Feature

Anbefalte indiespill

De ti beste indiespillene akkurat nå

Færre nye storspill åpner dører for de små og kreative.

1: Side 1
2: Side 2

Lakeview Cabin Collection

Sjanger: Skrekk, eventyr
System: Windows, OSX, Linux
Utvikler: Roope Tamminen

Her trengs det nok mer enn bare plaster.

Se for deg følgende. En gjeng tjueåringer reiser ut til et øde sted for å drikke, røyke tjall og feste så mye som mulig. Etter hvert begynner de å dø én etter én, men ingen vet hvem morderen egentlig er. Det er standardoppsettet for veldig mange skrekkfilmer, og nå er det premisset for et nytt skrekkspill. Lakeview Cabin Collection lar deg gjenskape de aller fleste horrorklisjeer pakket inn i sjarmerende pikselgrafikk og kullsvart humor.

På dagtid står du fritt til å reke rundt på en forholdsvis typisk sommerleir ved en innsjø, men når natten faller på begynner skumle ting å skje. Det er en seriemorder på fære, det bor uhumskheter i innsjøen, og de stakkars tenåringene har en lei tendens til å utsette seg selv for dødelige ulykker.

Akkurat hva som foregår og hvorfor er egentlig ikke godt å si, men klarer du å overleve monstrene som jakter på deg begynner ting å åpenbare seg. Du må bare være forberedt på at samtlige av spillfigurene dine vil dø en grufull død lenge før du forstår noe som helst.

This War of Mine

Sjanger: Simulator
System: Windows
Utvikler: 11 Bit Studios

Samvittighetskvaler i This War of Mine.

Mens noen uavhengige dataspill bygger på nostalgiske følelser og gammeldags spillmekanikk er andre mer rettet mot å plassere deg i livssituasjonen til et annet menneske. Disse spillene er som regel følelsesmessig utmattende og kanskje litt deprimerende, men byr samtidig på spillmekaniske systemer som reflekterer tilbake på spilleren og setter deres valg i et nytt lys.

This War of Mine er kroneksempelet på et slikt spill. Her skal du på best mulig vis overleve i en krigssone der plyndring, drap og vold har blitt en del av hverdagen. Kampen om tilværelsen er absolutt ikke enkel, og du må ofte gjøre noen tøffe valg for at du og dine følgesvenner skal overleve et par dager til. Historien som fortelles blir din historie, båret frem av dine beslutninger og reaksjoner på hva som skjer.

Dette er et veldig viktig spill, som fokuserer på de nære, individuelle konsekvensene av krig framover at du bare løper rundt og plaffer ned anonyme soldater. Det er mektige saker, og kanskje litt kraftig kost innimellom, men det er absolutt verdt å få med seg.

Titan Souls

Sjanger: Action, eventyr, gåteløsning
System: Windows, OSX, PlayStation 4, PlayStation Vita
Utvikler: Acid Nerve

Les også
Anmeldelse: This War of Mine
Pass deg nå.
Acid Nerve

Titan Souls er både veldig enkelt og veldig, veldig vanskelig. Som en ung eventyrer skal du bekjempe 19 monstre som ligger i dvale rundt omkring i et svært omfattende landskap. De vil alle død av ett enkelt skudd fra buen din hvis du klarer å treffe det svake punktet deres. Det er derimot lettere sagt enn gjort.

Du er ikke bare ganske liten i forhold til de enorme kjempene du forsøker å ta livet av, men du er også veldig sjør. Dette fører til dødsfall på dødsfall etter hvert som du lærer deg titanenes angrepsmønster og kamparenaer. Du ruller og smetter unna enorme hender som prøver å knuse deg, ildkuler som kan smelte kroppen din på et øyeblikk, eller giftige sporer som tvinger deg i kne.

Og så skjer det. Kampen stopper brått opp, og du innser at du har vunnet. Ett enkelt velrettet skudd har gjort slutt på beistet foran deg og du står igjen som seierherre. Det er fint lite som slår den følelsen.

Shovel Knight

Sjanger: Plattformspill
System: Windows, OSX, Linux, , Nintendo 3DS, Wii U, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Xbox One
Utvikler: Yacht Club Games

På tide å spa vekk litt ondskap.

Vokste du opp med en NES-konsoll på 1980- og 1990-tallet er Shovel Knight skreddersydd for deg. Utvikler Yach Club Games har tatt spillmekaniske og audiovisuelle trekk fra noen av de beste Nintendo-spillene gjennom tidene og brukt det til å snekre sammen et herlig plattformspill som transporterer deg tilbake til barndommen.

Verdenskartet er som snytt ut av nesa på Super Mario Bros. 3, mens hoppemekanikken bringer tankene tilbake til de gamle DuckTales-spillene, komplett med en hoppestokk som lar deg sprette fra motstander til motstander. De onde ridderne du må kjempe mot hadde alle hørt hjemme i et Mega Man-spill. Nivåene minner på sin side om Castlevania-serien, med dunkel lyssetting og middelaldersk arkitektur.

Selv med så mange innflytelseskilder å trekke på har Yacht Club Games likevel klart å snekre sammen et spill som ikke føles som en blåkopi av sine forgjengere. Shovel Knight er ren og skjer plattformspillmoro fra start til slutt.

Axiom Verge

Sjanger: Plattformspill, action
System: Windows, PlayStation 4, PlayStation Vita
Utvikler: Tom Happ

«Boom!».

Det har vært få utviklinger på Metroid-fronten siden Nintendo lanserte Other M for fem år siden. Heldigvis finnes Axiom Verge, en så åpenlys hyllest til Super Metroid at det like gjerne kunne vært en direkte oppfølger. Likevel blir det aldri en direkte kopi av NIntendos plattformeventyr. Utvikler Tom Happ har laget et stilsikkert, retroinspirert indiespill som oppfinner like mye nytt som det henter inspirasjon fra det gamle.

Foran dine føtter ligger en biomekanisk spillverden tilsynelatende hentet fra de litt mildere feberdrømmene til H.R. Giger som du skal utforske med futuristiske våpen og spenstige hopp. Bevegelsene sitter som støpt i fingrene, et absolutt krav for sjangeren, og halve gleden i spillet er å oppdage skjulte skatter og passasjer.

Axiom Verge er heller ikke redd for å gi deg en overraskelse innimellom. Akkurat når du tror du har skjønt hvilken retning spillet skal ta får du en real finte i fanget. Disse virker utrolig godt planlagt og er alltid en glede å snuble over. Det lar også Axiom Verge bevege seg vekk fra de gamle Nintendo-spillene som inspirerte det, slik at det blir noe helt nytt og ikke bare en blåkopi.

Savner du noe å spille med kompisgjengen en lørdagskveld?

Vi har samlet de beste spillene du kan spille med andre på sofaen »

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden