammen. Det er et unikt og spennende spill som kombinerer elementer fra rytmebaserte musikkspill, roguelite-sjangeren, og grotteutforskning til å bli noe helt nytt. Mye ligner, men ingenting kommer i nærheten av å føles så originalt.

Som en tapper utforsker skal du danse deg gjennom fire soner for å nå fram til den fryktede «NecroDancer», en åndemaner som har stjålet hjertet ditt og fanget deg i krypten sin. Alt i spillet beveger seg til musikkens rytme, som til å begynne med gjør alt veldig stressende. Heldigvis tar det ikke lang tid før alt «sitter», og du hopper deg gjennom spillets utfordring som en dødelig dansemester.

Les også
Anmeldelse: This War of Mine

Det aller beste i Crypt of the NecroDancer er likevel musikken. Komponist Danny Baranowsky har snekret sammen et herlig lydspor som setter stemning og får blodet til å flyte. Sammen med den retro-inspirerte grafikken blir dette en herlig audiovisuell pakke som burde oppleves av de som liker god musikk og gode spill.

Kerbal Space Program

Sjanger: Simulator
System: Windows, OSX, Linux
Utvikler: Squad

«Se, mamma, jeg er på månen!».

Kerbal Space Program er definitivt ikke det spillet jeg tenker på når jeg tenker på et typisk indiespill. I stedet for å basere seg på gammeldags pikselgrafikk og bortgjemte barndomsminner velger heller utvikleren Squad å se mot stjernene og snekre sammen den kuleste romfartssimulatoren som finnes.

Som lederen for romfartsprogrammet på planeten «Kerbin» skal du bistå små grønne menn i deres drøm om å komme seg til verdensrommet og forbi. Du må bygge romskip, sende dem ut i rommet og utføre forskjellige vitenskapelige eksperimenter. Slik kan du låse opp nye byggematerialer, motorer og drivstofftanker. Det høres kanskje lett ut, men Kerbal Space Program er et overraskende komplisert spill med mye å lære seg.

Du må regne med at romskipene dine eksploderer, styrter, blir hengende igjen i bane rundt planeten, eller bare ikke fungerer. Det er en naturlig del av spillet. Men for hver eksplosjon og ukontrollerte flyvning lærer man noe som gjør den neste oppskytingen litt bedre. Og så, når du endelig har plantet et flagg på månen, innser du at du knapt har opplevd en tiendedel av hva Kerbal Space Program har å by på. Anbefales for deg med en ingeniør i magen.

Westerado: Double Barreled

Sjanger: Western-inspirert action-eventyr
System: Windows, OSX, Linux
Utvikler: Ostrich Banditos

I den ville vesten kan alt skje.

Vi trenger flere dataspill inspirert av western-sjangeren, og Westerado: Double Barreled er et kjempegodt skritt i riktig retning. Det er også et veldig typisk indiespill rent estetisk sett. Alt du ser er bygget opp av tettpakkede piksler som skaper et stilisert og høyoppløselig, retroinspirert bilde av den gamle vesten. Spillet er proppfull av sjarm, humor, og flere uventede popkulturelle referanser.

Historien er også som snytt ut av nesa på en spaghetti western. Noen har drept familien din og du er selvsagt ute etter hevn. Du vet ikke hvem som drepte dem, men i løpet av spillet finner du ledetråder som peker deg i riktig retning. Alternativt kan du bare trekke pistolen og skyte absolutt alle du kommer over. Bare vær obs på at folk vil kjempe tilbake.

I Westerado kan du til enhver tid dra frem revolveren din og se omverdenen reagere på hva du gjør. Dette kan være en god skremselstaktikk, men det kan også føre til at du får ei kule i panna.

Chroma Squad

Sjanger: Taktisk strategispill
System: Windows, OSX, Linux
Utvikler: Behold Studios

«Go, go, Power, nei vent...».

Hvis du, som meg, vokste opp på 1990-tallet og hadde tilgang til TV3 så du kanskje på Mighty Morphin' Power Rangers etter skoletid. Det var en superheltserie basert på en japansk «super sentai»-serie der filmopptak fra Japan ble spaltet sammen med amerikanske skuespillere for å skape en TV-serie om tenåringer i farget spandex som reddet verden fra onde monstre. Det var skikkelig teit, men også ganske moro for en seks år gammel gutt.

Power Rangers har levd videre, og eksisterer fortsatt, men det var først i 2015 vi fikk et spill som forsøkte å hylle Sabans superheltserie. Chroma Squad er et turbasert, XCOM-aktig spill der du sjefer over ditt eget TV-studio og skal lage episoder av en Power Rangers-inspirert serie. Ting tilspisser seg derimot når ekte romvesner angriper jorda, og dine skuespillere må redde dagen.

Litt teit er det absolutt, men det er tydelig at utviklerne av Chroma Squad er enormt glad i mediegiganten de har hentet inspirasjon fra. Det er også et overraskende godt strategispill, og et av de beste Power Rangers-baserte spillene som har kommet ut på lenge.

På neste side fortsetter anbefalingene av gode indiespill. Vi har blant annet plukket frem et par bunnsolide plattformspill, en skrekkfilmsimulator, og et annerledes krigsspill »

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden