Leserinnlegg

E3-oppsummering: Microsoft

Microsoft har presentert nytt Crackdown, Halo, Forza, Metal Gear og egen bevegelsesstyring. Vi går gjennom nyhetene.

Under årets E3 slo Microsoft på stortrommen og dro både sportsbiler, Paul McCartney, Ringo Starr, Yoko Ono Lennon, Olivia Harrison, Tony Hawk og Steven Spielberg opp på scenen. Det skal i hvert fall ikke stå på pengebruken eller de store navnene, men hva da med spillene som ble vist?

Visningen åpnet med en tung presentasjon av The Beatles: Rock Band, som vi allerede har hørt om før. Spekket med klassikere fra det glade 60- og 70-tall lanseres spillet den 9. september i år. Tony Hawk: Ride ble også behørig omtalt, og vi fikk også se Modern Warfare 2, som lanseres 11. oktober, i aksjon. Enda viktigere enn disse multiplatformspillene, var den skokken med Xbox 360-eksklusive titler som Microsoft hadde på lur, i tillegg til et par tidligere Playstation-spill som nå også blir å finne på Xbox.

Metal Gear Solid: Rising

Et av Microsofts klare trumfkort på årets E3 var at de klarte å lokke Hideo Kojima til å lage det neste Metal Gear Solid-spillet også til Microsofts konsoll. Stikkordene er "Lightning Bolt Action", og som ventet er det ikke Solid Snake som er hovedpersonen denne gangen, men hans kumpan Raiden. Utover dette er ingen flere detaljer kjent, og Kojima og hans menn er tydeligvis tidlig i utviklingsprosessen. Noe lanseringstidspunkt er heller ikke klart, men for Microsoft er det ikke så nøye så lenge de kan slå i bordet med å ha kapret en av Sonys gamle frontkjempere, selv om de ikke har klart å sikre seg eksklusivitet.

En kortfattet teaser kan du se hos Gametrailers:
Crackdown 2

Sandkassespillet Crackdown til Xbox 360 fikk mye ros i sin tid, og siden Microsoft selv eier Crackdown-navnet blir også oppfølgeren eksklusiv til deres egen konsoll. I Crackdown 2 skal du igjen styre en agent med superkrefter &ndash som får utfolde seg fritt på hustakene i det utviklerne kaller en infisert by som du er redningen for.

Denne gangen er det splitter nye, skotske studioet Ruffian Games, og ikke Crackdown-utvikler Realtime Worlds som står for spillet. Ingen lanseringsdato er kjent foreløpig, men vi antar at vi i hvert fall må vente til 2010 før dette blir å finne i butikkhyllene. Traileren ser du nedenfor:
Les også
Ny og slankere Xbox 360 bekreftet

Prosjekt Natal: bevegelsesstyring

Presentasjonen dreide seg ikke bare om spillene som kommer, Microsoft var også usedvanlig opptatt av å fremheve den tradisjonelle håndkontrollen som et hinder for en stor gruppe potensielle spillere. Som ventet har Microsoft ønsket seg inn på Wii-ens marked, og Prosjekt Natal er svaret markedsfolkene har ventet på.

Under visningen ble det demonstrert spill som tar i bruk helt frie bevegelser gjennom full kroppsgjenkjennelse. I motsetning til Sonys nye bevegelsesstyring krever ikke Natal noen egen kontroll, men oppfatter bevegelser i rommet. Det hele kunne minne mye om Playstations gamle Eyetoy, men forhåpentligvis for Microsoft, om de skal ha større suksess med dette, er presisjonen langt bedre. Natal skal drives av en egen enhet med kamera, mikrofon og dybdesensor. Microsofts talsmann rakk i alle fall å lire av seg et lite stikk til Nintendos Wiimote:

&ndash Dette er ikke et spill hvor du ender opp på sofaen og bruker en slags forhåndsdefinert riste-kommando, sa Microsofts Kudo Tsunoda &ndash til publikums store fornøyelse.

Ut over bevegelsesfunksjonene ble også ansiktsgjenkjenning og stemmegjenkjenning demonstrert. Lionhead-overhode Peter Molyneux viste en demo hvor det tilsynelatende foregikk direkte, muntlig kommunikasjon med rollefiguren Milo på skjermen. Dette var en seanse hvor det i beste fall var vanskelig å bedømme hva som var forhåndsprogrammert og hva som faktisk var en dynamisk, interaktiv spillopplevelse. Vi er vant med store ord fra den kanten, og venter på mer håndfaste opplevelser før vi legger stor vekt på akkurat den biten. Uansett blir det spennende å se hva Microsoft klarer å gjøre ut av Natal-pakken, og vi håper på spillopplevelser som virkelig klarer å ta i bruk teknologien.

Forza 3

Forza-serien har rukket å bli svært populær, og har vist seg å være en verdig konkurrent til Playstation-eksklusive Gran Turismo. Vi får et nytt Forza-spill allerede i oktober i år, og igjen er det utvikleren Turn 10 som sitter bak rattet. I følge presentasjonen satses det friskt på actionfylt racing med detaljerte kollisjoner. Forza 3 vil også satse på å opprette et spillsamfunn der man kan bytte og dele stylede biler, samt redigere og laste opp egne videoer fra spillet.

Forza 3 slippes i oktober i år, bare til Xbox 360. Se trailer til spillet under:
Halo 3: ODST

Spillet som først var kjent som Halo 3: Recon har nå fått navnet ODST, etter “Orbital Drop Shock Trooper”. Det er disse soldatene du styrer denne gangen. Spillet finner sted i New Mombasa – en industriell storby som også spilte en sentral rolle i Halo 2. Handlingen utspiller seg noen uker før hendelsene i Halo 3.

Du starter som The Rookie, som kommer bort fra de andre ODST-soldatene og må klare seg alene fra sitt landingspunkt. I løpet av spillet vil man se hendelser fra flere soldaters synspunkt, slik at man til sammen kan pusle sammen et bilde av de mysteriene New Mombasa skjuler. Bungie lover fansene blant annet våpen med lyddempere, en ny og forbedret utgave av Halo 1-pistolen, samt en ny samarbeidsmodus kalt Firefight. Halo 3: ODST kommer 22. september i år. Se live demonstrasjon av spillet under:
Halo: Reach

Bungie benyttet også sjansen til å fortelle om et helt nytt Halo-spill som vi ikke har hørt om før. Halo: Reach skal fortelle mer om bakgrunnshistorien til Halo, og finner sted før hendelsene i det aller første Halo-spillet. Ingen flere detaljer ble røpet, men spillet skal komme i løpet av 2010, og de som kjøper Halo: ODST vil få tilgang til flerspillerbetaen av Halo: Reach når den kommer. Se trailer under:
Left 4 Dead 2

Valve, zombier og lagspilling er en kombinasjon som ble til suksess for Left 4 Dead. Oppfølgeren blir også eksklusiv til Xbox 360 (og PC), og slippes den 17. november i år. Teaseren tyder på at vi denne gangen får bryne oss på både motorsag, øks og andre nærkampsvåpen. Se videoen under:
Alan Wake

Det har lenge vært relativt stille rundt det etterlengtede Alan Wake fra finske Remedy, som stod bak Max Payne-spillene. Mange har nok begynt å lure på om den psykologiske action-thrilleren noensinne ville se dagens lys. På E3 feiet Microsoft og Remedys Sam Lake bort alle spekulasjonene, og viste en lengre demonstrasjon av spillet.

Spillet handler om forfatteren Alan Wake som er på ferie småbyen Night Falls. Han skriver en thriller-roman med overnaturlige elementer, og plutselig begynner hans egen bok å bli en realitet. Kona forsvinner, og Alan må prøve å finne ut av mysteriet. Demonstrasjonen av spillet viste oss tungt regisserte scener med mye stemning, og vi fikk også se en action-glad Alan med både pistolskudd og lommelykt som våpen mot lyssky skikkelser.

Remedy har planer om å lansere spillet til Xbox 360 og PC våren 2010. Du kan se hele demonstrasjonen fra E3 selv, i videoen nedenfor:
Xbox Live med nye funksjoner

For å utvide funksjonaliteten til Xbox Live har Microsoft integrert nettradiotjenesten Last.fm i Live-grensesnittet, og skal nå tilby det til brukere over hele verden. Tjenesten skal være gratis for alle som har at Xbox Live Gold-abonnement. I tillegg til musikken tar de med seg Netflix-suksessen fra USA til store deler av resten av verden. Den nye filmstreamingen har fått navnet Zune Video, og skal også bli tilgjengelig i Norge. I motsetning til tidligere skal filmene nå presenteres i full-HD (1080p).

Microsoft ønsker også å ta sosiale medier til nye høyder, og vil gjøre det mulig å dele musikk og film med andre over Xbox Live. For en film vil det i praksis si at videovinduet minskes slik at det også blir plass til spillernes avaterer på skjermen, og at man kan gestikulere og tøyse mens filmen ruller. I tillegg skal både Facebook og Twitter nå integreres i Live-menyene, og enkelte støttede spill skal kunne sende skjermbilder med kommentarer direkte til Facebook.

Twitter og Facebook kommer til Live i løpet av høsten, men foreløpig er det uklart når videotjenesten vil være klar.

Tom Clancy's Splinter Cell: Conviction

Sam Fisher er ikke lenger på oppdrag for noen andre enn seg selv. Datteren hans er drept, og denne gangen er han ute etter hevn. Microsoft slo til med en lengre live-demonstrasjon på messen, og demonstrerte spillets nye actionfylte og brutale retning. Spillet kommer til Xbox 360 og PC, og skal være i butikkene i løpet av høsten. Du kan se demonstrasjonen fra pressekonferansen under:
Shadow Complex

Gears of War-utvikleren Epic står for en enda en Microsoft-eksklusiv tittel, men denne gangen er det snakk om noe litt annet enn et typisk storspill. Shadow Complex er et retropreget sideskrollende skytespill som vil bli lansert på Xbox Live Arcade. Se demonstrasjon av spillet under:
Joyride

Konseptet til Joyride er påfallende likt Sonys Mod Nation Racers. Microsoft kaller det et ”avatareventyr”, og Joyride inneholder personaliserte biler og egne avatarer i et sosialt og familievennlig gokart-racing-spill.

Spillet vil være gratis å laste ned og spille, men nedlastbart ekstrainnhold vil koste penger. Joyride slippes i løpet av vinteren på Xbox Live Arcade. Se teaser til spillet under:
Les også vår oppsummering av Sonys nyheter på E3.

Siste fra forsiden