3D Realms snakker ut

Derfor gikk det galt

Skaperne av Duke Nukem forteller sin versjon av de siste ukenes hendelser.

Den amerikanske spillutvikeren 3D Realms har tatt bladet fra munnen, og kommet med en omfattende pressemelding hvor de gir sin versjon av det som har skjedd de siste ukene.

Først og fremst ønsker de å klargjøre at selskapet vil drives videre, og at det ikke vil legges ned slik som først antatt. Det som har skjedd er at utviklerteamet deres, som jobbet med Duke Nukem Forever, er sagt opp. Dette skal være på grunn av manglende inntekter.

Duke Nukem Forever-teamet sier farvel.

Selv om 3D Realms ikke lenger har noe internt utviklerteam vil de fortsette å lisensiere og samarbeide om spill basert på Duke Nukem-franchisen.

I pressemeldingen forteller 3D Realms at de sent i fjor gikk i dialog med Take-Two, for å få pengestøtte slik at de kunne fullføre Duke Nukem Forever. Samtidig skal utviklerteamet deres ha nådd en serie milepæler som Take-Two og 3D Realms var blitt enige om.

I følge 3D Realms var Take-Two klar over at 3D Realms trengte penger for å fullføre utviklingen av Duke Nukem Forever. Men etter måneder med forhandlinger skal de ha endret radikalt på den foreslåtte avtalen, og 3D Realms skal ha informert dem om at de ikke hadde råd til å gå inn i en slik avtale, og at hvis det ikke kom i havn noen avtale måtte de gi slipp på de ansatte utviklerne.

Deretter skal Take-Two ha tilbudt å kjøpe Duke Nukem-franchisen og utviklerteamet, men av ulike grunner oppfattet 3D Realms tilbudet deres som uakseptabelt, og et forsøk på å skaffe seg Duke Nukem-franchisen "på billigsalg". Forhandlingene brøt til sist sammen 4. mai, og utviklerteamet ble sagt opp få dager senere.

Lekket skjermbilde.

3D Realms har også kommentert søksmålet fra Take-Two. De sier at Take-Two aldri har betalt dem noe som helst for Duke Nukem Forever, før de i juli 2008 betalte 2,5 millioner dollar i forbindelse med en avtale om et ikke-annonsert spill.

Take-Two hevder å ha betalt 12 millioner til GT Interactive for utgivelsesrettighetene, men dette var en transaksjon 3D Realms ikke var del av. GT Interactive betalte på sin side en sum på 400 000 dollar da de opprinnelig signerte Duke Nukem Forever i 1999. I mellomtiden skal 3D Realms ha brukt over 20 millioner dollar av egne midler på utviklingen.

3D Realms oppfatter søksmålet som en bølletaktikk for å sikre seg eierskap over Duke Nukem-franchisen, og forsikrer om at de vil forsvare seg med nebb og klør.Pressemeldingen gjør det klart at selv om Take-Two eier utgivelsesrettighetene til Duke Nukem Forever, har 3D Realms visse rettigheter til å selge spillet direkte. Dette kan være et tegn på at utvikleren ønsker å finne en måte å fullføre spillet på, og selge det direkte over nettet.

Diskutér artikkelen i forumet

Siste fra forsiden