Intervju

Verdensmesterskapet i Overwatch

– Det er viktig å kunne prestere under press

Seks norske spillere kjemper for plass i VM i Overwatch – vi har snakket med én av dem.

Jonas Navarsete er en av nøkkelspillerne på Norges Overwatch-lag.
Espen Jansen/Jonas Navarsete/Mikkjell Lønning/Gamer.no

Overwatch er stadig like populært, og etter skytespillets overveldende lansering tidligere i år har e-sportscenen sakte, men sikkert vokst seg til en tilsvarende størrelse. I disse dager arrangeres det stadig nye og spennende tredjepartsturneringer, og selvfølgelig er vi i Gamer.no også med på notene, med en egen Overwatch-avdeling i Telenorligaen.

Den aller viktigste pådriveren for spillets e-sportscene vil nok likevel forbli Blizzard selv, og som alle e-sporter som har vokst seg til en viss størrelse, skal det snart holdes verdensmesterskap i Overwatch. Her har spillere og tilhengere fra hele verden fått være med på å stemme fram mannskapet til sitt landslag, og Norge er også med på leken.

Faktisk har Norge gjort det riktig så bra hittil, med tre av fire mulige seire i gruppespillet, og dermed fått en plass videre i turneringen.

Navarsete og resten av det norske laget kjemper om en plass i sluttspillet i USA.
Blizzard Entertainment

I den anledning har vi snakket med en av nøkkelspillerne på det norske laget, Jonas «AverageJonas» Navarsete. Han virker oppriktig positiv med tanke på Norges videre sjanser i mesterskapet, selv om muligheten for å møte flere av verdens beste spillere både skremmer og oppildner det norske håpet.

En lang vei

– Vi har en liten drøm om å havne blant de seks beste lagene i Europa. Får vi til dette har vi plutselig sikret oss billetter til VM under Blizzcon i USA, hvor vi får muligheten til å vise oss fram foran titusenvis av mennesker, innrømmer Navarsete spent.

Å komme helt til sluttspillet i VM er imidlertid ingen enkel sak: Det hele begynte tidligere i år, da Blizzard lot alle spillere med en aktiv Overwatch-bruker stemme fram sine personlige favoritter fra hjemlandet. De fire spillerne med flest stemmer fikk automatisk plass på laget, mens de to resterende plassene ble fylt av lagets kaptein.

Navarsete var blant de fire med flest stemmer på det norske laget, og med 23 prosent av stemmene var det aldri noen tvil om sogndølens plass på laget. Han forteller at det samtidig er mange ting som avgjør hvem som dukker opp på de forskjellige landslagene:

– Sveriges landslag er ekstremt imponerende, forteller Navarsete.
Blizzard Entertainment

– Det er nok en kombinasjon av flere ting, slik at de som har størst profil utad – enten de driver med YouTube eller strømming – selvfølgelig har en liten fordel. Samtidig tenker jeg at det ofte er de som leverer gode proffresultater over lenger tid som også oppnår denne typen popularitet. Det har likevel vært en litt merkelig prosess, og for noen land har det endt opp med et landslag med ganske middelmådige, men veldig populære spillere.

– Jeg føler derimot at vi var svært heldige med det norske laget, hvor stort sett alle holder et nivå som kan forventes av et landslag, legger Navarsete blidt til.

Idrettsutøvere

Navarsete har selv spilt skytespill aktivt i over 13 år, og i motsetning til det det litt beskjedne brukernavnet hans tilsier, er han nok alt annet enn gjennomsnittlig:

Les også
Anmeldelse: Overwatch

– Spillingen tok for alvor av med 1.3-versjonen av Counter Strike, men i ettertid er det nok spill som DotA og Heroes of Newerth som har fått størst fokus – i en periode spilte jeg blant annet på et Norges beste Heroes of Newerth-lag, SKAB.

Listen strekker seg videre, med store bedrifter og plasseringer i spill som World of Warcraft og Counter Strike: Global Offensive. Til tross for sitt åpenbare spilltalent har det likevel aldri passet helt med en e-sportkarriere for Navarsete, som i lang tid har vært opptatt med studier. Med en mastergrad i idrettsvitenskap i bagasjen føler han nå at tiden omsider er inne:

Norge slo godt fra seg mot Frankrike i gruppespillet.

– For meg personlig kunne det ikke passet bedre enn det det gjør nå. Det gjør meg ekstra stolt at jeg har blitt stemt fram til denne rollen, og det er selvfølgelig veldig stas å skulle representere moderlandet. Sånn sett føler jeg også at utdanningen min kommer veldig godt med, for det er mange paralleller man kan trekke mellom mentaliteten i toppidrett og i e-sport, forteller han.

– Hva tenker du på da? Hvilke kvaliteter er det som går igjen?

– Jeg tenker først og fremst på konkurranser som foregår offline, foran et ekte publikum. Da er nervene plutselig en langt viktigere faktor. Det å prestere under press – press fra menneskene i salen, kameraene, musikken og en rekke andre, potensielt forstyrrende elementer – er en stor mental barriere for mange. Og som i de fleste konkurranseformer handler det ofte om å være et steg foran motstanderen din, slik at du kan forvente hva som skal skje, utdyper Navarsete.

En fordel Navarsete har i så måte er det faktum at han har fått med seg to kumpaner fra sitt relativt unge klubblag, Nordic Alpha på landslaget. Han er sikker på at dette er en stor hjelp for Norges sjanser på veien mot sluttspillet:

– Nordic Alpha har mange unge talenter, deriblant de to jeg har fått med meg på landslaget, «Onigod» og «Invision». Det er nok en stor fordel at tre av oss allerede er rimelig samkjørte, sånn fra et taktisk standpunkt.

Det er viktig å holde hodet kaldt.
Blizzard Entertainment

Jernmannen fra Tyskland

– Har du noen tanker om hvorfor Overwatch har blitt så populært som det har blitt?

Reinhardt er figuren Navarsete spiller oftest i profesjonell sammenheng.
Blizzard Entertainment

– Akkurat det koker nok ned til tre ting. For det første har Blizzard en enorm evne til å markedsføre seg selv som spillprodusent; kvaliteten i alt de lager er utrolig solid, uavhengig av hvilken sjanger spillet befinner seg i; og til slutt er det det enkle faktum at Overwatch faller et sted midt imellom League of Legends og Counter Strike. Dette er noe svært få spill har gjort på samme måte tidligere, og de mange forskjellige figurene i Overwatch gjør hver kamp spennende og unik – alle kan finne en helt som appellerer spesielt til de.

Navarsete innehar «tank»-rollen på laget sitt, og figurer som Zarya, D.Va og, kanskje aller mest, Reinhardt er blant hans profesjonelle favoritter. Sistnevnte er en diger, tysk jernkjempe – utstyrt med en massiv hammer og et stort skjold, er dette helt klart en figur som er essensiell i de fleste lagsammensetninger:

– Jeg liker Reinhardt veldig godt, først og fremst fordi man alltid kan veksle mellom å angripe utsatte fiender, eller beskytte hele laget sitt med én aktivering av figurens skjold. I tillegg må man være taktisk klok, og i møte med andre Reinhardt-spillere blir det fort et lite tankespill: Hvem angriper først, og er motstanderen dyktig nok til å reagere i tide – forhåpentligvis er det jeg som kommer seirende ut av duellen, avslutter Navarsete med selvtillit.

Norge møter Russland i neste runde av turneringen. Kampen skal spilles en gang mellom 14. og 16. september.

Oppdatering: Kampen spilles onsdag 14. september klokken 17:00 og vises på Twitch.

Siste fra forsiden