E3 2010: EA viste frem sine håpefulle

Need for Speed: Hot Pursuit, skytespill-bonanza, Star Wars og mer til.

(Los Angeles, Spillverket.no): De senere årene har Electronic Arts stått for et stort antall kvalitetstitler, og det var derfor ikke helt uten forventning at vi entret Orpheum Theater for å overvære deres pressevisning. EA-president John Riccitiello åpnet konferansen med et aldri så lite stikk mot de ekstravagante showene til konkurrentene, deriblant Microsofts sirkus og Activisions stormannsgale stjernegalleri:

– Vårt show er ikke fullt av "razzle dazzle". Det er mer som Sundance-festivalen sammenlignet med Academy Awards.

Istedenfor å lage stort show benyttet Riccitiello sjansen til å presentere sine kommende spill grundig. Det var ikke så veldig mye nytt, men listen startet med en skikkelig gladnyhet fra Criterion Games, som lenge har holdt på med et nytt Need for Speed-spill:

Need for Speed: Hot Pursuit

Burnout-skaper Criterion har gått tilbake til Need for Speed-seriens røtter og hentet fram en av de mest minneverdige innslagene. Hot Pursuit er kort og godt politi-og-røver i verdens drøyeste sportsbiler. Spillet vil la deg velge side, og spille en hel karriere-modus som enten den som jager, eller den som blir jaget. Utviklerne fremholdt at de vil fremheve de eksotiske bilene, og servere oss slående omgivelser, akkurat slik vi husker fra tidligere.

Vi fikk også se at spillet bygges ut med en onlinetjeneste kalt Autolog, som holder styr på fremdriften og blant annet lar deg utfordre venner til kamp. Vi fikk se to av utviklerne spille live, og kunne bevitne hvordan jegeren fikk satt ut veisperringer og prøvde å presse motstanderen av veien, samtidig som han prøvde å unngå uskyldige trafikanter. Til slutt fikk han også sin "takedown", som det heter på Burnout-språket. Slippdatoen er 18. november i Europa, og spillet kommer til Xbox 360, Playstation 3 og PC. En egen Wii-versjon utvikles av Exient.

Dead Space 2

Neste spill ut var oppfølgeren til horrorsuksessen Dead Space. Produsenten Steve Papoutsis snakket varmt om lyddesign og atmosfære, og kunne fortelle at Dead Space 2 vil foregå på romstasjonen Sprawl, der vår helt skal gå i strupen på necromorphsene.

Deler av sekvensen vi fikk se foregikk i det de kalte Church of Unitology, med fullendt kirkedekor, levende lys og glassmalerier. Vi fikk se en stor, monstrøs fiende som holdt hovedpersonen fast mens han febrilsk prøvde å skyte av monsterets armer og bein. Minst like skumle var de små, barnelignende, men blodtørstige skapningene som overveldet ham rett etterpå.

Dead Space 2 ser ut til å være i rute og atmosfæren virker å være på plass. Det endelige produktet slippes 25. januar neste år.

Medal of Honor

Les også
Finn frem din onde side

Gjenopplivingen av skytespill-serien Medal of Honor er nært forestående, og vi fikk se en flerspillerkamp med 24 spillere direkte. Spillet virker å minne svært mye om det vi har kommet til å forvente av moderne skytespill. Spillet foregår i Afghanistan og de 24 utviklerne boltret seg i et område med trange gater og mye nærkamp. Det virket å være mange måter å få poeng på, og etter hvert fikk spillerne tilgang på spesialvåpen, som for eksempel kryssermissilen som var tilnærmet identisk med Predator-missilen fra Modern Warfare 2.

Det blir også kjøretøy å leke seg med – vi fikk blant annet se en spillerstyrt stridsvogn. Spillet ser nydelig ut, men det gjenstår fortsatt å se hvilke nyvinninger spillet kan skilte med. Medal of Honor slippes 12. oktober 2010, mens en flerspillerbeta til både Xbox 360, Playstation 3 og PC sparkes i gang 21. juni.

Crysis 2

Med seg på scenen hadde EA Crytek-presiden Cevat Yerli, som villig demonstrerte kommende Crysis 2. Yerli kalte spillet et "sandkasse-skytespill" der spilleren gis verktøyene til å løse oppdrag slik man selv ønsker. Ved siden av våpen og leketøy av ulike slag har du som supersoldat tilgang på en drakt med nanoteknologi som gjør at du kan velge mellom en beskyttelsesmodus, en usynlighetsmodus og en taktisk modus. Stort sett som det første spillet, med andre ord.

Det som først og fremst skiller Crysis 2 fra forløperen er settingen. En av spillsekvensen foregikk i en av New Yorks famøse togstasjoner, og likheten med den ekte varen var slående. Per Cryteks varemerke var det naturligvis visuelt sett imponerende når romvesnene ødela stasjonen. Det ble sannelig heller ikke verre av at traileren ble presentert i 3D. 3D-effekten var tydelig og bidro til opplevelsen, men det er antagelig ikke helt representativt for 3D-effekten i det ferdige produktet, siden det ble presentert med noen enkle briller, og ikke den teknologien som faktisk vil brukes på 3D-utgaven til Xbox 360, Playstation 3 og PC.

Ditt oppdrag er å redde New York, men ifølge Yerli vil spillet ha tidenes mest intelligente fiender klare til å stoppe deg. Hvorvidt det faktisk blir slik får vi først vite en gang før jul.

Bulletstorm

Etter Cryteks voldsomme seanse inntok representanter for Epic og People Can Fly scenen for å vise frem det enda voldsommere skytespillet Bulletstorm. Spillet handler om en gjeng rompirater som under et hevntokt ender opp med å slåss mot en horde av mutanter og kannibaler. Handling til tross - hele vitsen med dette spillet er å drepe fiender med stil, og det får man også ekstrapoeng for. Poengene skal man senere kunne kjøpe nye våpen og nytt utstyr med.

Utviklerne kaller selv spillet for en "symfoni av blod". Foruten brutale skuddvekslinger og bruk av en slags magisk lasso som kastet fienden opp i luften og gjorde dem vektløse, fikk vi se hovedpersonen sparke fiender inn i strømførende vegger og utfor stup, mens han kommenterte med stadig nye banneord og "vittige" kommentarer.

Bulletstorm slippes den 22. februar til neste år.

Star Wars: The Old Republic

Mange er spente på Biowares første MMO, og det var derfor stor begeistring i salen når representanter fra utviklerne stilte opp med ny trailer og nye biter med info. Greg Zeschuk fra BioWare og Mary Bihr fra LucasArts kunne fortelle at spillerne vil få tilgang på sine egne romskip de kan utforske galaksen med. I tillegg fikk vi vite at spiller-mot-spiller-kampene vil omhandle kjente slag fra Star Wars-historien, som for eksempel slaget om Alderaan.

Den nye traileren var i samme stil som den fabelaktige forrige traileren, og vil sikkert få mange Star Wars-tilhengere til å sikle i beundring, selv om dens relevans i forhold til selve spillet er så som så. Dessverre var dette også det eneste Bioware kunne by på, og vi må nok vente litt til på mer fra Dragon Age- og Mass Effect-seriene.EA Sports Active 2

Kinect er i vinden, og Electronic Arts-gjengen har utvilsomt lyst til å være med. Derfor har de annonsert at EA Sports Active 2 som har vært underveis til PS3, Wii og Iphone nå også vil komme til Xbox 360 med Kinect. Vi kan vente oss rundt 70 øvelser, deriblant flere som tar i bruk den nye teknologien. Vi fikk blant annet se boksing og mountain biking bli styrt bare med bevegelser, mens hjertefrekvensen og antall brente kalorier lyste imot oss på skjermen.

Spillet kommer med en hjertefrekvensmåler på kjøpet, og all slags statistikk om spillerens trening og form vil tilgjengeliggjøres via en profil og treningsdagbok på nettet. Der skal det også gå an å sammenligne seg og interagere med venner som også har profil.

Om du trenger litt trim kan du sette i gang med EA Sports Active 2 fra den 16. november i år.

Og det var ikke alt

Ved siden av spillene som fikk mye oppmerksomhet hadde EA en del annet å meddele. Blant annet fikk vi høre om Bad Company 2-utvidelsen Vietnam som kommer i vinter, samt Sims 3 til konsoller i oktober. De fortalte også om et kommende lojalitetsprogram kalt Gunclub som skal gi medlemmene eksklusiv tilgang til demoer, betaer, og ekstravåpen i skytespill.

Følg med de nærmeste dagene for mye mer fra E3-messen.

Siste fra forsiden