FIFA 16

Det norske FIFA-landslaget er i EM-sluttspillet

Klare for kvartfinale etter å ha slått både Ungarn og regjerende mestre i gruppespillet.

EA Sports/Mats Hagerup/Gamer.no

Norges landslag i FIFA 16 er videre til sluttspillet av EM etter å blant annet ha slått regjerende mester Portugal 1-0 på bortebane i gruppespillet. De klarte 1-1 på hjemmebane.

– Vi var i ekstase etter den seieren. Alle på laget jublet når vi scora målene mot Portugal, forteller Mats «Right_Devil» Hagerup til Gamer.no. Han er assisterende manager og spiss på det norske landslaget.

Ingen har sluppet inn færre mål i mesterskapet

DISSE SPILLER PÅ DET NORSKE LANDSLAGET I FIFA:

Vis mer

Startellever:

GK: Ruben «Stals_1992» Stalsberg
RB: Abdi Fatah «Jacfer» Warsame
CB: Kim Andrè «xKimsen96» Brand
CB: Alexander «The_Mighty_Donut» Hovden Youssef
LB: Andreas «Andyboy10» Stueflotten Ugnutu
CDM: Fredrik «Fredrikflateng» Flateng
CM: Mads «Madseliassen15» Eliassen
CM: Magnus «Deadpower» Braathen
RW: Kevin «Cevinz» Strand Røsdal
LW: Christopher «KptSabeltann» Dvergsdal
ST: Mats «Right_Devil» Hagerup

Reserver:

CM: Benjamin «Sputnik1» Fredriksen
CB: Thomas William «Pablo_Discobargo» Godfrey
CB: Benjamin «TurboPudding» Endresen
LW: Jon «Melby10» Melby
RB: Joacim «Jokkeskogen» Suther
CDM: Marius «Mariuskiller1» Stene Johansen
CDM: Anders «DeDeluxe» Stikholmen
LB: Benjamin «Wargorn» Helgesen
GK: Lukas «Luksmy1603» Smylie
SM: Eirik Halvorsen «EirikRandom»

Hagerup mener de burde slått portugiserne i begge kampene.

– Norge presset forsvaret deres gjennom begge kampene, og fikk utnyttet tabber der, men slapp inn et uheldig mål i hjemmekampen. Ut i fra hvordan vi presterte satt enkelte av oss igjen med en følelse av at vi kunne greid bedre, og burde ha greid bedre.

Norge var i gruppe med Tyskland, Kasakhstan, Ungarn og Portugal. Alle lagene møtte hverandre to ganger, hjemme og borte.

– Vi greide jo faktisk å slå Ungarn i motsetning til de som spiller på Ullevaal, ler Hagerup.

Fasiten for Norge ble 17 poeng etter fem seire, to uavgjort og ett tap. Det gav dem en overlegen førsteplass i gruppa.

– Overraskelsen i laget har vært hvor gode vi har vært bakover. Vi har kun sluppet inn tre mål på åtte kamper. Ingen andre har sluppet inn så få.

De 21 gutta i landslagstroppen øyner nå en mulighet til å vinne hele greia.

– Vi prøver å holde oss rolige så langt. Østerrike er neste hinder i kvartfinalen, og de har også gjort det bra i sin gruppe.

Elleve mann styrer hver sin spiller

Selve spillet foregår i «Pro Clubs»-modusen og man styrer den samme spilleren på den samme posisjonen gjennom hele kampen. Den virtuelle figuren (fra «Be A Pro») er trent opp ved å klare ulike prestasjoner for å gjøre spilleren så god som mulig. Laget kommuniserer gjennom Skype underveis i kampen.

Les også
777 og 00 Prospects videre til finalen av sluttspillet

– Er det noen premiepott i dette europamesterskapet?

– Nei, det er først og fremst heder og ære, en rett til å skryte av å ha slått hverandre. Vi kunne møtt Danmark i kvartfinalen nå, og de har vi et veldig spesielt bånd til, både som lagkamerater og rivaler gjennom mange år. Noe mer enn det er uvisst for øyeblikket.

Europamesterskapet arrangeres hvert år, fra begynnelsen av januar til slutten av februar. Det er VPN Virtual Pro Network, bedre kjent smo IFVPA i miljøet, som arrangerer det hele.

Mats «Right_Devil» Hagerupet er assisterende manger og spiller på det norske landslaget i FIFA.
Privat

– IFVPA er en samling med administratorer som har holdt turneringen i FIFA i mange år, og hevet nivået rundt omkring i Europa, men i det siste også andre kontinenter. Dette blir sett på som veldig seriøst.

– Når og hvordan ble det bestemt hvem som skulle representere Norge?

– Det er personen som er valgt som Norges landslagssjef som velger elleve spillere og noen innbyttere. Tidligere hadde vi noe som ble kalt FIFA Norge, som var et stort samfunn for norske spillere. Det var litt enklere å komme i kontakt med folk da, mens nå har vi rett og slett bare en stor gruppe på Skype. Der inviteres alle vi finner interessante i Pro Clubs, og vi utlyser prøvespill for folk som vil vise seg frem for oss litt mer etablerte. Da får de en fair sjanse til å få en plass på laget.

– Så man driver rett og slett med talentspeiding i spillet?

– Ja, absolutt! Jeg ble selv «scoutet» inn i dette norske mijøet som jeg hadde null anelse om at eksisterte for noen år tilbake. Det er gøy med internasjonale klubber som jeg er vant med ,men alltid greit å prøve seg blant andre nordmenn.

Nesten som i virkeligheten

Det profesjonelle FIFA-miljøet er med andre ord bygget opp omtrent som virkelighetens fotball. Du spiller for virtuelle internasjonale eller lokale klubber, deltar i turneringer og ligaer, og kan bli lagt merke til og plukket opp av landslagssjefen og representere fedrelandet i neste mesterskap.

«El Grandiosa» er hjemmebanen til Norge i FIFA.
Privat

– Ja, det blir som på ekte. Vi har en som er ansvarlig for speiding, og som har et bredt kjennskap til spillere vi har til rådighet.

Gjennom nettsiden til IFVPA kan man finne statistikk for kamper, klubber, landslag og spillere og bruke informasjonen som man ønsker.

– Det er ikke alltid at det er en riktig pekepinn på om spilleren passer sammen med din spillestil eller de spillerene du har, men det gjør det litt lettere å vite hva som finnes der ute.

Kvartfinalen mot Østerrike spilles på søndag eller neste uke, avhengig av hva lagene blir enige om. Kampen vises direkte på Twitch-kanalen til managerassistenten.

Siste fra forsiden