Intervju

Mike Nichols om fremtiden til Xbox

– Det er stor grunn til å være optimistisk

Med Xbox One, Xbox One S, Project Scorpio og Play Anywhere går Microsoft en spennende fremtid i møte.

Mike Nichols
Andreas Klebo-Espe/Gamer.no

LOS ANGELES (Gamer.no): – Vi gjorde noe ganske ukonvensjonelt ved å kunngjøre to konsoller på samme show. Jeg vet ikke om noen har gjort det før.

Det er dagen etter Microsofts E3-konferanse – der selskapet trakk sløret av både Xbox One S og Project Scorpio – og på messegulvet treffer vi en tydelig oppspilt Mike Nichols, visepresident for markedsføring i Xbox.

Optimisme hos Microsoft

Siden lanseringen av dagens konsollgenerasjon er det ingen hemmelighet at Sonys PlayStation 4 har tatt ledelsen i antall solgte enheter, men etter å ha lagt alle sine kort på bordet på E3 er Microsoft svært optimistiske med tanke på fremtiden:

– Hvis alle liker de nye konsollene like mye som den umiddelbare reaksjonen skulle tilsi, tror jeg det er stor grunn til å være optimistisk. Men vi har også sett en klar fremgang i bruken av Xbox allerede før vi viste frem Xbox One S og Project Scorpio, som lover veldig godt, forteller Nichols.

Xbox One S markerer begynnelsen på Microsofts visjon for spillindustriens fremtid. (Video: Xbox)

Ifølge ferske tall fra Microsoft logget hele 46 millioner brukere seg inn på sin Xbox Live-konto i løpet av mars 2016, en økning på 26% fra samme måned i fjor. Nettopp disse tallene er det selskapet vektlegger når de vurderer sin posisjon i konsollmarkedet:

– Måten vi måler vår suksess er ved å se på hvor mange som faktisk bruker sin Xbox. Når alt kommer til stykket forteller salgstall bare én side av saken, men jeg mener man får et langt klarere bilde av situasjonen ved å stille spørsmål om hvorvidt spillere har glede av produktet og hvor mange som faktisk bruker det, fortsetter Nichols.

Handler mer om spillerne

Fordelt mellom Xbox One, PlayStation 4 og til dels Wii U, ligger konsollmarkedet godt an, og med nye konsoller rundt hjørnet vil det trolig vokse seg enda sterkere. For Microsoft er målet å stadig vekk finne måter konsollkategorien kan forbedres ytterligere, og med to konsoller på lur og sin nye «Play Anywhere»-strategi tror selskapet de kan gjøre nettopp det:

– Fremtiden for spillindustrien er i ferd med å endre seg fra å kun fokusere på ett produkt, til å tenke på spillerne og det faktum at de kanskje spiller på flere forskjellige plattformer. Akkurat dette er ikke noe som tas særlig hensyn til i dagens marked, og derfor kom vi frem til Xbox Play Anywhere-programmet, sier Nichols.

– Om vennen din har valgt å spille på PC og du har valgt å spille på konsoll bør det fortsatt være mulig for dere å ha det gøy sammen. Når spill tilbyr samarbeidsmoduser finnes det ingen god grunn til at dere ikke kan spille sammen på tvers av plattformene. Det er litt det samme som å si at jeg har en svart telefon, du har en rød telefon og vi kan ikke ringe hverandre. Det er ganske sprøtt.

Med Play Anywhere kan du plukke opp et spill til Xbox One og få PC-versjonen med på kjøpet. Deretter står du fritt til å spille med venner på tvers av plattformene, men du kan også veksle mellom hvor du selv ønsker å spille.

– Vi er på mange måter i en helt unik posisjon i dagens spillverden fordi vi elsker PC og vi elsker konsoll. Hva som er den beste løsningen er fullstendig opp til hver enkelt spiller, og dersom du bruker begge er det fantastisk. Det vi prøver å gjøre er å gi folk mer frihet til å velge det som passer best for dem.

Les også
Sniktitt: Tyranny

Muligheten til å spille uten begrensninger er et sentralt konsept for Microsoft, både på tvers av plattformer og konsollgenerasjoner.

Xbox One S er bare en av flere muligheter for de som ønsker å spille Xbox-spill.
Andreas Klebo-Espe/Gamer.no

Samme tilbud for hver konsoll

Enten du kjøper Xbox One S, venter på Project Scorpio eller holder deg til den originale Xbox One, lover Microsoft å gi deg akkurat de samme spillene, tjenestene og fordelene. Ifølge Nichols var det på tide å gå over til en forretningsmodell der ny maskinvare kan gjøres tilgjengelig så snart den er ferdigutviklet, samtidig som spillere kan være trygge på at deres investeringer vil være lønnsomme i mer enn bare et par år:

– Alle de nye spillene som kommer ut, alle forbedringene til Xbox Live og alt tilbehøret du kjøper vil være tilgjengelig på tvers av de tre konsollene. Vi tror vårt tilbud er ganske unikt, og jeg håper det vil åpne markedet for flere og flere Xbox-spillere.

Så hva er målgruppen for de nye konsollene?

– Med den lave prisen tror jeg Xbox One S er et ideelt alternativ for de som er ute etter å kjøpe sin første konsoll. Vi har også flere titalls millioner som spiller Xbox 360 hver måned – en fantastisk maskin – men fordi den er ti år gammel velger de fleste utgiverne nå å slippe spillene sine på Xbox One. Dermed er Xbox One S en kjempemulighet for Xbox 360-eiere som enda ikke har oppgradert, sier Nichols.

Overgangen til en ny konsoll

Microsoft har forsket nøye på hva som skal til for at spillere vil oppgradere til en ny konsoll, og basert på svarene har de prøvd å legge til rette for at overgangen skal være så smertefri som overhodet mulig:

Microsoft avslørte Project Scorpio på E3 2016. (Video: Xbox)

– Spillere vil vite hvorvidt den nye konsollen har spill som kun er tilgjengelige på det systemet, om de kan ta med vennene sine når de oppgraderer og selvfølgelig om konsollen kan spille eldre spill. Vi har taklet flere av disse punktene, og fortsetter å legge til rette for funksjonene våre kunder helst vil ha, forteller Nichols og viser blant annet til Play Anywhere-programmet og Xbox Ones bakoverkompatibilitetsfunksjon.

– Hvis en eksisterende Xbox One-eier har lyst til å kjøpe Xbox One S er det selvfølgelig et godt alternativ for dem også, men det er ikke noe de er nødt til å gjøre. Og så, ett år frem i tid, kan man ta stilling til hvorvidt man vil oppgradere til Xbox One S, prøve Project Scorpio eller bare fortsette med den opprinnelige Xbox One-konsollen.

Med de tre konsollene, Windows 10 på PC og Play Anywhere-programmet byr Microsoft på mange valgmuligheter samtidig som de samler spillere på ett og samme nettverk. Selskapet har til og med invitert til et samarbeid mellom Xbox Live og Sonys PlayStation Network – et tegn på at Xbox-utvikleren for alvor setter spillerne først.

Den nye fremtiden til Microsoft begynner 2. august, med lanseringen av Xbox One S. Hva selskapet gjør med Project Scorpio til neste år, og hvor ferden går videre blir spennende å se.

Leter du etter mer E3-stoff?
Stikk innom våre E3-sider, der du finner alle artiklene fra årets messe »

Siste fra forsiden